Abilis-säätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abilis-säätiö
Perustettu 1998
Tarkoitus Kehitysmaissa toimivien, aloittelevien ja maaseutuoloissa toimivien vammaisjärjestöjen tukeminen
Hallitus

2019: Amu Urhonen

Esa-Pekka Mattila

Anca Enache

Henrik Gustafsson

Jussi Sohlberg

Maija Koivisto

Tytti Matsinen
Säätiön sivut

Abilis-säätiö on suomalainen voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tavoitteena on edistää eri tavoin vammaisten henkilöiden osallistumista ja tasa-arvoa. Säätiön tehtävänä on tarjota ja rahoittaa Globaalin etelän vammaisryhmien itse suunnittelemia ja toteuttamia projekteja.[1]

Vuonna 1998 joukko vammaisia henkilöitä sekä heidän tukijoitaan ja läheisiään perusti Abilis-säätiön tavoitteenaan parantaa vammaisten henkilöiden asemaa yhteiskunnassa ja Globaalissa etelässä. Säätiön perustajat, kuten edesmennyt Kalle Könkkölä,[2] oli liikuntavammainen hengityskoneen käyttäjä. Yhdessä hänen näkövammaisen vaimonsa Maija Könkkölän kanssa, he olivat voimakkaasti sitoutuneita edistämään vammaisten henkilöiden oikeuksia ja mahdollisuuksia.[3][4]

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abilis-säätiössä korkein päätösvalta on hallituksella, johon kuuluu seitsemän varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen. Hallituksen jäsenet edustavat eri vammaisryhmiä. Hallituksen toimikausi on kaksivuotinen, ja se kokoontuu noin kuusi kertaa vuodessa.

Säätiö toimii kymmenessä ohjelmamaassa yhteistyössä maatoimistojen ja kumppaniorganisaatioiden kanssa. Nämä maat ovat Etiopia, Malawi, Mosambik, Tansania, Uganda[5], Myanmar, Nepal, Tadzhikistan, Vietnam[6] ja Ukraina. Säätiö toimii ruohonjuuritasolla. Helsingin toimistossa ja ohjelmamaissa työskentelee myös vammaisia henkilöitä, jotka tarjoavat vertaistukea ja edistävät yhdenvertaisuutta yhteiskunnissa.

Säätiön pääasiallinen rahoitus tulee Suomen ulkoministeriöltä.[7]

Toiminnan linjaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abilis-säätiön toimintaa ohjaa ihmisoikeusperustainen lähestymistapa. Säätiön tunnuslause "Ei mitään meistä ilman meitä" korostaa vammaisten henkilöiden omaa osallisuutta ja vaikuttamista. Säätiön arvot perustuvat ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, yhdenvertaisuuteen ja inklusiivisuuteen.

Toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abilis-säätiö rahoittaa globaalin etelän vammaisryhmien omia suunnittelemia ja toteuttamia projekteja. Projektit voivat sisältää neuvontaa, koulutusta, vertaistukea sekä työllistymisen tukemista, ja niiden avulla pyritään erityisesti edistämään vammaisten naisten ja tyttöjen asemaa, ihmisoikeuksia, osallistumista ja itsenäistä elämää. Lisäksi säätiö tekee aktiivista vaikuttamistyötä esteettömyyden ja vammaisten oikeuksien edistämiseksi yhteiskunnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Onnea, Kalle Könkkölä - kunnon kansalainen! Hyvä Terveys. 2.12.2015. Viitattu 4.3.2024.
  2. Henkilöstö, Abilis (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Abilis-säätiö (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Onnea, Kalle Könkkölä - kunnon kansalainen! Hyvä Terveys. 2.12.2015. Viitattu 4.3.2024.
  5. Pitkä video: Abilis-säätiö tukenut vuosia vammaisia ihmisiä kehitysmaissa | Yle uutiset viittomakielellä 2011-2019 | Yle Areena areena.yle.fi. Viitattu 5.3.2024.
  6. Phunuvietnam: Toạ đàm Người khuyết tật khởi nghiệp: Cơ hội và thách thức phunuvietnam.vn. 4.8.2021. Viitattu 5.3.2024. (vietnamiksi)
  7. Toiminta-ajatus, Abilis-säätiö (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]