Perussuomalaiset Nuoret

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perussuomalaiset Nuoret
Perussuomalaiset Nuoret logo.svg
Perustettu 18. tammikuuta 1997 (20 vuotta sitten)
Toimiala poliittinen nuoriso- ja opiskelijajärjestö
Kotipaikka Helsinki
Toiminta-alue koko Suomi
Puheenjohtaja Samuli Voutila[1]
Pääsihteeri Tony Leppäkoski
Hallitus (2017[1]) Tiina Ahva, vpj
Juha Karjalainen, vpj
Nuutti Hyttinen
Marika Sorja
Kai Sorto
Jessica Vahtera
Harri Vuorenpää
Isaac Witherspone
Jäsenmäärä 2 600[2] (vuosi 2016)
Sivusto www.ps-nuoret.fi
Jäsenlehti Rahvas

Perussuomalaiset Nuoret (ruots. Finsk Ungdom, engl. The Finns Party Youth[3]) on Perussuomalaisten nuoriso- ja opiskelijajärjestö. Perussuomalaiset Nuoret on aatteeltaan kansallismielinen[4], kansallisliberalistinen[5], EU-vastainen[6][7][8] ja maahanmuuttokriittinen[9].

Järjestö perustettiin Kuopiossa 18. tammikuuta 1997 nimellä Perussuomalaiset Nuoret – Sannfinländsk Ungdom[10][11]. Järjestö rekisteröitiin yhdistysrekisteriin 13. joulukuuta 2006[12]. Järjestön puheenjohtaja on Samuli Voutila. Jäseneksi voivat liittyä kaikki 15–35-vuotiaat perussuomalaisuuden omakseen tuntevat[13]. Jäsenyys on veloitukseton. Perussuomalaisten Nuorten jäsenet eivät automaattisesti liity puolueen jäseniksi.

Nuorisojärjestön logossa esiintyvät Kalevan neito ja Pohjantähti.[14][15][16]

Perussuomalaisten Nuorten jäsenlehti on Rahvas, joka on ilmestynyt vuodesta 2013 alkaen[17].

Järjestön edeltäjä oli SMP:n nuorisojärjestö Kehittyvän Suomen Nuorten Liitto, jossa osa perustajista oli aiemmin vaikuttanut[10]. Perussuomalaiset Nuoret vaikuttaa yhteiskunnan poliittisissa päätäntäelimissä kuten eduskunnassa, kunnanvaltuustoissa ja lautakunnissa. Perussuomalaisten Nuorten tunnuslause on ”itsenäisesti ajattelevat”.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustavalkoinen tunnus oli käytössä vuoden 2013 kevätkokoukseen saakka, jolloin uudeksi logoksi hyväksyttiin Kalle Erkkilän suunnittelema Kalevan neito ja Pohjantähti.

Perussuomalaiset Nuoret perustettiin Kuopiossa 18. tammikuuta 1997.[11][10]

Perussuomalaisten Nuorten toiminta aktivoitui vuosien hiljaiselon jälkeen Jyväskylässä hotelli Albassa pidetyssä vuosikokouksessa lokakuussa 2003. Vuosikokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Vesa-Matti Saarakkala. Perussuomalaisten Nuorten hallitus päätti ensimmäisessä kokouksessaan 24. tammikuuta 2004, että Perussuomalaiset Nuoret rekisteröidään, mutta säännöt palautettiin yhdistysrekisterikeskuksesta takaisin. Maaliskuussa 2004 Perussuomalaiset Nuoret hankki omat verkkosivut.[18] Saarakkalan aloittaessa puheenjohtajana Perussuomalaisilla Nuorilla oli jäseniä noin viisitoista[19].

Perussuomalaisten Nuorten toiminnasta uutisoitiin säännöllisesti puolueen Perussuomalainen-lehdessä, jossa puheenjohtaja Saarakkala kirjoitti ajankohtaisista aiheista.

Rekisteröidyn yhdistyksen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesa-Matti Saarakkalan puheenjohtajakausi 2006−2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesa-Matti Saarakkala, rekisteröidyn yhdistyksen puheenjohtajana 2006−2010

Perussuomalaiset Nuorten vuosikokous Helsingissä päätti 31.3.2006 lähettää säännöt yhdistysrekisteriin rekisteröitäväksi[20]. Yhdistys rekisteröitiin yhdistysrekisteriin 13.12.2006[12]. Rekisteröidyn yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Vesa-Matti Saarakkala, joka oli johtanut nuorisojärjestöä vuodesta 2003. Yhdistyksellä ei ollut 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä lainkaan palkattua henkilökuntaa ja budjetti oli vaatimaton. Piirijärjestöjen toiminta oli myös alkuvaiheissaan.[21] Yhdistyksen toiminnassa olivat alkuvaiheessa mukana muun muassa sittemmin kansanedustajiksi valitut Ville Vähämäki, Maria Lohela, Tiina Elovaara ja Olli Immonen. Rekisteröidyllä yhdistyksellä oli alussa jäseniä noin puolensataa[22].

Perussuomalaiset Nuoret otti Vesa-Matti Saarakkalan kaudella kantaa muun muassa maahanmuuttoon, pakkoruotsiin, islamiin ja sananvapauteen. Vuoteen 2007 mennessä Perussuomalaiset Nuoret oli määritellyt itsensä kansallismieliseksi ja kansallisvaltiokeskeiseksi poliittiseksi nuorisojärjestöksi, joka suhtautui kriittisesti Euroopan unioniin[23]. Samana vuonna nuorisojärjestö päätti myös hakea Allianssin jäsenyyttä[24]. Syksyllä 2007 aloitettiin aateohjelmatyö ja perustettiin ensimmäiset epäviralliset piirit ja nimettiin niiden yhteyshenkilöt[25].

Puheenjohtajakaudella Saarakkala esitti kritiikkiä niin oikeistoa kuin vasemmistoa kohtaan. Saarakkala totesi nuorten vierailulla Turun Varissuolla vuonna 2008, ettei pidä ”porvariöykkäröinnistä” ja että ”vasemmistossa hiertää sen tapa antaa kaikki vastuu ihmisestä järjestelmälle. Ihmisellä on oltava oikeus kantaa vastuu itsestään ja myös tehdä virheitä[26]. Perussuomalaisten periaateohjelma, jonka valmistelu oli käynnistetty yli vuotta aiemmin syyskokouksen aateseminaarissa, julkaistiin 6. joulukuuta 2008 kello 18[27]. Vuoden 2009 syyskokouksen kielipoliittinen kannanotto Suomen virallisesta yksikielisyydestä ja ruotsin kielen muuttamisesta viralliseksi vähemmistökieleksi[28] herätti tiedotusvälineissä laajaa huomiota.[29][30][31][32][33][34][35][36][37][38]. Saarakkala toimi yhdistyksen puheenjohtajana vuoden 2010 loppuun saakka, jolloin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Simon Elo.

Simon Elon puheenjohtajakausi 2011−2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simon Elo, puheenjohtajana vuosina 2011−2014

Vuoden 2011 eduskuntavaalien ja Perussuomalaisten vaalivoiton myötä nuorisojärjestön jäsenmäärä lähti rajuun nousuun, kun jäsenhakemuksia tuli nuorisojärjestöön sadoittain[39]. Nuorisojärjestö tuplasi jäsenmääränsä muutamassa päivässä[40]. 2010-luvun alussa myös piirijärjestöjen toteuttamat Ryhtiliike-tapaamiset alkoivat kasvaa[41]. Vuonna 2011 Perussuomalaiset Nuoret erosi Kristillisdemokraattisten nuorten ja kokoomusnuorten kanssa Allianssista, koska he katsoivat, että Allianssista oli tullut ”jättiläismäinen suojatyöpaikkaorganisaatio, joka on hyvin etäällä nuorten arjesta”.[42] Vuodesta 2012 lähtien puheenjohtaja Simon Elo ja pääsihteeri Simo Grönroos olivat kokopäiväisiä työntekijöitä, ja nuorisojärjestö muutti Yrjönkadun puoluetoimistolle[21].

Elon puheenjohtajakaudella jäsenistöstä tuli kysyntää periaateohjelman päivittämiselle, minkä vuoksi periaateohjelma päivitettiin ja laajennettiin 2012. Vuoden 2012 periaateohjelmassa järjestö ilmoitti kannattavansa muun muassa kansallismielisyyttä ja optimaalisen valuutta-alueen löytämistä Suomelle. Järjestö myös ilmoitti talouspoliittiseksi linjakseen kansallisliberalismin, alunperin Olli Immosen aloitteesta[41]. Periaateohjelmassa säilytettiin aiemmin vakiintunut kanta, ettei Suomen tule hakea Naton täysjäsenyyttä. Vuonna 2013 julkaistiin myös Rahvas-aikakauslehden ensimmäinen numero, jonka kannessa esiintyi Jussi Halla-aho. Vuonna 2013 järjestö sai uuden logon, jossa esiintyvät Kalevan Neito ja Pohjantähti[43][14]. Vuonna 2014 järjestö vaati, että Suomen on järjestettävä EU- ja eurojäsenyydestä kansanäänestys vuoteen 2016 mennessä[44]. Yhdistyksen hallintorakenne kehittyi vuonna 2014 sääntöuudistuksen myötä, kun yhdistykseen perustettiin uusi toimielin, edustajisto[45].

Simon Elon kaudella Perussuomalaiset Nuoret liittyi yhteistyöjärjestö EYC:n jäseneksi[46]. Elo painotti puheenjohtajakaudellaan keskiluokan merkitystä ja puhui ”verokapinasta”, jonka avulla puolue nostetaan pääministeritasolle[21]. Elon mukaan Perussuomalaiset Nuoret siirtyi hänen kaudellaan (2011−2014) oikealle[41].

Sebastian Tynkkysen puheenjohtajakausi 2015−2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sebastian Tynkkynen, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja vuosina 2015−2016.

Vuoden 2014 syyskokouksessa Turussa Perussuomalaisille Nuorille valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Sebastian Tynkkynen[47], joka oli aiemmin tullut tunnetuksi osallisuudestaan Big Brother -televisiosarjaan. Vuonna 2015 periaateohjelmaa päivitettiin muun muassa Nato-kannan suhteen, jonka mukaan Suomi voi kuulua puolustusliittoihin, mikäli kansallisen etu sitä edellyttää. Järjestön periaatteisiin lisättiin muun muassa myös sharia-lain vastustaminen, yksilönvapauksien kannattaminen ja kirkon ja valtion erottaminen toisistaan.[48][49]

Järjestö sai laajaa näkyvyyttä, kun puheenjohtaja Tynkkynen ja varapuheenjohtaja Hernesniemi käynnistivät kansalaisaloitteen Suomen EU-kansanäänestyksen järjestämisestä. Kun aloite oli kerännyt noin 20 000 kannatusilmoitusta, pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, ettei EU-kansanäänestystä järjestetä Suomessa. Aloite keräsi lähes 34 000 kannatusilmoitusta, eikä edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tynkkysen mukaan pääministeri Sipilän lausunto lamaannutti kannattajat.[50][51][52][53]

Vuonna 2016 kohua herätti myös Perussuomalaisten Nuorten pakkoruotsia vastustava video, jossa Tynkkynen esiintyi kirkon portailla ruoskittavana[54][55]. Kampanjavideo huomioitiin myös Ruotsissa, jossa sen katsottiin hyökkäävän ruotsin kieltä vastaan[56].

Samuli Voutilan puheenjohtajakausi 2017−[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2016 syyskokouksessa nuorisojärjestön puheenjohtajaksi vuodelle 2017 valittiin Samuli Voutila[57], joka oli aiemmin toiminut nuorisojärjestön varapuheenjohtajana. Järjestö esitti vuonna 2017 tavoiteohjelmassaan, että Suomen laissa tulisi turvata oikeus yksityiseen aseenomistukseen[29]. Tavoiteohjelmassa myös toistettiin vaatimus Suomen EU-kansanäänestyksestä, joka tulisi pitää vuoteen 2020 mennessä. Toukokuussa 2017 Perussuomalaiset Nuoret erosi EYC:n jäsenyydestä[58].

13. kesäkuuta 2017 Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erosivat muun muassa nuorisojärjestössä vaikuttaneet kansanedustajat Vesa-Matti Saarakkala, Simon Elo, Maria Lohela ja Tiina Elovaara, jotka liittyivät Uuteen vaihtoehtoon[59]. Perussuomalaiset Nuoret ilmoitti välittömästi eduskuntaryhmän hajoamisen jälkeen samana päivänä, että nuorisojärjestö kannattaa demokraattisesti valittua puoluejohtoa[60].

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleiset periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaiset Nuoret uskoo kansallismielisyyteen ja kansallisvaltiokeskeisyyteen. Aate pohjautuu suomalaiskansalliseen identiteettiin ja sen vahvistamiseen. Perussuomalaiset Nuoret jatkaa suomalaisuusliikkeen perintöä. Perussuomalaiset Nuoret pohjaa poliittisen ajattelunsa populistiseen yhteiskuntakäsitykseen ja yksilönvapauksiin. Järjestö vastustaa korruptiota ja liiallista byrokratiaa, suurpääoman mielivaltaa, ylisuuria yksiköitä, valtion ja järjestöjen mielivaltaa sekä moraalista rappiota.[61].

Talouspolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaiset Nuoret pitää parhaana taloudellisena järjestelmänä kansallisvaltioiden kautta toimivia vapaita ja toimintakykyisiä markkinoita, johon taloudellisen ja poliittisen vallan liiallinen keskittyminen tuo haitallisia piirteitä. Perussuomalaiset Nuoret haluaa, että Euroopan valtioiden velkaantuminen saadaan pysäytettyä ja sitten velkaosuus laskemaan. Verotuksessa, byrokratiassa ja sääntelyssä tulee antaa helpotuksia pienille yrityksille ja taloudellisille yksiköille verrattuna suuryrityksiin. Järjestö kutsuu talouspoliittista linjaansa kansallisliberalismiksi.[48]

Perussuomalaiset Nuoret kannattaa yhteisvaluutta eurosta luopumista ja kansalliseen valuuttaan, markkaan, palaamista. Perussuomalaiset Nuoret kannattaa muun muassa taksialan, apteekkialan ja alkoholipolitiikan sääntelyn sekä VR:n monopolin purkamista. Järjestö kannattaa myös työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista.[62]

Järjestö kannattaa Yle-veron lakkauttamista sekä työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista.[29]

Euroopan unioni ja ulkopolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaiset Nuoret on EU-vastainen[6][7] järjestö. Kansainvälisessä politiikassa Suomen tulisi järjestön mielestä pyrkiä olemaan mahdollisimman puolueeton, mutta ei eristäytynyt. Perussuomalaiset Nuoret kannattaa vahvan instituution ja suoran kansanvaalin tukemaa presidenttiä ulkopolitiikan johtajana ja suunnannäyttäjänä. Järjestö katsoo, että Suomen voima perustuu yhteistyökykyiseen ulkopolitiikkaan ja mahdollistamaan kykyyn toimia kansainvälisenä sillanrakentajana ja erilaisten ristiriitojen sovittelijana. Aiemmin järjestö ilmoitti kannattavansa Naton rauhankumppanutta ja muuta asianmukaista yhteistyötä, mutta ei täysjäsenyyttä. Vuonna 2015 uudistetussa periaateohjelmassa linjataan, että Suomi voi kuulua puolustusliittoon, mikäli kansallinen etu sitä edellyttää. Perussuomalaiset Nuoret ei kannata valtiojohtoista kehitysapua[29].[48]

Perussuomalaiset Nuoret haluaa kansanäänestyksen Euroopan unionin jäsenyydestä vuoteen 2020 mennessä.[29]

Itsehallinto ja suora demokratia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaiset Nuoret vaatii laajan autonomian myöntämistä Suomen maakunnille. Järjestön mukaan maakunnilla pitää olla verotusoikeus ja lainsäädäntövalta, jotta ”maakunnat eivät olisi riippuvaisia valtion osoittamasta rahasta ja lakia säädettäisiin maakunnissa alueelliset erityisolosuhteet ja tavoitteet huomioon ottaen”. Koko Suomea koskettavat asiat järjestettäisiin jatkossakin valtakunnallisesti.[63] Myös Perussuomalaisten Nuorten Lapin piirijärjestö on kannanotossaan vaatinut Ahvenanmaan kaltaisen autonomian myöntämistä Lapille.[64]

Perussuomalaiset Nuoret haluaa edistää suoraa demokratiaa Sveitsin mallin mukaisesti. Järjestön mielestä Suomessa tulisi ottaa käyttöön sitovat kansanäänestykset.[62][29]

Maahanmuutto ja monikulttuurisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maahanmuuttopolitiikassa Perussuomalaiset Nuoret kannattaa periaatetta ”maassa maan tavalla”. Järjestö ei ole maahanmuuttoa vastaan, vaan laadukkaan maahanmuuton puolesta. Maahanmuutossa tulee korostaa todellista työperäistä siirtolaisuutta ja pitkälti omavaraisuutta, mikä näkyy myös maahantulo-, oleskelu- ja kansalaisuusehdoissa. Käytössä on oltava kansalaisuus- ja kielitestit sekä pisteytysjärjestelmä.[48] Perussuomalaiset Nuoret kokee monikulttuurisuuden vaalimisen suomalaisen ja länsimaisen kulttuurin kustannuksella lyhytnäköisenä. Minareettien rakentamisen kieltämistä tulisi järjestön mukaan harkita, sillä ”minareettien laaja rakentaminen olisi yksi askel kohti Euroopan islamisaatiota[65][66][67][68][69][70].

Järjestön mukaan kulttuurirahoituksen tulee tukea suomalaista kulttuuria, ja monikulttuurisuutta edistävät rahoitukset tulee lakkauttaa.[29]

Perussuomalaisten Nuorten mukaan törkeisiin rikoksiin syyllistyneille ulkomaalaisille ei tule myöntää tilapäisiä oleskelulupia. Järjestö kannattaa halal-teurastetun lihan myymisen kieltämistä Suomessa.[62]

Maanpuolustus ja yksityinen aseenomistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaisten Nuorten mukaan Suomen puolustusbudjetin tasoksi on määrättävä vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.[29]

Perussuomalaiset Nuoret haluaa säilyttää yleisen asevelvollisuuden, mutta kummallekin sukupuolelle joko aseellisena tai aseettomana kansalaispalvelumallina.[29]

Perussuomalaiset Nuoret haluaa aseen omistusoikeuden Suomen lainsäädäntöön. Aseen omistusoikeus tulee olla kaikilla täysi-ikäisillä Suomen kansalaisilla, joita ei ole tuomittu väkivaltarikoksesta ja joilla ei ole erityisiä terveydellisiä esteitä. Järjestön mukaan aseen omistusoikeus laissa luo turvaa sekä sisäisesti että ulkoisesti.[29] Vuonna 2014 järjestö ehdotti, että suojeluasekäytännön palauttamista lainsäädäntöön harkittaisiin.[71]

Oikeuspolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisojärjestö ilmoittaa kannattavansa mahdollisuuksien tasa-arvoa. Järjestö tuomitsee kieleen, etniseen taustaan tai kulttuurin perustuvan positiivisen syrjinnän. Perussuomalaiset Nuoret kannattaa laajaa sananvapautta ja vastustavat sananvapautta rajoittavia rikoksia, joita kutsuvat ”ajatusrikoksiksi”. Perussuomalaiset Nuoret kannattaa riippumattoman perustuslakituomioistuimen perustamista.[72]

Muita linjauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaiset Nuoret kannattaa valinnanvapautta kielten opiskelussa.

Järjestö kannattaa kirkon ja valtion erottamista toisistaan.[29]

Perussuomalaiset Nuoret eivät kannata samaa sukupuolta olevien avioliittoa, vaan avioliittokäsitteestä luopumista valtion rekistereissä, ja avioliitto-käsitteen rajaamista vain uskonnollisten yhteisöjen käyttöön. Kaikista avioliitoista käytettäisiin nimitystä valtion rekistereissä nimitystä ”rekisteröity parisuhde”.[73]

Perussuomalaiset Nuoret haluaa muuttaa ylioppilaskuntien jäsenyyden pakollisesta vapaaehtoiseksi.[29][74]

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen kokous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaisilla Nuorilla on vuosittain kaksi sääntömääräistä yhdistyksen kokousta: kevät- ja syyskokous. Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja, varapuheenjohtajat, pääsihteeri ja muut hallituksen jäsenet valitaan vuosittain syyskokouksessa. Yhdistyksen kevätkokouksessa hyväksytään muun muassa tilinpäätös. Perussuomalaisissa Nuorissa jäsenyys perustuu suorajäsenyyteen, minkä vuoksi jokaisella varsinaisella jäsenellä on äänioikeus yhdistyksen kokouksissa. Jäsenet voivat tehdä kokouksiin aloitteita.[3]

Edustajisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisojärjestössä toimii myös vuosittain valittava edustajisto, joka käyttää ylintä valtaa yhdistyksessä kevät- ja syyskokousten välillä. Edustajistossa on piirijärjestöjen edustajia sekä kevätkokouksessa valittuja edustajia. Edustajisto valvoo hallituksen toimintaa.[3]

Hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen hallitus toimeenpanee yhdistyksen kokousten ja edustajiston päätöksiä sekä sääntömääräisiä asioita. Yhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, pääsihteeri, 1−3 varapuheenjohtajaa sekä muut syyskokouksessa valitut hallituksen jäsenet.[3]

Piirijärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella piirijärjestöllä on edustaja yhdistyksen edustajistossa[3].

Perussuomalaisten Nuorten piirit ovat:[75]

 • Helsingin Perussuomalaiset Nuoret
 • Uudenmaan Perussuomalaiset Nuoret
 • Varsinais-Suomen Perussuomalaiset Nuoret
 • Pirkanmaan Perussuomalaiset Nuoret
 • Satakunnan Perussuomalaiset Nuoret
 • Pohjanmaan Perussuomalaiset Nuoret
 • Keski-Suomen Perussuomalaiset Nuoret
 • Pohjois-Savon Perussuomalaiset Nuoret
 • Hämeen Perussuomalaiset Nuoret
 • Kaakkois-Suomen Perussuomalaiset Nuoret
 • Oulun ja Kainuun Perussuomalaiset Nuoret
 • Lapin Perussuomalaiset Nuoret
 • Pohjois-Karjalan Perussuomalaiset Nuoret

Järjestöjäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset HAPSU[76][77]

Kansainvälinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaiset Nuoret osallistuu Nuorten Pohjoismaiden neuvoston kokouksiin sekä Demo Finlandin kansainväliseen toimintaan.[46] Perussuomalaiset Nuoret oli vuodesta 2014[78] alkaen European Young Conservativesin (EYC) jäsen, mutta erosi järjestöstä vuonna 2017 turkkilaisen Oikeus ja kehitys -puolueen nuorisojärjestön vuoksi[58]. Kuulumisesta koti- tai ulkomaiseen yhteistyöjärjestöön päättää yhdistyksen edustajisto[3].

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussuomalaiset Nuoret saa avustuksia veikkausvoittovaroista, joista tuetaan myös ei-poliittisia nuorisojärjestöjä. Avustusten määrä verrattuna muiden puolueiden saamiin avustuksiin on herättänyt keskustelua, etenkin vuoden 2012 jälkeen, jolloin Perussuomalaiset nousi suurien puolueiden joukkoon. Vuonna 2012 nuorisojärjestö sai 15 000 euron avustuksen. Suurimman potin keräsi keskustanuoret, joka sai 670 000 euroa avustuksia. Kokoomusnuoret ja demarinuoret saivat lähes yhtä paljon.[79][80] Vuonna 2013 Perussuomalaisten Nuorten avustus nousi 33% ja oli yhteensä 20 000 euroa. Puheenjohtaja Elon mukaan PS-nuorten tuki oli 3 % keskustanuorten tuesta.[81]

Opetus- ja kulttuuriministeriö on perustellut perussuomalaisnuorilta valituksen jälkeen evättyä valtionavun korotusta järjestön monikulttuurisuuden vastaisuudella ja sillä että sen näkemykset monikulttuurisuusasioissa ovat olleet ristiriidassa nuorisolain arvopohjan kanssa.[82] Vuonna 2014 Korkein hallinto-oikeus katsoi, ettei tämä ole hyväksyttävä syy valtionavun korotuksen epäämiselle ja palautti asian käsiteltäväksi ministeriöön. Entisen urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen mukaan taas Perussuomalaiset Nuoret on saanut osakseen positiivista erityiskohtelua, koska se nostettiin avustettavien järjestöjen listalle ennen kriteerien täyttymistä.[83]

Vuonna 2016 nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kritisoi voimakkaasti opetus- ja kulttuuriministeriön jakamia avustuksia väittäen samalla, että kokoomusnuoret antavat vääriä lukuja ministeriölle saadakseen suuremman avustuksen[84].

Tammikuussa 2017 Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Perussuomalaisten Nuorten valituksen, joka koski vuoden 2015 avustusta (81 200 euroa).[85]

Johtohenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varapuheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ritva Marin[89] 1997-2001
 • Minna Ropponen[89]
 • Harri Väänänen 2001[86]–2006
 • Ville Vähämäki 2007[90]–2008[91]
 • Maria Lohela 2009–2010 (1. vpj.)
 • Tiina Elovaara 2009 (2. vpj.)
 • Tommi Otamo 2010 (2.vpj), 2011 (1. vpj.)
 • Jenna Simula 2011 (2. vpj), 2012–2013 (1. vpj)
 • Jukka-Pekka Hannila 2012 (2. vpj.)
 • Sebastian Tynkkynen 2013 (2. vpj.)
 • Samuli Voutila 2014 (1. vpj.)
 • Aleksi Hernesniemi 2014 (2. vpj.), 2015–2016 (1. vpj.)
 • Ville Kartaslammi 2015 (2. vpj.)
 • Tiina Ahva os. Palovuori 2016→ (2. vpj.)
 • Daniel Kaartinen 2016 (3.vpj.)
 • Toni Ahva 2017 (1. vpj.)
 • Juha Karjalainen 2017→ (3.vpj.)

Pääsihteerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Vuonna 2011 sihteerin nimitys muuttui pääsihteeriksi)[92]

 • Simo Grönroos 2009–2012
 • Suvi Karhu 2013–2015
 • Tony Leppäkoski 2016→

Toiminnanjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tommi Ojala 2004[93]–2006
 • Antti Valpas 2006[94]–2009
 • Heikki Tamminen 2010–2013
 • Sebastian Tynkkynen 2013–2014

Edustajiston puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Vuosina 2014–2017 edustajistossa puhetta johti sijaantulojärjestyksessä viimeinen varapuheenjohtaja. Vuodesta 2017 alkaen edustajistolle on valittu puheenjohtaja kevätkokouksessa.)

 • Toni Saarinen, 2017→[95]

Poliittiset ohjelmat ja periaateohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Ohjelman virallinen nimi Huomautukset
2008 Periaateohjelma 2008 Hyväksytty Helsingin syyskokouksessa 29.11.2008. Julkistettu 6.12.2008 klo 18.[96][27]
2012 Periaateohjelma Hyväksytty Vaasassa yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa 7.7.2012[97]
2013 Korkeakoulupoliittinen vaaliohjelma 2013: Laaja versio Julkistettu 2.10.2013.[98][99]
2014 lähde? Eurooppapoliittinen ohjelma. Hyväksytty Rovaniemen syyskokouksessa 26.-27.4.2014[100][101].
2014 Tietoyhteiskuntaohjelma Hyväksytty edustajistossa 27.7.2014[102]. Julkistettu 29.9.2014.[103][104]
2015 Itsenäinen Suomi kansakuntien Euroopassa ­- Oma valuutta, oma päätösvalta Uudistettu eurooppapoliittinen ohjelma. Julkistettu Mikkelin kevätkokouksen yhteydessä 21.2.2015[105].
2015 Eduskuntavaaliohjelmalähde? Eduskuntavaaliohjelma. Julkistettu Mikkelin kevätkokouksessa 21.2.2015.[105]
2015 Amisohjelma Julkistettu 29.3.2015.[106][107]
2015 Maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015 Julkistettu 13.4.2015.[108][109]
2015 Korkeakoulupoliittinen vaaliohjelma 2015 Julkistettu ylioppilaskuntien edustajistovaaleja varten syksylle 2015.[110]lähde tarkemmin?
2015 Periaateohjelma Hyväksytty Seinäjoen syyskokouksessa 31.10.2015.[111]
2016 Normeja pois ja uusiksi. PS-Nuorten normienpurkuohjelma Julkistettu 24.10.2016.[112][113]
2016 Rikoslaki remonttiin! Oikeuspoliittinen ohjelma. Julkistettu 15.11.2016.[114][115]
2016 Pienyrittäjyysohjelma. Ideoita pienyrittäjyyden toimintaedellytysten kehittämiseen Suomessa Julkistettu 30.12.2016.[116][117]
2017 Perussuomalaisten Nuorten kuntavaaliohjelma Julkistettu 22.2.2017.[118]
2017 Tavoiteohjelma 2020 Julkistettu 30.5.2017.[119]

Valtakunnalliset kokoukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 2006 saakka Perussuomalaiset Nuoret järjesti vuosikokouksia. Yhdistyksen rekisteröitymisen myötä Perussuomalaiset Nuoret on järjestänyt sääntömääräisiä kevät- ja syyskokouksia.

Valtakunnalliset kokoukset
Vuosikokoukset Ylimääräiset kokoukset
1997 Pielavesi -
1998 Mikkeli -
1999 lähde? -
2000 lähde? -
2001 Oulu -
2002 lähde? -
2003 Helsinki[18] -
2004 lähde? -
2005 Helsinki[120] -
2005/2 Jyväskylä[121] -
2006 Helsinki[20] Ikaalinen[122]
Vuosi Kevätkokous Syyskokous
2006 Oulu[123] -
2007 Helsinki[124] Helsinki[24] -
2008 Tampere[125] Helsinki[126] -
2009 Kotka[127] Vaasa[128] -
2010 Kuopio[129] Helsinki[130] -
2011 Helsinki[131] Jyväskylä[132] -
2012 Kajaani[133] Tampere[134] Vaasa[135]
2013 Kokkola[136] Järvenpää[137] Saarijärvi[138]
2014 Rovaniemi[139] Turku[140] -
2015 Mikkeli[141] Seinäjoki[142] -
2016 Joensuu[63] Vantaa[143] -
2017 Lappeenranta[144] Lappeenranta

Valtakunnalliset kesäpäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Paikka
2012 Vaasa, Tropiclandia[145][146]
2013 Saarijärvi, Lomakeskus Rauhala[145]
2014 Saarijärvi, Lomakeskus Rauhala[147]
2015 Saarijärvi, Lomakeskus Rauhala[148]
2016 Saarijärvi, Lomakeskus Rauhala[149]
2017 Joutsa, Pekkasten leirikeskus[150]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Ihmisiä – Hallitus Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 29.7.2017.
 2. Tiedote: Perussuomalaisten Nuorten normienpurkuohjelma julkaistu 24.10.2016. Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 24.7.2017.
 3. a b c d e f Perussuomalaisten Nuorten säännöt, hyväksytty 20.5.2017 (pdf) Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 22.7.2017.
 4. Kansallismielisyys luo vahvan kansallisvaltion Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 24.7.2017.
 5. Suomen hyväksi vapautta, vakautta ja vaurautta Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 24.7.2017.
 6. a b PS:n kansanedustajilta täyslaidallinen EU-kritiikkiä Turun Sanomat. 13.7.2016. Viitattu 22.7.2017.
 7. a b Pietiläinen, Jari: PS-nuoret vaativat EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen – Uutissuomalainen: "Itsenäisyys vai liittovaltio? Tamperelainen. 3.2.2017. Viitattu 24.7.2017.
 8. Rahvas 1/2015 Rahvas. Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 25.7.2017.
 9. Laadukkaan maahanmuuton puolesta Perussuomlaiaset Nuoret ry. Viitattu 24.7.2017.
 10. a b c Perussuomalaiset saivat oman nuorisojärjestön (Helsingin Sanomat 20.1.1997)
 11. a b Perussuomalaiset Nuoret perustettu. Perussuomalainen-lehti, 1/1997.
 12. a b Ilmoituksen vaihetiedot, Perussuomalaiset Nuoret ry Yhdistysnetti. Viitattu 25.7.2017.
 13. Jäsenkaavake Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 18.10.2009.
 14. a b Logon ohjeistus (pdf) Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 23.7.2017.
 15. Perussuomalaisten Nuorten virallinen logo: Kalevan Neito ja Pohjantähti. 9.1.2015. Viitattu 23.7.2017.
 16. Henri Ahonen: Arvoisa perussuomalaisten nuorten jäsen! Rahvas 3/2016. Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 23.7.2017.
 17. Elo, Simon: Pääkirjoitus Rahvas. Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 24.7.2017.
 18. a b Perussuomalaiset Nuoret aktivoituivat (s. 6) Perussuomalainen 8/2004. Viitattu 26.7.2017.
 19. Tervetuloa PerusS Nuorten syyskokoukseen! 28.11.2008. Viitattu 26.7.2017.
 20. a b Saarakkala, Vesa-Matti: PerusS Nuoret vuosikokouksessa. Perussuomalainen, 4/2006, s. s. 9.
 21. a b c Elo, Simon: Aate ja puitteet ovat kunnossa 27.4.2013. Viitattu 24.7.2017.
 22. Haluan jatkaa PerusS Nuorten puheenjohtajana 2.10.2009. Viitattu 26.7.2017.
 23. Itsenäisesti ajattelevat – Perussuomalaiset Nuoret Viitattu 25.7.2017.
 24. a b Valpas, Antti: Perussuomalaiset Nuoret ry kokousti ja keskusteli – kannatuksen nousu tuntuu myös nuorisojärjestössä Viitattu 25.7.2017.
 25. Tapahtui PerusS Nuorissa vuonna 2007. Perussuomalainen lehti, 7/2008, s. 13.
 26. Rämö, Matti: Seuraava Soini. Helsingin Sanomat, 3.8.2008, s. Sunnuntai-osio, sivu D 6..
 27. a b Perussuomalaisten Nuorten periaateohjelma julki 8.12.2008. Viitattu 26.7.2017.
 28. PerusS Nuoret: Suomesta tehtävä virallisesti yksikielinen 11.10.2009. Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 18.10.2009.
 29. a b c d e f g h i j k l Tavoiteohjelma 2020, Perussuomalaiset Nuoret ry Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 22.7.2017.
 30. Nuoret perussuomalaiset vaativat Suomea yksikieliseksi 11.10.2009. Helsingin Sanomat. Viitattu 18.10.2009.
 31. Sannfinländare vill ha enspråkigt Finland 11.10.2009. Yle. Viitattu 18.10.2009.
 32. Perussuomalaiset Nuoret: Suomesta tehtävä yksikielinen 11.10.2009. MTV3. Viitattu 18.10.2009.
 33. Nuoret perussuomalaiset: Suomi yksikieliseksi 11.10.2009. Nelonen. Viitattu 18.10.2009.
 34. "Ruotsin kieli maksaa Suomelle liikaa" 11.10.2009. Uusi Suomi. Viitattu 18.10.2009.
 35. Nuoret perussuomalaiset: Suomi yksikieliseksi 11.10.2009. Turun Sanomat. Viitattu 18.10.2009.
 36. Nuoret perussuomalaiset: Suomi yksikieliseksi 11.10.2009. Pohjalainen. Viitattu 18.10.2009.
 37. Unga sannfinländare kräver enspråkigt Finland 11.10.2009. Vasabladet. Viitattu 18.10.2009.
 38. Sannfinländare vill slopa svenskan 11.10.2009. Hufvudstadsbladet. Viitattu 18.10.2009.
 39. Grönroos, Simo: Rahvas 4-5/2016 Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 24.7.2017.
 40. Simon Elo luovuttaa PS-Nuorten ruorin eteenpäin Suomen Uutiset. 17.10.2014. Viitattu 24.7.2017.
 41. a b c Simon Elo: Menestystarina nimeltä Perussuomalaiset Nuoret Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 23.7.2017.
 42. Kokoomuksen, PS:n ja KD:n nuoret jättivät Allianssin Kaleva. 29.11.2011. Viitattu 25.7.2017.
 43. Simon Eloa esitetään Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaaksi 29.4.2013. Viitattu 25.7.2017.
 44. Suomi EU:ssa – tulos tai ulos! Viitattu 24.7.2017.
 45. Rahvas 3/2014 Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 24.7.2017.
 46. a b PS-Nuoret on hyväksytty European Young Conservativesin jäseneksi 8.9.2014. Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 11.9.2014.
 47. Sebastian Tynkkynen on valittu PS-Nuorten puheenjohtajaksi 3.11.2014. Viitattu 24.7.2017.
 48. a b c d Perussuomalaisten Nuorten periaateohjelma Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 11.9.2014.
 49. Tynkkynen, Sebastian: Rahvas 3-4/2015 Rahvas. Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 25.7.2017.
 50. Täyttyykö Fixit-kansalaisaloite? Näin se etenisi eduskunnassa Ilta-Sanomat. 28.6.2016. Viitattu 25.7.2017.
 51. EU-kansanäänestyksellä on jo 27 000 kannattajaa Suomessa Helsingin Sanomat. 11.7.2016. Viitattu 25.7.2017.
 52. Kansalaisaloite EU-kansanäänestyksestä näyttää raukeavan – ”Sipilän signaali lamaannutti” Yle Uutiset. 20.12.2016. Viitattu 25.7.2017.
 53. Kansanäänestyksen järjestäminen Suomen EU-jäsenyydestä 20.6.2016. Viitattu 25.7.2017.
 54. PS-nuorten pakkoruotsia vastustavasta videosta somekohu – ”Jos mitattaisiin kuin joulukinkkua, olisivat yhä sikalassa” MTV. 28.12.2016. Viitattu 24.7.2017.
 55. PS-nuorten videolla yhdellä ruoskijoista on kasvonaamari RKP-johtajasta – Kohde: ”Mautonta” Kaleva. 28.12.2016. Viitattu 25.7.2017.
 56. Perussuomalaisten nuorten ruoskintavideo nostatti kohun Ruotsissa: ”Hyökkää ruotsin kieltä vastaan” Ilta-Sanomat. 28.12.2016. Viitattu 25.7.2017.
 57. Perussuomalaisten nuorten johtoon Samuli Voutila Yle Uutiset. 20.11.2016. Viitattu 24.7.2017.
 58. a b Perussuomalaiset Nuoret eroaa European Young Conservatives-järjestöstä - Perussuomalaiset Nuoret Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 25.5.2017.
 59. Katso lista: Tässä ovat perussuomalaisista irtautuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenet Ilta-Sanomat. 13.6.2017. Viitattu 26.7.2017.
 60. Perussuomalaiset Nuoret tukee demokraattisesti valittua puoluejohtoa Yle Uutiset. 13.6.2017. Viitattu 24.7.2017.
 61. Perussuomalaisten Nuorten periaateohjelma, hyväksytty 31.10.2015 Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 22.7.2017.
 62. a b c PS-Nuorten syyskokouksen julkilausumat, syyskokous 2015 Viitattu 22.7.2017.
 63. a b PS-Nuorten kevätkokouksen 2016 julkilausumat Perussuomalaiset Nuoret ry. 25.4.2017. Viitattu 22.7.2017.
 64. Kannanotto: Lapille laaja itsehallinto maakuntauudistuksessa 20.6.2017. Lapin Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 22.7.2017.
 65. Minareettien kieltoa harkittava myös Suomessa Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 8.6.2010.
 66. Perussuomalaiset Nuoret haluaa eduskunnan kieltävän minareetit Yle. Viitattu 8.6.2010.
 67. Perussuomalaisten nuorisojärjestö haluaa minareetit eduskunnan käsittelyyn Helsingin Sanomat. Viitattu 8.6.2010.
 68. Perussuomalaiset Nuoret nihkeä uusille minareeteille Turun Sanomat. Viitattu 8.6.2010.
 69. Perussuomalaiset Nuoret haluaa Suomeen minareettikiellon - YK tuomitsi jo Uusi Suomi. Viitattu 8.6.2010.
 70. ”Minareettien rakentamisesta Suomeen kansanäänestys” Verkkouutiset. Viitattu 8.6.2010. [vanhentunut linkki]
 71. PS Nuoret: ampuma-aselakia löysennettävä Turun Sanomat. 16.3.2014. Viitattu 22.7.2017.
 72. Rakennetaan Suomesta oikeusvaltio Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 24.7.2017.
 73. Avioliittoon siunaaminen yhteisöille ja yhtäläiset oikeudet pareille 25.11.2014. Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 17.12.2014.
 74. Ylioppilaskunnat eivät puhu kaikkien äänellä, mutta laittavat jokaisen opiskelijan maksamaan politiikantekonsa 1.9.2015. Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 22.7.2017.
 75. Piirit Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 29.7.2017.
 76. Perussuomalaiset Nuoret: Pöytäkirja Edustajiston kokous E1/2014, 27.7.2014, s. 4-5. Perussuomalaiset Nuoret, 2014.
 77. Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset hyväksyttiin PS-Nuorten järjestöjäseneksi 27.7.2014. Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 29.7.2017.
 78. PS-Nuoret on hyväksytty European Young Conservativesin jäseneksi Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 24.7.2017.
 79. http://yle.fi/uutiset/poliittisten_nuorisojarjestojen_avustukset_suututtavat/5291956
 80. http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/nuorisojarjestojen-tuki-puhuttaa-paljonko-rahaa-todella-jaettiin-ja-kenelle/
 81. http://www.hs.fi/politiikka/a1365472127602
 82. http://yle.fi/uutiset/perussuomalaisten_mamu-kannat_ministerion_hampaissa_kokoomuslaisten_syrjintapuheisiin_ei_puututa/7555059
 83. Nuorisojärjestön tuki kasvoi 23.11.2014. Helsingin Sanomat. Viitattu 23.11.2014.
 84. Tynkkynen, Sebastian: OKM-tuet uusiksi – Kokoomusnuoret, miksi valehtelette lukujanne? 31.5.2016. Viitattu 24.7.2017.
 85. KHO hylkäsi taas PS-nuorten valituksen liian pienestä avustuksesta – ”Teemme valituksia niin kauan, että saamme tuen oikeudenmukaiselle tasolle” Helsingin Sanomat. 16.1.2017. Viitattu 26.7.2017.
 86. a b Perussuomalaiset Nuoret (Perussuomalaiset 2003)
 87. a b Simon Elo Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajaksi ps-nuoret.net. 10.10.2010. Perussuomalaiset Nuoret. Viitattu 11.10.2010.
 88. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä voutila ei löytynyt
 89. a b Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä psn2001 ei löytynyt
 90. http://peruss.fi/perussuomalainen-lehti/getfile.php?file=113 Perussuomalainen-lehti 4/2007, s. 18 (pdf), viitattu 25.7.2017
 91. a b https://web.archive.org/web/20081120023155/http://www.ps-nuoret.net//content/view/131/74/, viitattu 25.7.2017
 92. http://peruss.fi/perussuomalainen-lehti/getfile.php?file=1994 Perussuomalainen-lehti 14/2011, s. 10 (pdf), viitattu 25.7.2017
 93. Perussuomalaiset Nuoret/Hallituksen toimihenkilöiden yhteystiedot (Perussuomalaiset 26.7.2004)
 94. https://web.archive.org/web/20060822130139/http://www.ps-nuoret.net:80/content/view/26/37/ Perussuomalaiset Nuoret ry hallitus, viitattu 26.7.2017
 95. https://www.ps-nuoret.fi/uutiset/ps-nuorten-uusi-edustajisto-valittu-puheenjohtajaksi-toni-saarinen/ Perussuomalaiset Nuoret ry 22.5.2017
 96. Periaateohjelma 2008 (pdf) Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 26.7.2017.
 97. Periaateohjelma (pdf) (Vuoden 2012 periaateohjelma) Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 2.7.2017.
 98. Korkeakoulupoliittinen vaaliohjelma 2013 (pdf) Viitattu 26.7.2017.
 99. Perussuomalaiset Nuoret (Uutinen, 2.10.2013 ”Ylioppilas- ja opiskelijakuntien jäsenyys vapaaehtoiseksi”) Viitattu 26.7.2017.
 100. PS-Nuoret vaatii EU- ja eurokansanäänestyksen vuoden 2017 loppuun mennessä (Uutinen, 5.5.2014) Viitattu 26.7.2017.
 101. Itsenäinen Suomi kansankuntien Euroopassa Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 26.7.2017.
 102. Perussuomalaiset Nuoret: Pöytäkirja Edustajiston kokous E1/2014, 27.7.2014, s. 4. Perussuomalaiset Nuoret, 2014.
 103. PS-Nuoret julkaisi tietoyhteiskuntaohjelman Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 26.7.2017.
 104. Tietoyhteiskuntaohjelma Viitattu 26.7.2017.
 105. a b PS-Nuorten linja muuttuu EU-kriittisestä EU-vastaiseksi: “Me jäämme liittovaltiojunasta tässä kohtaa.” Perussuomalaiset Nuoret ry. Viitattu 26.7.2017.
 106. Amisohjelma on julkaistu (Uutinen, 29.3.2015) Viitattu 26.7.2017.
 107. Amisohjelma (pdf) Viitattu 26.7.2017.
 108. Maahanmuuttopoliittinen ohjelma julkaistu 13.4.2015. Viitattu 26.7.2017.
 109. Maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015 (pdf) Viitattu 26.7.2017.
 110. KORKEAKOULUPOLIITTINEN VAALIOHJELMA 2015 Viitattu 26.7.2017.
 111. Uusi periaateohjelma julkaistu (Uutinen, ”Uusi periaateohjelma julkaistu”) Viitattu 26.7.2017.
 112. Tiedote: Perussuomalaisten Nuorten normienpurkuohjelma julkaistu Viitattu 26.7.2017.
 113. Normeja pois ja uusiksi (pdf) Viitattu 26.7.2017.
 114. Tiedote: PS-Nuorten oikeuspoliittinen ohjelma julki Viitattu 26.7.2017.
 115. Rikoslaki remonttiin! (pdf) Viitattu 26.7.2017.
 116. Tiedote: PS-Nuorten pienyrittäjyysohjelma on julkaistu Viitattu 26.7.2017.
 117. Pienyrittäjyysohjelma (pdf) Viitattu 26.7.2017.
 118. PS-Nuorten kuntavaaliohjelma julkaistu – maassa maan tavalla ja kunnassa kuntalaisten ehdoin Viitattu 26.7.2017.
 119. https://www.ps-nuoret.fi/uutiset/ps-nuoret-eusta-kansanaanestys-vuoteen-2020-mennessa/ 30.5.2017. Viitattu 26.7.2017.
 120. Henkilövalinnat (s. 4) Perussuomalainen 4/2005. Viitattu 26.7.2017.
 121. PerusS Nuorten vuosikokous (s. 11) Viitattu 31.7.2017.
 122. Perussuomalaiset Nuoret ry: Ylimääräinen kokous, Ptk 12.8.2006. Ylimääräinen kokous koskien sääntöuudistusta ja yhdistyksen rekisteröitymistä. Perussuomalaiset Nuoret, 2006.
 123. Perussuomalaisten Nuorten syyskokous (s. 12) Perussuomalainen 10/2006. Viitattu 26.7.2017.
 124. Perussuomalaiset Nuoret ry sääntömääräinen kevätkokous (s. 17) Perussuomalainen 4/2007. Viitattu 26.7.2017.
 125. Perussuomalaisten Nuorten kevätkokous 17.5.2008 (s. 12) Perussuomalainen 4/2008. Viitattu 26.7.2017.
 126. PERUSSUOMALAISET NUORET RY (s. 17) Perussuomalainen. Viitattu 26.7.2017.
 127. Nuoret kokoontuivat Kotkassa (s. 12) Perussuomalainen 4/2009. Viitattu 26.7.2017.
 128. Perussuomalaiset Nuoret uskovat kasvuun (s. 6) Perussuomalainen 12/2009. Viitattu 26.7.2017.
 129. Perussuomalaisten Nuorten kevätkokous ja energiaseminaari Kuopiossa 20.-21.3. (s. 22) Viitattu 26.7.2017.
 130. Perussuomalaisten Nuorten syyskokous 9.10. Helsingissä (s. 7) Perussuomalainen 13/2010. Viitattu 26.7.2017.
 131. Perussuomalaisten Nuorten kokousviikonloppu Perussuomalainen 5/2011. Viitattu 26.7.2017.
 132. Perussuomalaisten Nuorten syyskokous ja seminaariviikonloppu 8.-9.10. (s. 21) Perussuomalainen 13/2011. Viitattu 26.7.2017.
 133. Perussuomalaisten Nuorten kevätkokous- ja seminaariviikonloppu Kajaanissa 21.-22.4. (s. 18) Perussuomalainen-lehti 5/2012. Viitattu 26.7.2017.
 134. PS Nuorten syyskokous- ja seminaariviikonloppu 3. – 4.11.2012 Viitattu 26.7.2017.
 135. Perussuomalaiset Nuoret ry: Ptk 7.7.2012. Ylimääräinen yhdistyksen kokous koskien periaateohjelman hyväksymistä ja lähetekeskustelu uuden logon suunnittelusta. Perussuomalaiset Nuoret ry, 2012.
 136. PS Nuorten kevätkokous ja Turkistarhaus 2020 -seminaari Viitattu 26.7.2017.
 137. PS Nuorten syyskokous ja Suomen kasvun eväät -talousfoorumi Viitattu 26.7.2017.
 138. Perussuomalaiset Nuoret ry: Ptk 3.8.2013, Saarijärvi, Lomakeskus Rauhala. Ylimääräinen yhdistyksen kokous koskien sääntömuutosta. Perussuomalaiset Nuoret ry, 2013.
 139. Perussuomalaisten Nuorten kevätkokous ja EU-seminaari Viitattu 26.7.2017.
 140. PS-Nuorten syyskokous ja seminaari Viitattu 26.7.2017.
 141. Valtakunnallinen kevätkokous 21.-22.2.2015 Mikkelissä Viitattu 26.7.2017.
 142. Valtakunnallinen syyskokous 30.10. - 1.11. Seinäjoella Viitattu 26.7.2017.
 143. Vuoden 2017 hallitus on valittu! 20.11.2016. Viitattu 26.7.2017.
 144. Kattojärjestön kevätkokous 21.5. Viitattu 26.7.2017.
 145. a b Tynkkynen, Sebastian: PS-Nuorten kesäpäivien suosio jatkaa kasvuaan Rahvas 3/2014. Viitattu 26.7.2017.
 146. Perussuomalaisten Nuorten kesäpäivät ja yleinen kokous pidetään tänä viikonloppuna Vaasassa. 6.7.2012. Viitattu 26.7.2017.
 147. Kesäpäivät Viitattu 26.7.2017.
 148. Valtakunnalliset kesäpäivät Viitattu 26.7.2017.
 149. Rauhalan kesäpäivät 2016 Viitattu 26.7.2017.
 150. Kesäpäivät 2017 Viitattu 26.7.2017.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Perussuomalaiset Nuoret ry (2015): Periaateohjelma. Saatavilla pdf-muodossa.
 • Hamilo, Marko (2015): Punavihreä kupla. Perussuomalaiset ja media. Tammerprint Oy. ISBN: 978-952-7145-06-7 (nid). Saatavilla pdf-muodossa.
 • Sharma, Leena (2014): Ne. Kohtaamisia perus-Suomessa. Otava. ISBN: 978-951-1279-46-4.
 • Turkkila, Luukkanen & Grönroos (2016): Me. Ajatuksia perussuomalaisuudesta. Suomen Perusta. ISBN: 978-952-7145-20-3 (nid). Saatavilla pdf-muodossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]