PMU

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PMU
PMU logo.jpg
Yritysmuoto Yleishyödyllinen yhteisölähde?
Perustettu 1930
Toimitusjohtaja Philippe Germond
Kotipaikka Pariisi Ranskan lippu Ranska
Toiminta-alue Rahapelit
Tuotteet Hevospelit, urheiluvedonlyönti, nettipokeri
Liikevaihto 9,5 miljardia euroa (2010)[1]
Liikevoitto 791 miljoonaa euroa (2010)
Omistaja Cheval Français ja France Galop
Kotisivu http://www.pmu.fr/

Pari mutuel urbain (lyh. PMU) on ranskalainen hevosvedonlyöntiä järjestävä rahapeliyhtiö. Vuodesta 2010 lähtien yhtiöllä on ollut oikeus järjestää myös urheiluvedonlyöntia sekä nettipokeria. Ne vastaavat kuitenkin vain parin prosentin osuutta yhtiön liikevaihdosta. PMU on perustettu vuonna 1930. Se on Ranskan lainsäädännön mukaan voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö (groupement d'intérêt économique).

PMU:n omistavat Ranskan raviurheilun keskusliitto Cheval Français ja laukkaurheilun keskusliitto France Galop. Yhtiöllä on yli 10 000 pelipistettä Ranskassa ja maan merentakaisilla alueilla. Pelaaminen on mahdollista myös internetin kautta. PMU on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin hevospelien järjestäjä.[2]

Vaikka PMU:lla on yksinoikeus järjestää hevosvedonlyöntiä Ranskassa, yhtiöllä on kuitenkin internetissä toimiva kilpailija, Zeturf. Se tarjoaa vedonlyöntiä ranskalaisiin hevosurheilukohteisiin samoilla pelimuodoilla kuin PMU.[3] Ranskalaiset oikeusistuimet ovat todenneet yhtiön toiminnan laittomaksi ja se on siirtänyt kotipaikkansa Maltalle, kuten useat muutkin internetissä toimivat vedonlyöntiyhtiöt.

Suomesta on mahdollisuus pelata viikoittain muutamiin PMU:n järjestämiin ravikilpailuihin Veikkauksen kautta.[4]

Vuodesta 1991 lähtien PMU on sponsoroinut Ranskan ympäriajon pistekilpailua johtavan pyöräilijän pitämää ns. Vihreää paitaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]