Sanansaattajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Medialähetys Sanansaattajat (Sansa)
Medialahetys Sanansaattajat logo.jpg
Toimiala kristillinen lähetystyö
Puheenjohtaja Sami Jalonen
Toiminnanjohtaja Arto Antturi
Hallitus Merja Eräpolku, Ville Hoikkala, Sami Jalonen, Kati Lücke, Anneli Nieminen, Susanna Peltonen, Juha-Pekka Rissanen ja Jaakko Rusama.[1]
Sivusto https://sansa.fi
Jäsenlehti Lähde-lehti

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa, ent. Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat) on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seitsemästä lähetysjärjestöstä. Vuonna 1973 perustettu järjestö sai kirkon lähetysjärjestön aseman vuonna 1994.[2]

Sansa on erikoistunut radion, television, internetin ja muiden sähköisten viestinten välityksellä tehtävään lähetystyöhön, joten sillä on muista kirkon lähetysjärjestöistä poikkeava tehtävä. Se toimii myös alueilla, joille niin sanottu perinteinen lähetystyö ei ulotu. Vuonna 2012 käyttöön otettu uusi nimi, Medialähetys Sanansaattajat, kuvaa järjestön työn laaja-alaisuutta.

Toiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medialähetys Sanansaattajat vaikuttaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön toimikunnissa ja työryhmissä yhdessä muiden lähetysjärjestöjen sekä Kirkon Ulkomaanavun (KUA) kanssa. Järjestö toimii läheisessä yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa. Vuonna 2020 työntekijät ja vapaaehtoiset tekivät fyysisesti ja virtuaalisesti lähes 540 seurakuntavierailua.

Sansa tuottaa ja kustantaa suosittua pastori Jukka Norvannon Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa[3], joka lähetetään säännöllisesti Radio Deissä ja Järviradiossa. Ohjelmaa voi kuunnella myös internetissä sekä Android-, iPhone- ja Windows-sovelluksilla.[4]

Sansa julkaisee medialähetystyön Lähde-lehteä, josta vuonna 2020 ilmestyi neljä numeroa.

Toiminta ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medialähetys Sanansaattajat tekee ulkomailla kristillistä medialähetystyötä television, radion, internetin ja mm. mobiilisovellusten välityksellä erityisesti sellaisten kansojen parissa, joita on muuten vaikea tavoittaa. Radio- ja televisio-ohjelmat ovat tukena myös suljettujen maiden kristillisille vähemmistöille. Työ painottuu yhä enenevässä määrin Aasiaan ja Lähi-itään. Sansalla on myös lähetystyöntekijöitä.

Järjestö tekee ja tukee kristillistä mediatyötä 35 kielellä. Radio-ohjelmista valtaosa lähetetään TWR:n (entinen Trans World Radio) ja FEBC Internationalin (Far East Broadcasting Company) kautta. Osa radio-ohjelmista lähetetään paikallisradioissa, osa lyhyt- tai keskiaaltoasemilta. Lisäksi Sansa tukee mm. arabian-, farsin-, turkin- ja hindinkielistä televisiotyötä. Tärkein kumppani televisiotyössä on kristillinen satelliittitelevisio SAT-7.

Työalueet ja kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2021 Medialähetys Sanansaattajat tukee kristillisten radio-ohjelmien tuotantoa ja radiointia, televisio-ohjelmien tuotantoa ja muuta kristillistä mediatyötä yhteensä 35 kielellä. Sansa kustantaa radio-ohjelmia seuraavilla kielillä:

Kielten ja taloudellisen tuen määrällä mitattuna tärkein työalue on Intia.[5]

Toiminnanjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rovasti Per-Olof Malk, 1973-2002
  • Rovasti Juha Auvinen, 2002-2020
  • Arto Antturi, 2020-

Lähde[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Työntekijät Sansa. Viitattu 15.2.2021.
  2. Sansan historiaa Sansa. Viitattu 27.3.2017.
  3. Raamattu kannesta kanteen Sansa. Viitattu 28.3.2017.
  4. Raamattu kannesta kanteen -sovelluksella on yli 21 000 aktiivikäyttäjää Sansa. 18.11.2019. Viitattu 10.1.2020.
  5. Työmme maailmalla Sansa. Viitattu 13.9.2018.
  6. Arto Antturi aloittaa Sansan toiminnanjohtajana syyskuussa Sansa. 11.5.2020. Viitattu 15.2.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]