Iso Kirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iso Kirja
Helluntaiherätyksen raamattuopisto
Sijainti Keuruu
Tyyppi Opisto
Perustettu 1990
Verkkosivut
Ison Kirjan ruokala, Iso Pata.
(Juhannuskonferenssi 2006)

Iso Kirja on Iso Kirja ry:n ylläpitämä alue, jossa toimii IK-opisto ja IK-palvelut. IK-opisto (Iso Kirja -opisto) on kristillinen kansanopisto Keuruulla Pohjoisjärven rannalla. IK-opisto tarjoaa muun muassa Raamattuun sekä seurakunta-, nuoriso- ja lähetystyöhön liittyvää opetusta.

IK-opistossa voi suorittaa kansanopistotasoisia tutkintoja tai tutkintoja australialaiseen Alphacrucis Collegeen. Iso Kirja on siis yksi AC:n kampuksista.

Kansanopistotoiminnan lisäksi Iso Kirja toimii myös leirintäalueena. Siellä järjestetään lisäksi vuosittain erilaisia suurtapahtumia, muun muassa jokavuotiset Juhannuskonferenssi ja Youth Celebration.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helluntaiherätyksen raamattuopisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iso Kirja -opistoa edelsi helluntaiherätyksen raamattuopisto, joka perustettiin Paimioon vuonna 1952.[1] Ylläpitäjäyhdistyksen nimeksi tuli Helluntaiherätyksen Raamattu- ja kansanopistojen kannatusyhdistys. Kun toiminnan laajetessa tilat jäivät pieniksi, siirryttiin Hattulan Katinalaan vuonna 1959.[2]

Toiseksi työpisteeksi hankittiin Lehijärven kurssikeskus 1981 ja Saukkoaavan vanha koulu retkeily- ja kurssikeskukseksi Lapista.[2] Lehijärvellä aloitettiin lähetyskurssi yhteistyössä Suomen Vapaan Ulkolähetyksen kanssa (nykyisin Fida International ry).

Konferenssikeskus Keuruulle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiseen sijaintiinsa Keuruulle toiminta keskittyi vuonna 1990.[2] Lähes 60 hehtaarin alue otettiin käyttöön sekä opistona että konferenssi- ja matkailualueena. Nimeksi alueelle annettiin Iso Kirja, joka viittaa Raamattuun. Vuonna 1994 aloitettiin kaksi- ja kolmivuotiset seurakuntatyön opetusohjelmat ja samana vuonna Iso Kirja -opisto teki yhteistyösopimuksen silloisen ICI Universityn (nykyinen Global University) kanssa, jonka kautta Isossa Kirjassa on mahdollista suorittaa kansainvälisiä tutkintoja tai yksittäisiä kursseja. Kansanopisto-oikeudet Isolle Kirjalle myönnettiin vuonna 1995. Vuonna 2016 Iso Kirja teki yhteistyösopimuksen australialaisen Alphacrucis Collegen kanssa. Vuonna 2017 Iso Kirja -opiston nimi muutettiin IK-opistoksi. Opistoa ylläpitää edelleen Iso Kirja ry.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isossa kirjassa järjestetään myös kesätapahtumia: Fifteen-leirejä, jotka ovat helluntaiseurakuntien vastine rippileirille, Juhannuskonferenssi, Youth Celebration, Royal Rangers -tapahtumia sekä ratsastus- ja seikkailuleirejä.

IK-opistossa järjestetään ympäri vuoden viikonloppukursseja.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ison Kirjan palvelupuoli eli IK-palvelut tarjoaa läpi vuoden majoituspalveluja. Alueella on hotelli, opiskelija-asuntola, mökkikylä ja leirintäalue. Kokonaisuudessaan majoituskapasiteettia on sadoille ihmisille ja leirintäalue mukaan luettuna tuhansille.lähde?

Leirintäalueella on noin 250 sähköpaikkaa asuntovaunuille. Asiakkaita palvelevat myös suuri rantasauna, frisbeegolfradat Iso Heitto ja Pikku Putti, uimarannat, grillikatokset ja lasten leikkipaikat.

SiCafe on avoinna läpi leirintäkauden kesäkuun alusta elokuun puoliväliin saakka. Ravintola Iso Pata palvelee läpi vuoden opiskelijoiden ruokalana sekä valmistaa tarjoilut juhliin.

Isossa Kirjassa voi myös järjestää yksityistilaisuuksia.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FolLOW: Puolen vuoden mittainen opetuslapseuskoulu, joka järjestetään syksyisin Keuruulla ja Helsingissä. Opetuslapseuskouluun sisältyy noin kuukauden mittainen aktiomatka.

CORE 1.0: Ison Kirjan opintokokonaisuus, joka valottaa Raamatun yleistietoutta, kristillistä oppia ja seurakuntapalvelusta. Kurssi voidaan suorittaa joko omana kokonaisuutenaan tai osana muita opintoja.

CORE EN: Vastaa CORE 1.0:n sisältöä, mutta opetus on englanniksi.

CORE 2.0: Ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen voi jatkaa suorittamaan tutkintoa. CORE 2.0:lla syvennytään erityisesti seurakunnan johtamiseen, Raamatun tulkintaan ja teologiaan.

CORE TELLUS: Yhden lukuvuoden mittainen lähetystyöhön valmistava koulutuslinja. Suositellaan käytäväksi vähintään yhden vuoden Raamatun perusopintojen jälkeen.

CORE AC: Koulutuslinja, jolla suoritetaan tutkinto Alphacrucis Collegeen. Tähän voidaan sisällyttää esim. CORE 1.0, CORE 2.0 ja CORE TELLUS.

IK:n Seurakuntatyön tutkinto: Koostuu CORE 1.0:n ja CORE 2.0:n opinnoista. Tutkintoon sisältyy myös päättötyö ja 3–6 kuukauden päätoiminen työharjoittelu kotimaassa tai ulkomailla.

Live lähetys: (kaksi viikkoa tammikuussa tai elokuussa). Se on tarkoitettu kaikille, jotka aikovat lähetysharjoittelijoiksi koti- tai ulkomaan lyhyt- tai pitkäaikaisaktioihin tai muihin evankelioimistehtäviin. Koulutus sopii hyvin myös lähettäjälle, sillä se antaa laaja-alaista ymmärrystä lähetystyöstä, sen tarpeista ja eri kulttuurien kohtaamisesta.

Team Action -linja (1 kalenterivuosi): Team Action -linja on kalenterivuoden mittainen koulutuskokonaisuus, jossa on mahdollisuus yhdistää teoria ja käytäntö sekä saada näkökulmaa erityisesti evankelioinnista kotimaassa ja työstä lähetyskentillä. Aluksi opiskellaan Raamattua syksyn verran CORE 1.0:lla, jonka jälkeen lähdetään puoleksi vuodeksi ulkomaille harjoitteluun.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoituksen lähde 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012
Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus nuorisojärjestöille[3] 6 000 € 6 000 € 3 000 € 4 000 € 4 000 € 10 000 € 14 000 €

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lauri Lundelin, Helluntaituulia Varsinais-Suomessa, s. 138.
  2. a b c Lauri Lundelin, Helluntaituulia Varsinais-Suomessa, s. 141.
  3. Avustukset valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen toimintaan 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriminiseriö. Arkistoitu 24.5.2018. Viitattu 23.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]