World Vision

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

World Vision on kristillinen lapsikeskeinen kehitysyhteistyöjärjestö, jonka tärkeimmät toimintamuodot ovat katastrofiapu ja aluekehityshankkeet. Se on maailman suurin kummilapsijärjestö.[1] Järjestö toimii lähes 100 maassa 40 000 työntekijän voimin ja sen avun piirissä on noin 100 miljoonaa ihmistä. World Vision on yksi Maailman elintarvikeohjelman (WFP) järjestökumppaneista. Järjestön perusti yhdysvaltalainen baptisti Bob Pierce (1914–1978) vuonna 1950.

Vuonna 1983 perustettu Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa kansainvälistä World Vision -verkostoa. Järjestö tekee pitkäjännitteistä kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Järjestö on yksi Suomen ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestöistä ja Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäsen.

Suomen World Vision toimii missionsa mukaisesti "kehitysmaiden yhteisöjen pitkäjännitteisenä kumppanina parantaakseen pysyvästi lasten elinoloja ja edistääkseen lasten oikeuksia."

Kehitysyhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen World Visionin kehitysyhteistyö on pitkäjännitteistä, lapsilähtöistä ja yhteisöperustaista. Tavoitteena on parantaa pysyvästi lasten elinoloja ja edistää lasten oikeuksia. Kehitysyhteistyöohjelmat suunnitellaan yhteistyössä kumppaniyhteisöjen kanssa. Ohjelmien toteutuksesta ja kenttätyöstä vastaa kohdemaan paikallinen World Vision -sisartoimisto, joka yhdessä Suomen World Visionin kanssa seuraa hankkeen etenemistä, valvoo laatua ja varojen käyttöä.

World Visionin kummilapsihankkeet ovat monivuotisia aluekehitysohjelmia, joissa edistetään lasten terveyttä ja ravitsemusta, luodaan edellytykset koulunkäynnille ja tuetaan perheiden elinkeinotoimintaa. Tavoitteena on puuttua sekä köyhyyden ilmenemismuotoihin että sen syihin. Kummi voi tukea kummilasta ja hänen yhteisöään säännöllisellä kuukausimaksulla ja saada avun perille menosta tietoa esimerkiksi kirjeenvaihdon kautta.

Suomen World Visionilla on kummilapsiohjelmia Intiassa, Sri Lankassa, Ugandassa, Keniassa, Perussa ja Kolumbiassa.

Humanitaarinen apu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisista luonnonkatastrofeista kärsii vuosittain 250 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa on lapsia [2]. Suomen World Visionin humanitaarisen avun tavoitteena on lasten ja perheiden kärsimysten lieventäminen ja elinolosuhteiden korjaaminen katastrofin sattuessa.

Hätäavun lisäksi järjestö auttaa kumppaniyhteisöjä varautumaan tuleviin katastrofeihin, jotta katastrofien vaikutus olisi mahdollisimman lievä. Katastrofin tapahduttua yhteisöjä tuetaan jälleenrakennus- ja kehitystyön toimintaedellytysten palauttamisessa.

Laajimmat humanitaarisen avun operaatiot Suomen World Vision toteuttaa yhteistyössä globaalin verkoston ja sen osien kanssa. World Vision toimii kansainvälisesti yli 100 maassa. Järjestöllä on monissa maissa jatkuva valmius reagoida paikallisiin katastrofeihin. Tällöin avustus voi katastrofin sattuessa käynnistyä jo muutamassa tunnissa. World Visionin asiantuntijoista koostuva kansainvälinen nopean avun tiimi on paikalla kaikkialla maailmassa 24–72 tunnin kuluessa katastrofista.

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen World Visionin kehitysyhteistyöohjelmat ovat täysin järjestön itsensä rahoittamia. Toiminnan rahoituksen järjestö saa kummeilta ja muilta yksityisiltä lahjoittajilta, yritysyhteistyöstä sekä Suomen ulkoasiainministeriöltä.

Suomen World Visionin tuotot tilikaudella 2012 olivat yhteensä 9,3 miljoonaa euroalähde?. Yli puolet toiminnan rahoituksesta saadaan kummeilta ja muilta yksityisiltä tukijoilta sekä yritysyhteistyökumppaneilta. Toisen puolen rahoittaa Suomen ulkoasiainministeriö, jonka kumppanuusjärjestö Suomen World Vision on. Tilikauden kokonaiskuluista merkittävimmän osan muodosti kehitysyhteistyöohjelma. Kansainvälisen työn, vaikuttamistoiminnan ja kummipalvelun kulut olivat yhteensä noin 7 miljoonaa euroa eli 74 % kuluista. Kaikki kehitysohjelmat ovat täysin Suomen World Visionin rahoittamia.[3]

Uskonnollinen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen World Vision on yksittäisiin kirkkokuntiin sitoutumaton järjestö. Kristillinen arvopohja näkyy käytännön teoissa. Järjestö on kehitysyhteistyöjärjestö, joka auttaa kaikkia ihmisiä uskontoon tai etniseen taustaan katsomatta.

Vuonna 2007 kolme entistä World Visionin työntekijää haastoi järjestön oikeuteen Yhdysvalloissa. Heidät oli erotettu, koska järjestö päätteli, etteivät he enää uskoneet Jeesuksen jumaluuteen ja kolminaisuusoppiin. Elokuun 2010 oikeuden päätöksen mukaan järjestö on Yhdysvalloissa uskonnollinen hyväntekeväisyysjärjestö, jota ei koske vuoden 1964 Civil Rights Actin uskonnollisen syrjinnän kielto, ja erottamiset jäivät voimaan.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://ocha.unog.ch/fts/reports/daily/ocha_R31_Y2005___07122817.pdf
  2. Suomen ulkoasiainministeriön humanitaarisen avun linjaus 2007
  3. http://www.worldvision.fi/suomen-world-vision/toiminnan-rahoitus
  4. Ruling says faith-based hiring can continue, Seattle Times, August 23, 2010 [1][vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]