Wycliffe Raamatunkääntäjät

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wycliffe Raamatunkääntäjät (WRK) (engl. Wycliffe Bible Translators) on kansainvälinen, erityisesti raamatunkäännöstyöhön keskittyvä lähetysjärjestö, jonka perusti yhdysvaltalainen Cameron Townsend 1930-luvulla. Suomessa järjestön toiminta alkoi vuonna 1972. Järjestö on nimetty englantilaisen uskonpuhdistajan John Wycliffen mukaan, joka käänsi ensimmäisenä Raamatun englanniksi 1300-luvulla.

Wycliffe Raamatunkääntäjät on tunnustustenvälinen järjestö ja nykyisin eräs maailman suurimmista lähetysjärjestöistäkenen mukaan?. Suomessa toimii yksi 107:stä järjestöperheen jäsenjärjestöstä, Wycliffe Raamatunkääntäjät ry. Se on solminut virallisen yhteistyösopimuksen seitsemän suomalaisen lähetysjärjestön tai kirkkokunnan kanssa. Lisäksi virallisina yhteistyökumppaneina toimivat Suomen Pipliaseura, opetushallitus ja ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksikkö. Wycliffe Raamatunkääntäjät tekee yhteistyötä muiden raamatunkäännöstyössä olevien järjestöjen, kuten Raamatunkäännösinstituutin, kanssa järjestäen raamatunkäännöskoulutusta käännöstyössä mukana oleville.

Wycliffe-järjestöperheen palveluksessa on nykyisin yli 6 600 henkeä, jotka edustavat noin 60 kansalaisuutta. Kansallisia työntekijöitä on lisäksi arviolta 12 000–15 000. Suomalaisia on mukana noin 90 henkeä. Wycliffen työntekijöitä on ollut mukana lähes 1 600 kieliprojektissa, ja tällä hetkellä työtä tehdään noin 1 290 projektissa. Työtä tehdään Etelämannerta lukuun ottamatta kaikissa maanosissa, yli 90 valtiossa. Lukuun on otettu mukaan myös ne maat, joiden kansalaisten parissa työskennellään jossakin toisessa maassa (esimerkiksi pakolaiset ja siirtolaiset).

Kehitysyhteistyö on osa käytännön toimintoja. Järjestöperhe on erikoistunut raamatunkäännös-, kielentutkimus- ja lukutaitotyöhön. Wycliffe-järjestöjen tavoitteena on saada Raamattu käännetyksi kunkin kansan omalle kielelle. Vuoden 2006 lopussa arvioitiin, että maailmassa on vielä noin 2500 etnistä vähemmistökieltä, joilla kielityön aloittaminen olisi välttämätöntäkenen mukaan?. Wycliffe järjestöt ovat tehneet aloitteen, nimeltään Näky 2025, joka haastaa kaikki maailman järjestöt ja ihmiset olemaan mukana mahdollistamassa kielityön aloittamisen jokaisessa sellaisessa kieliryhmässä, jolle se on tarpeen. Lukutaito omalla äidinkielellä on kaikkien yhtäläinen oikeus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.