Wycliffe Raamatunkääntäjät

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wycliffe Raamatunkääntäjät ry (WRK) (engl. Wycliffe Bible Translators) on suomalainen tunnustustenvälinen, erityisesti raamatunkäännös- ja lukutaitotyöhön keskittyvä lähetysjärjestö. Wycliffe Raamatunkääntäjät on osa kansainvälistä yli sadan jäsenjärjestön muodostamaa Wycliffe Global Alliance -verkostoa ja toimii läheisessä yhteistyössä SIL Internationalin kanssa. Järjestö on nimetty englantilaisen uskonpuhdistajan John Wycliffen mukaan, joka käänsi ensimmäisenä Raamatun englanniksi 1300-luvulla. Wycliffe -järjestön perusti yhdysvaltalainen Cameron Townsend 1930-luvulla.

Suomessa Wycliffe Raamatunkääntäjät -järjestön toiminta alkoi vuonna 1972. Se on solminut virallisen yhteistyösopimuksen seitsemän suomalaisen lähetysjärjestön tai kirkkokunnan kanssa. Lisäksi virallisina yhteistyökumppaneina toimivat Suomen Pipliaseura, opetushallitus ja ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksikkö. Wycliffe Raamatunkääntäjät tekee yhteistyötä muiden raamatunkäännöstyössä olevien järjestöjen, kuten Raamatunkäännösinstituutin, kanssa järjestäen raamatunkäännöskoulutusta käännöstyössä mukana oleville.

Wycliffe-järjestöperheen palveluksessa on nykyisin yli 6 600 henkeä, jotka edustavat noin 60 kansalaisuutta. Kansallisia työntekijöitä on lisäksi arviolta 12 000–15 000. Suomalaisia on mukana noin 50 henkeä. Wycliffen työntekijöitä on ollut maailmanlaajuisesti mukana lähes 1 600 kieliprojektissa, ja tällä hetkellä työtä tehdään noin 1 290 projektissa. Työtä tehdään Etelämannerta lukuun ottamatta kaikissa maanosissa, yli 90 valtiossa. Lukuun on otettu mukaan myös ne maat, joiden kansalaisten parissa työskennellään jossakin toisessa maassa (esimerkiksi pakolaiset ja siirtolaiset).

Kehitysyhteistyö on osa käytännön toimintoja. Järjestöperhe on erikoistunut raamatunkäännös-, kielentutkimus- ja lukutaitotyöhön. Wycliffe-järjestöjen tavoitteena on kääntää Raamattu niille kielille, joilla sitä ei vielä ole edistäen samalla kansallista lukutaitoa sekä kielenkehitystä. Vuoden 2006 lopussa arvioitiin, että maailmassa on vielä noin 2500 etnistä vähemmistökieltä, joilla kielityön aloittaminen olisi välttämätöntäkenen mukaan?. Lukutaito omalla äidinkielellä on kaikkien yhtäläinen oikeus ja antaa paremmat mahdollisuudet edetä elämässä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.