Pyhän Sydämen kappeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Sydämen kappeli
Pyhän Sydämen kappeli Kirstinkadulta päin.
Pyhän Sydämen kappeli Kirstinkadulta päin.
Sijainti Kirstinkatu 1, Kallio, Helsinki
Koordinaatit 60°11′08.2″N, 24°56′50″E
Seurakunta Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys
Rakentamisvuosi 1906
Suunnittelija Vilho Penttilä
Tyylisuunta jugend
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pyhän Sydämen kappeli on Helsingin Kalliossa Kirstinkadulla sijaitseva jugend-tyylinen Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) kappeli.

Kappelissa on joka sunnuntai suomenkielinen ja lisäksi joka toinen sunnuntai ruotsinkielinen jumalanpalvelus. Varsinkin suomenkielisissä jumalanpalveluksissa on mukana huomattavasti lapsiperheitä. Kappelin messuissa ei ole naispappeja.[1]

Kappelin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Sydämen kappelin suunnitteli arkkitehti Vilho Penttilä, joka oli Nyström-Petrelius-Penttilä-arkkitehtitoimiston jäsen. Kirkon vihki Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Kallion rukoushuoneeksi vuonna 1906 tuomiorovasti Juuso Hedberg. Valmistuessaan kappeli oli seudun ainoa kirkkorakennus, sillä läheinen Kallion kirkko valmistui vasta kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 1912. Kappelin rakennutti SLEY:n entinen johtaja, rovasti Julius Engström, joka siirtyi Sörnäisten kappalaiseksi, mikä lienee osaltaan vaikuttanut siihen, että kappeli, tuolloin vielä rukoushuone, palveli seurakunnan kirkkona, kunnes Kallion kirkko valmistui. Toinen SLEY:n kirkkorakennus Lutherin kirkko Kampissa myytiin 1980-luvulla, ja toimi 2010-luvulle asti muuna kuin kirkkona, myös yökerhona,[2] mutta palasi vuonna 2016 kunnostettuna kirkkokäyttöön.

Nykyinen kirkkosali on erilainen kuin vasta valmistunut rukoushuone. Salin peräseinät olivat nykyistä paljon kauempana ja saarnatuolin paikka oli alttarisyvennyksessä. Helsingin evankelisen kansankorkeakoulun (nykyinen HEO) aloitettua se tarvitsi tilaa luokkahuoneita varten, joten salia oli pienennettävä.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Sydämen kappeli koki perusteellisen uudistuksen vuonna 1992, jolloin muun muassa vanhoja kattomaalauksia kaivettiin rappausten alta ja lasimaalauksia entisöitiin. Uusia rakennelmia olivat keskikäytävä, keskeisalttari, saarnastuoli ja lukupulpetti. Entisöidyn kirkon vihki uudelleen käyttöön Helsingin piispa Eero Huovinen 25. lokakuuta 1992. Kappelin uudistustyön suunnitteli arkkitehti Erkki Pitkäranta.

Kappelissa on Setterqvist-urut, jotka alun perin rakennettiin Ruotsin Dagsbergin kirkkoon vuonna 1890. 1960-luvulla urut purettiin ja niitä varastoitiin useissa paikoissa. Urkuja siirreltiin paikasta toiseen, mutta ne säilyivät kuitenkin ehjinä, joten SLEY saattoi hankkia ne vuonna 1991 ja asentaa Pyhän Sydämen kappeliin.

Kappelissa pidetään myös runsaasti muita tilaisuuksia. Sitä käyttää myös HEO, jonka tiloissa kappeli sijaitsee. Sitä vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]