Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry on nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Se on perustettu vuonna 1992, jolloin kolme valtakunnallista nuorisotyön palvelujärjestöä (Nuorisotyön Keskus NTK, Kansalaiskasvatuksen Keskus KaKe ja Suomen Nuorisojärjestöjen Yhteistyöjärjestö SNT) yhdistyivät.[1] Järjestö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja. Sen jäseninä on 121 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä.[2] Allianssi tuottaa palveluita sekä nuorille että nuorisoalan järjestöille ja muille toimijoille. Allianssin puheenjohtaja on Elisa Gebhard ja pääsihteeri Anna Munsterhjelm.[3]

Allianssin tarkoituksena on edistää nuorten kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi, osallistumista päätöksentekoon ja kansainväliseen toimintaan. Allianssin palvelee nuorisojärjestöjä ja nuorisotyötä.

Allianssi järjestää esimerkiksi nuorisovaaleja eduskuntavaalien alla. Allianssi järjestää koulutusta, välittää tietoa nuorista ja nuorisotyöstä sekä nuorisovaihtopaikkoja ulkomaille sekä tukee nuorten osallistumista ja yhdenvertaisuutta. Järjestöllä on laaja kirjasto- ja tietopalvelu.

Allianssin nuorisovaihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allianssin nuorisovaihto tarjoaa vaihtoehtoja nuorille, jotka haluavat lähteä töihin ulkomaille. Päävaihtoehdot ovat au pair -toiminta, hotellityö, vapaahtoistyö ja kansainväliset vapaaehtoisleirit sekä ”work experience” eri aloilla.

Vapaaehtoistyö ja vapaaehtoisleirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allianssin nuorisovaihto järjestää Suomessa kansainvälisiä vapaaehtoisleirejä ja välittää suomalaisia leireille ulkomaille. Kansainvälisellä vapaaehtoisleirillä 10–20 vapaaehtoisen ryhmä työskentelee parin viikon ajan esimerkiksi paikallisen kylän, järjestön, projektin tai muun yleishyödyllisen tahon hyväksi. Tehtävä vapaaehtoistyö voi olla lähes mitä vain, vaikkapa nuorisotalon maalausta, tapahtuman järjestämistä, rakennuksen kunnostamista, luontopolun rakentamista tai leikkikentän kunnostusta. Vapaaehtoiset tutustuvat toisiinsa ja leirikohteeseen tekemällä töitä yhdessä noin 30–40 tuntia viikossa.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allianssi julkaisee joka toinen viikko ilmestyvää nuorisotoimialan AllianssiExpress-ajankohtaistiedotetta. Se on tarkoitettu ilmoituskanavaksi nuorisotoimialan epäkaupallisille ajankohtaistiedotteille tapahtumista, koulutuksista, rahoituksesta, työpaikoista jne. Ilmoittaminen on maksutonta. Allianssi julkaisee nuorisoalan ammattilehteä Nuorisotyö.

Syytökset suojatyöpaikoista ja byrokraattisuudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2011 kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien nuorisojärjestöt ilmoittivat eroavansa Allianssin jäsenyydestä. Syyksi järjestöt ilmoittivat sen, että Allianssi edistää heidän mukaansa pikemminkin omien työntekijöidensä kuin nuorten etua. Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Wille Rydman luonnehti Allianssia suureksi suojatyöpaikaksi ja sanoi sen olevan etäällä nuorten arjesta ja keskittyvän lähinnä omaan byrokratiaansa. Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo totesi, että ”Suomeen on vuosikymmenten saatossa päässyt muodostumaan poliittinen rälssi, joka elättää itseään moninaisten julkisin varoin tuettujen järjestöjen kautta – – Kauniilta kuulostavat osallisuushankkeet, demokratiaprojektit ja aktivointikampanjat ovat käytännössä useimmiten pelkästään keinoja palkata julkisin varoin muutamia uusia politrukkeja.”.

Myös Suomen Kristillisdemokraattisten Nuorten puheenjohtaja Aki Ruotsala piti Allianssin rahoittamista valtion varoista ongelmallisena. ”Koko nykyistä valtionapujärjestelmää tulisi tarkastella hyvin kriittisesti. Tukien määrää tulisi karsia ja jakoperusteita muuttaa läpinäkyvämmiksi”, hän totesi. ”Eroamispäätöksellä viestitämme omaa kantaamme siitä, mistä leikkaaminen pitäisi aloittaa. Nuorisojärjestöt kykenevät keskinäiseen yhteistyöhön myös ilman Allianssin kaltaisia mammuttimaisia muodollisia yhteistyöjärjestöjä”. Järjestöjen ero tuli yllätyksenä Allianssin puheenjohtajalle.[4]

Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen ei pitänyt asiallisena käytöksenä nuorisotyöntekijöiden haukkumista laiskoiksi politrukeiksi. Hän puolusti poliittisen nuorisotyön tukemista yleisesti ja erityisesti ”tässä tilanteessa”, edustuksellisen demokratian kriisissä. Kurvinenkin sanoi, että Allianssissa on sisäisiä ongelmia ja ehdotti jäsenjärjestöjen kriisipalaveria. ”Tarvittaessa on myllättävä läpi koko organisaatio ja mietittävä, onko nykymuotoisella Allianssilla tulevaisuutta”, hän totesi Suomenmaalle.[5] Myös Sosialidemokraattiset Nuorten puheenjohtaja Timo Kontio ja Svensk Ungdomin puheenjohtaja Fredrika Åkerö kritisoivat kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien nuorisojärjestöjen eroa Allianssista. Kontio arvosteli järjestöjä ”patamustiksi konservatiiveiksi”, jotka ”eivät ole valmiita keskustelemaan tai sallimaan demokratian tuloksia”.[6]

Vuonna 2012 Allianssin talouden volyymi on noin 2,7 miljoonaa euroa, josta iso osa on opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatua avustusta (veikkausvoittovaroista).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehikoinen, Jarkko: Allianssin historia Allianssi. Viitattu 1.12.2011.
  2. Mikä Allianssi? Allianssi. Viitattu 1.12.2011.
  3. Henkilökunta Allianssi. Viitattu 1.12.2011.
  4. Poliittisia nuorisojärjestöjä eroaa Allianssista HS.fi. 29.11.2011. Sanoma. Viitattu 1.12.2011.
  5. Kurvinen kollegoilleen: Pyytäkää pojat anteeksi 29.11.2011. Suomenmaa. Viitattu 1.12.2011.
  6. SU:n ja Demarinuorten puheenjohtajat penäävät vastuullisuutta politiikassa 1.12.2011. Yleisradio. Viitattu 1.12.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]