Evankelinen lähetysyhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kristillistä järjestöä. Ely on myös aluehallintojärjestelmä.
Evankelinen lähetysyhdistys
Evankelisen lähetysyhdistyksen tunnus.
Evankelisen lähetysyhdistyksen tunnus.
Suuntautuminen Evankelinen herätysliike
Kirkkokunta Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Perustettu 2008
Toiminnanjohtaja Antero Rasilainen
Aiheesta muualla
[evankeliset.net Sivusto]

Evankelinen lähetysyhdistys (ELY) on Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa toimiva sisä- ja ulkolähetysjärjestö, jonka juuret ovat evankelisessa herätysliikkeessä. Järjestön perusti joukko Suomen luterilaisesta evankeliumiyhdistyksestä (SLEY) keväällä 2008 eronneita pappeja ja maallikkoja. Välirikon taustalla olivat erilaiset näkemykset naisten pätevyydestä pappisvirkaan.[1]

Elyn hallituksen puheenjohtajana toimii Pekka Knuutti Karstulasta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SLEY:n johto oli yhä selkeämmin profiloitunut perinteisen virkakannan kannattajaksi eli vastustamaan papin viran 1980-luvulla tapahtunutta avaamista naisille. SLEY:n jäsenet ja muut evankelisuuteen samastuvat olivat kuitenkin jakaantuneet virkakannassaan kahteen leiriin. Molempien kantojen edustajat olivat kokeneet virkakiistan vievän ikävästi huomiota pois yhdistyksen varsinaisesta tehtävästä, evankeliumin julistamisesta. Kiistan kärjistyessä kypsyi pikku hiljaa ajatus erillisen, naispappeuden hyväksyvän evankelisen yhdistyksen perustamisesta.

Evankelinen lähetysyhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin 2008. ELYn perustamisella pyrittiin rauhoittamaan tilannetta ja tarjoamaan hengellinen koti ja toimintaympäristö niille evankelisille, jotka eivät virkakiistan kärjistymisen vuoksi koe samastuvansa SLEY:hin.

Toiminta-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. Pääkaupunkiseudulla toimii kahdeksanjäseninen Helsinki-työryhmä. Se järjestää ELYn tilaisuuksia yhdessä helsinkiläisten seurakuntien kanssa. Toimintaa yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa on myös muualla eteläisessä Suomessa, erityisesti Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla. ELYn vahvaa kanta-aluetta ovat Pohjanmaan perinteiset evankeliset alueet. Toiminta-alueet koko maassa ovat Espoo, Hauho, Hattula, Hyvinkää, Kalvola, Karstula, Kurikka, Lammi, Pälkäne, Renko ja Seinäjoki.

Kesäjuhlat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ELY piti ensimmäiset kesäjuhlansa ja vuosikokouksensa Ilmajoella vuonna 2008. Kesäjuhlilla oli kävijöitä reilusti yli odotusten, noin 1300 henkilöä.

Evankeliset kesäjuhlat on pidetty sen jälkeen seuraavasti:

Lapsityö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ELY järjestää lapsille ja heidän vanhemmilleen sekä muille seurakuntalaisille Laula kanssani -tilaisuuksia. Ne ovat seurakunnissa järjestettäviä yhteislaulutilaisuuksia, joissa lauletaan vanhoja, tuttuja lastenlauluja ja opitaan uusia. Tilaisuuksiin liittyy lähetystyöstä kertominen ja lahjan antaminen lähetyskohteen hyväksi.[2]

ELY on tuottanut yhteistyössä IRR-TV:n kanssa kristillistä Aarrearkku-lastenohjelmaa. Ohjelmaa on esitetty BC-TV ja Taivas TV7 -kanavilla vuonna 2013.[3]

Lähetystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ELY tekee ulkolähetystyötä seuraavissa maissa[4]:

ELY:llä on nimikkolähettejä seuraavissa maissa: Israel, Itävalta, Venäjä, Japani. Lisäksi se on tukenut vapaaehtoistyötä Senegalissa. ELY tukee Medialähetys Sanansaattajien kautta farsinkielisiä lasten TV-ohjelmia ja Japaniin suuntautuvaa Keikon kirjelaatikko -nimistä radio-ohjelmaa.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ELYn logo on Rousonara Tastulan luoma ja Joona Kallion edelleen kehittämä. Logo on kirjainten E, L ja Y muodostama risti ja kehä, jossa risti symboloi yhdistyksen perustaa ja kehä sen ympärillä jäsenten muodostamaa piiriä, sekä maailmaa, jonne ilosanomaa tulee viedä.

Risti muodostuu suorista ja jämäköistä elementeistä, kuvastaen sanoman ja periaatteiden järkkymätöntä ydintä. Kehässä on pyöreitä ja pehmeitä muotoja kuvastaen joustavuutta ja inhimillisyyttä. Kevään vihreä väri kuvastaa nuorta yhdistystä, joka kasvaa ja kehittyy Sanan äärellä kuin kasvi auringon valossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Evankelinen Lähetysyhdistys - ELY ry 8.6.2012. Uskonnot Suomessa. Viitattu 27.9.2014.
  2. Laula kanssani 28.4.2014. Evankelinen lähetysyhdistys - ELY ry. Viitattu 27.9.2014.
  3. Aarrearkku – kristillinen lastenohjelma 30.4.2014. Evankelinen lähetysyhditys - ELY ry. Viitattu 27.9.2014.
  4. Lähetystyökohteet 22.9.2014. Evankelinen lähetysyhdistys - ELY ry. Viitattu 27.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]