Katulapset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katulapsia Chennaissa.

Katulapset ovat lapsia, joilla ei ole kotia ja heistä huolta pitäviä vanhempia. Tavallisesti katulapset nimensä mukaisesti elävät ja nukkuvat kaduilla. Kaduilla elävät lapset ja nuoret ovat heikosti koulutettuja, monilla heistä ei ole ollut mahdollisuutta käydä koulua ollenkaan.

Erityisesti katulapsia elää suurissa kaupungissa kehitysmaissa ja entisen itäblokin alueella. Eri lähteet ilmoittavat katulasten määrän olevan koko maailmassa yli 100 miljoonaa.[1]

Katulapset ovat suuressa vaarassa ajautua erilaisiin ongelmiin, muun muassa rikollisuuteen, prostituutioon ja huumeiden käyttöön.[2]

Kaikki katulapset eivät ole kodittomia tai orpoja. Vanhemmat saattavat lähettää lapsensa päiväksi kaduille työskentelemään ja keräämään rahaa ja yöksi lapset palaavat koteihinsa. Joskus voi olla jopa niin, että vanhemmat katkaisevat lapsilta jalkoja tai käsiä poikki, jotta he näyttäisivät säälittävämmiltä, ja heille annettaisiin rahaa.

Syitä kadulle ajautumiseen on monia. Yleisin syy on köyhyys. Myös perheiden hajoaminen, vanhempien työttömyys, vanhempien työnteko ulkomailla ja kotiväkivalta pakottavat lapsia ja nuoria kadulle. Suurin osa katulapsista ja katunuorista on poikia.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maailmassa yli 100 miljoonaa katulasta maailma.net. Viitattu 30.10.2011. [vanhentunut linkki]
  2. Apua Mindanaon lapsille kotikatulapselle.com. Koti katulapselle ry. Arkistoitu 20.9.2013. Viitattu 20.2.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Katulapset.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.