Helsingin seurakuntayhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johanneksenkirkko kuuluu Tuomiokirkon seurakuntaan.

Helsingin seurakuntayhtymä (ruots. Helsingfors kyrkliga samfällighet, brändinimeltään Kirkko Helsingissä) on Helsingin alueen evankelis-luterilaisten seurakuntien muodostama yhtymä, johon kuuluu 17 suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä seurakuntaa.[1] Helsingissä sijaitsevat ja valtakunnallisesti toimivat Olaus Petri församling ja Suomen saksalainen seurakunta eivät kuulu Helsingin seurakuntayhtymään.

Seurakuntayhtymän toimipaikka Seurakuntien talo sijaitsee Kalliossa Kolmannella linjalla ja siellä sijaitsevat mm. keskusrekisteri, hallinto- ja taloustoimisto, viestintä, kiinteistötoimisto ja yhteinen seurakuntatyö.

Vuodenvaihteessa 2019 – 2020 helsinkiläisistä 51,0 prosenttia kuului Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon.[2]

Seurakuntayhtymään eivät hallinnollisesti kuulu evankelis-luterilaisen kirkon sisällä toimivan Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Helsingissä käyttämät Luther-kirkko ja Pyhän Sydämen kappeli.


Suomenkieliset seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsinkieliset seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johannes församling (perustettiin 2009 yhdistämällä Meilahdessa ja Töölössä toiminut Tomas församling, Keski-Helsingissä toiminut Norra svenska församlingen ja Etelä-Helsingissä sekä Lauttasaaressa toiminut Södra svenska församlingen)
  • Matteus församling
  • Petrus församling (perustettiin 2009 yhdistämällä Länsi-Helsingissä toiminut Lukas församling ja Pohjois-Helsingissä toiminut Markus församling)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seurakuntajako Helsingin seurakunnat. Viitattu 15.7.2018.
  2. Kirkko Helsingissä: Jäsentilastot Helsingin seurakuntayhtymä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]