World Vision

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
World Vision
World Visionin tunnus.
World Visionin tunnus.
Perustettu 1950
Suomi: 1983
Perustaja Bob Pierce
Toimiala Kehitysyhteistyö
Toiminta-alue Maailmanlaajuinen
Kattojärjestö World Vision International
Aiheesta muualla
Sivusto

World Vision International vuonna 1950 perustettu kehitysyhteistyöjärjestö. Järjestö toimii noin 100 maassa ja on maailman suurin kummilapsijärjestö. World Visionin toimintaan kuuluu myös kehitysyhteistyö sekä humanitaarinen apu. World Visionilla on yli 40 000 työntekijää ja järjestön avun piirissä on noin 100 miljoonaa ihmistä.[1]

World Visionin perustaja on yhdysvaltalainen Bob Pierce. Järjestö sai alkunsa kohtaamisesta orpotytön kanssa, jota Pierce halusi auttaa. Palattuaan Yhdysvaltoihin Pierce alkoi rakentamaan organisaatiota, joka on sitoutunut auttamaan maailman lapsia.[1]

World Visionin ensimmäinen kummiohjelma Korean sodan orpojen auttamiseksi käynnistyi vuonna 1953.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen World Vision on yksittäisiin kirkkokuntiin sitoutumaton järjestö. Kristillinen arvopohja näkyy käytännön teoissa. Järjestö on kehitysyhteistyöjärjestö, joka auttaa kaikkia ihmisiä uskontoon tai etniseen taustaan katsomatta.lähde?

Suomen World Vision tekee yhteistyötä erilaisten uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Järjestö ei vaadi avunsaajilta, -antajilta tai omilta työntekijöiltä tiettyä vakaumusta eikä työskentele sen muuttamiseksi.lähde?

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World Visionin ensimmäinen kummiohjelma käynnistyi vuonna 1953 Korean sodan orpojen auttamiseksi. Ensimmäisinä vuosikymmeninään järjestö laajensi työtään Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Itä-Euroopassa. 1970-luvulla World Vision käynnisti ensimmäiset humanitaariset operaatiot ja ryhtyi auttamaan myös katastrofien ja kriisien uhreja.[1]

2000-luvun aikana järjestö on aktivoitunut poliittisessa vaikuttamistyössä. World Vision tuo ilmoituksensa mukaan esiin lasten oikeuksiin liittyviä teemoja hallitusten, yritysten ja toisten järjestöjen kanssa. World Vision ilmoittaa kampanjoivansa erityisesti lasten kokemaa väkivaltaa vastaan ja pyrkii vähentämään lapsityövoiman ja lapsisotilaiden käyttöä sekä lapsiavioliittoja.[1]

Toiminnan saapuminen Suomeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen World Vision aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1983 kielenkääntäjä Ulla Tervon toimesta. Järjestöä perustettaessa World Visionin kautta kummilapsitoimintaan oli Suomessa osallistunut noin sata suomalaista, pääasiassa Kanadan tai Englannin World Visionin kautta.[2]

Tervon toiminnan kautta järjestö kasvoi nopeasti ja järjestö palkkasi tuekseen lisää työntekijöitä ja lahjoittavien kummien määrä kasvoi.[2]

Nykyisin Suomen World Vision on yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä ja itsenäinen osa kansainvälistä World Visionia. Järjestö on yksi Suomen ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestöistä ja Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäsen.lähde?

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitysyhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen World Visionin kehitysyhteistyö on pitkäjänteistä, lapsilähtöistä ja yhteisöperustaista. Lasten suojeleminen, heidän elinolojensa parantaminen pysyvästi sekä lasten oikeuksien puolustaminen on järjestön kehitysyhteistyön ydinosaamista. Kehitysyhteistyöohjelmat suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä kylä- ja slummiyhteisöjen kanssa. Järjestön työntekijät työskentelevät ja usein myös asuvat niissä kylä- ja slummiyhteisöissä, joissa työtä tehdään. Kohdemaan World Vision -järjestö vastaa yhdessä Suomen World Visionin asiantuntijoiden kanssa työn laadusta sekä tehokkaasta varojen käytöstä.lähde?

World Visionin kummilapsihankkeet ovat monivuotisia aluekehitysohjelmia, joissa edistetään lasten terveyttä ja ravitsemusta, luodaan edellytykset koulunkäynnille ja tuetaan perheiden elinkeinotoimintaa. Tavoitteena on puuttua sekä köyhyyden ilmenemismuotoihin että sen syihin. Kummi voi tukea kummilasta ja hänen yhteisöään säännöllisellä kuukausimaksulla ja saada avun perille menosta tietoa esimerkiksi kirjeenvaihdon kautta.lähde?

Suomen World Visionilla on kummilapsiohjelmia Intiassa, Kambodžassa, Ugandassa, Ruandassa, Keniassa[3] ja Perussa.lähde?

Humanitaarinen apu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen World Visionin humanitaarinen apu keskittyy katastrofin keskelle joutuneiden lasten sekä vammaisten tukemiseen. Työ voidaan jakaa kolmeen alueeseen: varautuminen tuleviin katastrofeihin kehitysyhteistyössä, avun välittäminen uhreille osana kansainvälistä World Vision -verkostoa ja vammaisten pakolaisten tukeminen Suomen ulkoministeriön rahoittamissa humanitaarisen avun projekteissa.lähde?

Hätäavun lisäksi järjestö auttaa kumppaniyhteisöjä varautumaan tuleviin katastrofeihin, jotta katastrofien vaikutus olisi mahdollisimman lievä. Katastrofin tapahduttua yhteisöjä tuetaan jälleenrakennus- ja kehitystyön toimintaedellytysten palauttamisessa.lähde?

Laajimmat humanitaarisen avun operaatiot Suomen World Vision toteuttaa yhteistyössä globaalin verkoston ja sen osien kanssa. World Vision toimii kansainvälisesti yli 100 maassa. Järjestöllä on monissa maissa jatkuva valmius reagoida paikallisiin katastrofeihin. Tällöin avustus voi katastrofin sattuessa käynnistyä jo muutamassa tunnissa. World Visionin asiantuntijoista koostuva kansainvälinen nopean avun tiimi on paikalla kaikkialla maailmassa 24–72 tunnin kuluessa katastrofista.lähde?

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen World Visionin kehitysyhteistyöohjelmat ovat täysin järjestön itsensä rahoittamia. Hieman yli puolet toiminnan rahoituksesta saadaan kummeilta ja muilta yksityisiltä tukijoilta sekä yritysyhteistyökumppaneilta. Noin 44 % rahoittaa Suomen ulkoministeriö, jonka kumppanuusjärjestö Suomen World Vision on. Muuta julkista tukea järjestö saa noin viisi prosenttia. Tämä osuus käsittää esimerkiksi Euroopan unionilta saatavan rahoituksen.lähde?

Tilikauden kokonaiskuluista merkittävimmän osan muodostaa kehitysyhteistyöohjelma. Suomen World Vision on voittoa tavoittelematon yhdistys, joten kaikki kasvun myötä saadut varat ohjataan avustuskohteisiin tai investoidaan seuraavien vuosien avustusbudjetin kasvattamiseen.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e World Vision International Suomen World Vision. Arkistoitu 1.10.2020. Viitattu 30.10.2020.
  2. a b Historia Suomen World Vision. Arkistoitu 1.10.2020. Viitattu 30.10.2020.
  3. https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a/8bc93596-bc8c-45a4-b74a-49d2d5c298a2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta World Vision.