Asunnottomuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Asunnoton mies Pariisissa.

Asunnottomuus on vakituisen asunnon jatkuvaa tai ajoittaista puuttumista.[1][2]

Maailman kodittomien määrän arvioidaan olevan noin 100 miljoonaa.[3]

Asunnottomuus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa asunnottomuus keskittyy suuriin kaupunkeihin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Aran kunnille teettämän kyselyn mukaan marraskuussa 2012 Suomessa oli 7 850 asunnotonta, joista yli puolet oli helsinkiläisiä.[4] Asunnottomuuden määrä laski 2000-luvun alkuvuosina,[5] mutta on kääntynyt jälleen nousuun[4].

Asunnottomuutta on yritetty helpottaa useilla eri tavoilla kuten halvoilla rakennusmateriaaleilla rakennetuista rakennelmista tehdyillä asumuksilla sekä tarjoamalla erilaisia yösijoja ja asunnonhankkimista helpottavia sosiaalisia ohjelmia asunnottomia varten. Kodittomille on paikkoja, joissa he voivat nukkua yön ja peseytyä.

Asunnottomien asiaa ajaa muun muassa Vailla vakinaista asuntoa ry. Se osallistuu syksyisin Asunnottomien yön järjestämiseen 17.10, joka on myös YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä. Pieni osa asunnottomia elää omasta tahdostaan asunnottomina, kuten eräät vaihtoehtoista elämäntapaa eri syistä tavoittelevat yksilöt ja alakulttuurit.lähde?

Loka-marraskuussa 1967 pakkasyöt surmasivat Helsingissä 44 asunnotonta miestä. Marraskuun liike syntyi asunnottomuuden poistamiseksi. Helsingissä avattiin niin sanottu Liekkihotelli sittemmin Lepakko-nimen saaneessa entisessä Suomen Väri- ja Vernissatehtaan varastossa Ruoholahdessa. Yömaja avasi ovensa 5. joulukuuta 1967.[6]

Asunnottomuuden aiheuttajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsääntöisiä syitä asunnottomuuteen on dokumentoitu useassa tutkimuksessa[7][8][9]

 • Tarpeeksi halpojen asuntojen ja asumismuotojen puuttuminen
 • Erilaiset päihderiippuvuudet sekä niihin liittyvien hoitomahdollisuuksien riittämättömyys
 • Mielenterveysongelmat sekä niihin liittyvien terveyspalvelujen riittämättömyys
 • Kotiväkivalta
 • Eri lähteistä kumpuava köyhyys
 • Vankeusrangaistuksen päättyminen ja paluu yhteiskuntaan
 • Sopivan hintaisen terveydenhuollon puuttuminen

Seuraavat tapahtumat/ongelmat lisäävat huomattavasti kodittomuuteen joutumista:

 • Köyhyys: Köyhyys lisää riskiä joutua myös kodittomaksi.
 • Huume- tai alkoholiriippuvuus: kodittomien joukossa on yleistä olla erilaisten päihdeongelmien kanssa tekemisissä. On kuitenkin epäselvää onko huumeriippuvuus asunnottomuuden seurausta vai sen aiheuttaja. Kuitenkin huumeriippuvuus tekee asunnottomuudesta poistumisen erittäin vaikeaksi[10] [11]
 • Vakavat mielenterveysongelmat sekä liikuntaesteet: on arvioitu että noin kolmannes täysi-ikäisistä asunnottomista kärsii jonkinasteisesta mielenterveysongelmasta ja/tai liikuntaesteestä. Vielä jonkin aikaa sitten nämä ihmiset asuivat mielisairaaloissa.National Alliance for the Mentally Ill (NAMI) instituution mukaan pelkästään Californiassa Yhdysvalloissa oli 50 000 mielenterveysongelmista kärsivää koditonta, johtuen vuosien 1957 ja 1988 välisestä pakkohoidon vähentämisestä, kun lähihoidon määrää ei samalla lisätty.[12]
 • Kasvatuskodissa asuminen: asunnottomuus on kahdeksan kertaa todennäköisempää tässä ihmisryhmässä verrattuna tavanomaiseen perhetaustaan.
 • Pakeneminen kotiväkivaltaa, sisältäen seksuaalisen, fyysisen ja henkisen väkivallan. Koska paenneet yleensä kohtaavat itsensä kadulta ilman mahdollisuutta kotiin. Lapsilla on myös korkeampi huumeriippuuden kehittymisen mahdollisuus, mikä entisestään vähentää kodin löytymistä.[13] Vuonna 1990 tehdyn tutkimuksen mukaan, puolet kodittomista naisista ja lapsista pakenevat hyväksikäyttöä.[14]
 • Vankeudesta vapautuminen: usein vankeusrangaistus eristää ihmisen sosiaalisesti ystävistää ja perheestään, sekä vähentää resurssien määrää. Työn saaminen on usein hankalaa rikosrekisterin omaaville. Myös erilaiset hoitamattomat päihdeongelmat lisäävät entisen vangin asunnottumuuden todennäköisyyttä.[15]
 • Siviilit sota-alueilla: Siiviilit erilaisten sotien ja aseellisten konfliktien aikana ovat myös korkesssa riskissä tulla asunnottomiksi, johtuen armeijoiden tai militanttien iskuista asuntoihin ja infrastruktuuriin. Usein myös sotien jälkeen rakentaminen sekä korjaaminen ovat kalliita, lisättynät mahdolliseen järjestelmän romahtamiseen vaikeuttavat kansalaisten asunnon hankintaa tai palauttamista.[16]

Asunnottomuuden historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannissa yritettiin ensimmäistä kertaa 1500-luvulla antaa asunnottomille kodin mahdollisuus (tätä ennen asunnottomuudesta rangaistiin), sekä kouluttamalla heitä työläisiksi. 1800-luvulla tämä korvattiin työläistaloilla, joiden tarkoitus oli vähentää asunnottomien tarvetta valtion apuun.

Väkivaltaisuus ja muut asunnottomien ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asunnottomat voivat kohdata väkivaltaisia rikoksia. Vuoden 2007 tutkimuksen mukaan tämä on lisääntyvä ongelma asunnottomien keskuudessa.[17][18] Joissain lakijärjestelmissä maailmalla, kuten eräissä Yhdysvaltojen osavaltioissa, äänioikeuden saamisen yksi kriteeri on pysyvän osoitteen omistaminen. Tällöin asunnottomilla on muita kansalaisia huonommat mahdollisuudet vaikuttaa yhteiskuntajärjestelmäänsä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Office of Applied Studies, United States Department of Health and Human Services: "Terminology"
 2. United States Code, Title 42, Chapter 119, Subchapter I, § 11302. United States Code: General definition of a homeless individual.
 3. More Than 100 Million Homeless Worldwide
 4. a b Asunnottomien määrä kasvaa yhä Yle Uutiset. 11.2.2013. Viitattu 22.1.2013.
 5. Juha Kaakinen, Jarmo Nieminen, Sari Pitkänen: Oikeus asuntoon, oikeus ihmisarvoiseen elämään. Valtakunnallisen (2001–2005) ja pääkaupunkiseudun (2002–2005) asunnottomuuden vähentämisen toimenpideohjelmien arviointi, s. 12. Ympäristöministeriön raportteja 8/2006. Helsinki: Ympäristöministeriö, 2006. ISBN 952-11-2284-6. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 22.1.2013).
 6. Helsingin Sanomat 18.11.2007
 7. United States Conference of Mayors: "A Status Report on Hunger and Homelessness in America's Cities: a 27-city survey", December 2001.
 8. United States Conference of Mayors: "US Conference of Mayors/Sodexho Hunger and Homelessness Survey: 2005" December 2005, "Main Causes of Homelessness", p.63-64. [1] [2]
 9. Vanneman, Reeve: "Main Causes of Homelessness", University of Maryland
 10. Coalition on Homelessness and Housing in Ohio (17.9.2006). Homelessness: The Causes and Facts. Viitattu 10.5.2006.
 11. cf. Booth, Koegel, et al. "Vulnerability Factors for Homelessness Associated with Substance Dependence in a Community Sample of Homeless Adults", 2002.
 12. http://content.healthaffairs.org/cgi/content/full/hlthaff.w5.212/DC1
 13. Homeless Agency. Facts about Homelessness: Causes of Homelessness. Viitattu 10.5.2006.
 14. National Coalition for the Homeless (June 2005). Often, more local resources are available to fleeing women and children as this group is easier to identify and improve their situation. Domestic Violence and Homelessness. Viitattu 11.5.2006.
 15. Chicago Coalition for the Homeless. Homelessness—Causes and Facts. Viitattu 10.5.2006.
 16. http://www.chicagohomeless.org/factsfigures/war.pdf#search=%22War%20and%20homelessness%22
 17. Lewan, Todd: "Unprovoked Beatings of Homeless Soaring", Associated Press 8.4.2007.
 18. National Coalition for the Homeless: Hate, "Violence, and Death on Main Street USA: A report on Hate Crimes and Violence Against People Experiencing Homelessness, 2006", February 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pyyvaara, Ulla & Timonen, Arto: Katu: Asunnottomat kertovat. Helsinki: Into-Kustannus, 2012. ISBN 978-952-264-159-5.