Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KIOS:in logo
KIOS:in logo
Perustettu 1998
Toimiala Ihmisoikeudet
Kotipaikka Helsinki
Päämaja Lintulahdenkatu 10
00500 Helsinki
Puheenjohtaja Auli Starck
Toiminnanjohtaja Kim Remitz
Aiheesta muualla
Sivusto

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS on suomalainen säätiö, joka vahvistaa ihmisoikeuksien toteutumista tukemalla kansalaisyhteiskunnan työtä kehittyvissä maissa. Kios perustettiin vuonna 1998 kansalaisjärjestöjen ja ulkoministeriön keskustelujen pohjalta[1]. Myös KIOSin sisarsäätiöt, ympäristötyötä tekevä Siemenpuu-säätiö ja vammaistyötä tukeva Abilis-säätiö, perustettiin samoihin aikoihin.

KIOS antaa tukensa pääasiassa kuuteen kohdemaahan Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Itä-Afrikassa työtä tuetaan Keniassa, Ruandassa sekä Ugandassa. Etelä-Aasiassa KIOS tukee sekä työtä Nepalissa ja Sri Lankassa, että pakolaisuudessa toimivia tiibetiläisiä ihmisoikeustoimijoita. Joitain KIOSin pitkäaikaisia kumppanijärjestöjä tuetaan myös Bangladeshissa, Burundissa, Etiopiassa ja Pakistanissa.

KIOS toimii Suomessa ohjaamalla tukea kehittyvien maiden kansalaisjärjestöjen suunnittelemiin ja toteuttamiin ihmisoikeushankkeisiin. Ihmisoikeuksien toteutumista vahvistetaan hankkeissa esimerkiksi ihmisoikeuskoulutuksen ja -tiedotuksen, kampanjoinnin, ihmisoikeustilanteen valvonnan ja dokumentoinnin, vaikuttamistyön sekä oikeusavun keinoilla. Hankkeiden rahoituksen ohella KIOS tukee järjestöjen kykyä puolustaa ihmisoikeuksia vahvistamalla ihmisoikeustoimijoiden osaamista, verkostoja ja turvallisuutta.

KIOS:in mukaan ihmisoikeudet ovat edellytys kestävälle rauhalle ja kehitykselle[2], eriarvoisuuden vähentämiselle, yhteiskunnallisten ristiriitojen sekä inhimillisen kärsimyksen estämiselle. KIOS ymmärtää ihmisoikeudet niin, kuin ne on määritelty YK:n ja Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksissa. KIOS:in mukaan se tekee työtä maailman puolesta, jossa kaikkien ihmisten ihmisarvo ja ihmisoikeudet ovat tunnustettuja ja valtiot ovat niihin sitoutuneita.

Perustajajäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KIOSin perustajajärjestöjä ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia, perustajat ja hallitus kios.fi. Viitattu 11.1.2017.
  2. Ilman ihmisoikeuksia ei ole kehitystä kios.fi. Viitattu 11.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]