Royal Rangers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Royal Rangers (RR) on kristillinen järjestö, jonka tarkoituksena on tarjota nuorille monipuolista ja haastavaa toimintaa. Royal Rangers International on avoin sekä tyttöjen että poikien osallistumiselle. Suomessa toimintaa koordinoi Royal Rangers Finland (RRF), jota johtaa Mikko Ahola. Useimpiin toimintoihin kuuluu perinteisesti keskeisenä retkeily, joskin myös muita toimintoja on. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset kädentaidot sekä kristillisen elämäntavan omaksuminen.

Royal Rangers on perustettu Texasissa, Yhdysvalloissa 1962, ja on sittemmin laajentunut 73 maahan. [1].

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Royal Rangers –toimintaan liittyy seitsemän tavoitetta:

 • LUODA YHTEYS ystäviin
 • TEHDÄ hauskoja aktiviteettejä
 • KASVAA Jumalasuhteessa
 • OPPIA uusia asioita interaktiivisesti
 • KUULUA uskovien yhteyteen
 • JOHTAA itseä elämässä ja vaikuttaa muihin
 • PALVELLA muita pyyteettömästi

Järjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisesti Royal Rangers -toiminta on jakaantunut eri paikkakunnilla toimiviin tukikohtiin, joita johtavat tukikohdanpäälliköt. Ohjelma on neliportainen ja se on suunnattu pääasiassa 7-17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Rangerit jakautuvat neljään ikäryhmään, joiden lisäksi mukana saattaa olla alle kouluikäisiä tulokkaita:

 • Kids, entiset Uudisasukkaat (6–8-vuotiaat)
Uudisasukkaiden ohjelma seuraa "farmari -teemaa" ja he ovat koulussa ensimmäisellä tai toisella luokalla. Heidän kanssaan käydään läpi ensi vaiheessa sekä Raamattua että Royal Rangers -työn perusperiaatteita. Aivan ensiksi Kidsit oppivat Royal Rangers -koodin ja Kultaisen säännön.
 • Discovery, entiset Raivaajat (9–11-vuotiaat)
Raivaajat osallistuvat monenlaiseen haasteelliseen toimintaan, kuten leirintään, vaelluksiin, ensiapuun, luonnon tarkkailuun ja uskovana palvelemiseen. Discovery-Rangerit oppivat toimimaan ryhmässä auttaen muita ja saaden itse apua eri tehtävissä.
 • Adventure, entiset Tiedustelijat (12–14-vuotiaat)
Nuoret tiedustelijat kohtaavat monenlaisia uusia haasteita ja seikkailuja. Nimensä mukaisesti he tunkeutuvat uusille alueille esimerkiksi luonnossa, ensiavussa, palvelemisessa ja Raamatun tutkimisessa. Ohjelma auttaa tiedustelijoita tulemaan itsensä tiedostaviksi ja Jumalaa kunnioittaviksi nuoriksi ihmisiksi.
 • Expedition Rangers, entiset Maa-, vesi-, ja käsityörangerit (MVK-rangerit) (15–17-vuotiaat)
Tämä ohjelma auttaa nuoria löytämään oman erityisalueensa. Heidän kykynsä pääsevät kehittymään ja he oppivat itse kukin omalta alueeltaan erityisiä tietoja ja taitoja.

Jokaista ikäryhmää johtaa ikäryhmänjohtaja ja mikäli ikäryhmä on suuri, se voidaan jakaa pienempiin ryhmiin, joita jokaista johtaa ryhmänjohtaja. Vanhimmat rangerit voivat alkaa juniorijohtajiksi ja auttaa nuorempien ohjaamisessa.

Ohjelma sisältää palkkiojärjestelmän, jossa jäsenet osoittavat tiettyjä tietoja ja kykyjä ja ansaitsevat siten itselleen ansiomerkkejä. Usein eri ikäryhmät myös toimivat yhdessä ja toimintaa muokataan muutenkin vapaamuotoisesti tukikohdan tarpeiden mukaiseksi.

Royal Rangers -univormu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rangerit pukeutuvat Royal Rangers -univormuun varsinkin juhlatilaisuuksissa sekä suurtapahtumien yhteydessä. Eri maissa on käytössä erilaisia univormuja; Suomessa käytetään vaalean ruskeaa kauluspaitaa, jonka tyyppinen on käytössä myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Saksassa. Sen sijaan esimerkiksi ruotsalaiset rangerit käyttävät sinistä paitaa. Paidan lisäksi rangerit käyttävät myös huivia, joka on joka maassa erivärinen. Suomen huivi on sininen ja siinä on reunassa valkoinen raita. Ruotsin huivi on keltainen ja Norjan viininpunainen ja niissä on niskassa Royal Rangers -tunnukset. Huivia käytetään usein myös ilman muuta univormua. Rangeritunnuksia käytetään erityisesti kansainvälisissä tapahtumissa, sillä univormun tai huivin käyttö auttaa tunnistamaan, minkä maalainen rangeri on kyseessä. Univormuun kuuluu paidan ohella poolosolmio, joka on joka ikäryhmällä erivärinen.

Kansallisuuden lisäksi univormu kertoo kantajastaan monia muitakin tietoja. Kaikille rangereille yhteisten Royal Rangers -tunnusten ja paidan omistajan kotimaan lipun lisäksi paitaan liitetään merkit, jotka kertovat, mihin ikäryhmään sen kantaja kuuluu ja kuinka aktiivisesti hän on ottanut osaa rangeritoimintaan. Univormuun ommellaan rangerin ansaitsemat ansiomerkit sekä suurtapahtumiin osallistumisesta viestittävät tunnukset. Johtajien tunnukset viestittävät, minkä tason johtajasta on kyse ja mikä on hänen viimeaikaisin koulutuksensa. Jokaisella rangerilla on paidassaan myös merkit, joissa lukee tukikohdan kotipaikkakunnan nimi sekä tukikohdan numero. Kansallisiin operatiivisiin ryhmiin kuuluvilla johtajilla on lisäksi omat tunnuksensa.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Royal Rangers -toimintaa on 62 tukikohdassa.[2] Paikallisen toiminnan lisäksi tapahtumia järjestetään valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Muutaman vuoden välein järjestettävien kansallisten suurleirien lisäksi RRF järjestää myös taitokilpailuja, joissa päästään mittaamaan nuorten tietoja ja taitoja. Suurin Euroopassa järjestettävä kansallinen Royal Rangers -tapahtuma on Saksan Bundescamp, johon osallistuu tuhansia saksalaisnuoria. Kansainvälisistä tapahtumista Euroopassa suurin on joka neljäs vuosi järjestettävä Eurocamp-suurleiri, joka kokoaa tuhansia kristittyjä nuoria ympäri Eurooppaa.

Tähän mennessä Suomessa järjestetyt kansalliset leirit:

 • Myrskykallio 2000
 • Follow me 2002
 • Valloita vuori 18.-23.7.2005
 • Elämä on 12.-18.7.2009

Tähän mennessä järjestetyt Eurocamp-leirit:

RRF järjestää ohjaajille myös koulutusleirejä. Näitä ovat esimerkiksi NTC (National training camp), ANTC (Advanced national training camp) ja juniorijohtajille suunnattu JNTC (Junior national training camp).lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]