Lapsikuoro Jippii

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jippii-lapsikuoro esiintymässä Juhannuskonferenssissa vuonna 2009.

Jippii-kuorot ovat suomalaisia ja nykyisin myös muissa maissa toimivia lapsikuoroja. Ne toimivat seurakunnissa ja kouluissa useiden eri kirkkokuntien alaisuudessa. Kuorotoiminta on maksutonta, ja kaikki halukkaat lapset ja lapsikuorot voivat tulla mukaan. Jippii-lauluissa kaikuu evankeliumi, ja laulujen kautta lapset osallistuvat lähetystyöhön.[1]

Jippii-kuorot Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Jippii-kuorotoiminnassa on mukana noin sata lapsikuoroa, jotka toimivat itsenäisesti omilla paikkakunnillaan. Kuorojen mukana Jippii-orkestereissa soittaa kymmeniä ammattimuusikkoja. Toiminnan tueksi on julkaistu nuotit ja musiikkitaustat Jippii-lauluista. Muutamia kertoja vuodessa järjestetään suurempia yhteiskonsertteja.[1] Vuonna 2017 Suomen 100-vuotis- ja uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlien kunniaksi Jippii-kuorot järjestivät ympäri Suomen kulkeneen Ristin maa 2017 -kiertueen yhdessä King's Kids -lähetysliikkeen kanssa[2]. Suomeksi on julkaistu 11 Jippii-levyä, viimeisimpänä joululevy Kipin kapin Betlehemiin vuonna 2019[1].

Jippii-kuorot muissa maissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jippii-lauluja alettiin kääntää viroksi jo ennen kuin ensimmäinen suomenkielinen levy valmistui, ja unkarinkielinen Jippii-äänite ilmestyi pian suomalaisen levyn jälkeen. Nyt Jippii-äänitteitä on tehty jo 60 kappaletta 39 kielellä. Laulujen käännösohjelmassa on yli sata kieltä. Laulut äänitetään paikallisten lasten kanssa kussakin maassa. Jippii-kuoroja on muun muassa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä, Albaniassa, Armeniassa, Brasiliassa, Madagaskarilla, Nepalissa, Intiassa, Laosissa ja Japanissa.[1][3] Kansainvälisissä Jippii-konserteissa lapset laulavat samoja lauluja monilla eri kielillä[1]. Vuoden 2014 lopussa julkaistu georgiankielinen levy on 35. Jippii-äänite ja oletettavasti ensimmäinen korkealaatuinen hengellinen lastenmusiikkilevy Georgiassa[3].

Jippii-toiminta alkoi vuonna 1998 Suomessa Fida International -lähetysjärjestön lapsityössä[1][4]. Sittemmin Jippiimissio on itsenäistynyt omaksi toimijaksi. Ensimmäiset Jippii-laulut tehtiin vuonna 2000 ja ensimmäinen suomenkielinen Jippii-äänite nimeltään Jippii, Taivaan Isän hommissa julkaistiin vuonna 2001[1]. Myös muunkielinen toiminta alkoi nopeasti, sillä viron-lähde? ja unkarinkieliset levyt julkaistiin pian suomenkielisen levyn jälkeen[1].

Jippii-kuoroille musiikkia ovat tehneet muun muassa Lasse Heikkilä ja Jukka Salminen.

Jippiimissio ry

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jippii-kuorotoimintaa koordinoi Jippiimissio ry, joka myös tuottaa kuoroja varten erilaista materiaalia[1].

  1. a b c d e f g h i Jippii jippiimissio.fi. Viitattu 16.8.2020.
  2. Jippii-kuorojen Ristin maa -kiertue... Seurakuntalainen.fi. 21.10.2016. Viitattu 16.8.2020.
  3. a b Suomalaisten aloittama Jippii-työ laajeni Georgiaan Seurakuntalainen.fi. 10.1.2015. Seurakuntalainen. Viitattu 16.8.2020.
  4. Lasse Heikkilä – Kuorot www.lasse.net. Arkistoitu 10.8.2020. Viitattu 16.8.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]