Helsingin seurakuntayhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin seurakuntayhtymä
Helsingfors kyrkliga samfällighet
Helsingin-seurakuntayhtyma-logo.png Helsinki.parish union.location.2022.svg

tunnus

sijainti

Tunnustuskunta evankelis-luterilainen
Perustettu 2009
Jäsenmäärä 322 254[1] (2021)
– Osuus asukkaista 48,9 %
– Jäsenlehti Kirkko ja kaupunki
Kirkollisvero 1,00 %
Yhtymänjohtaja Juha Rintamäki
Kirkkovaltuusto 91 paikkaa
– puheenjohtaja Hanna Mithiku
Helsingin seurakuntayhtymä
Johanneksenkirkko kuuluu Tuomiokirkon seurakuntaan.

Helsingin seurakuntayhtymä (ruots. Helsingfors kyrkliga samfällighet, brändinimeltään Kirkko Helsingissä) on Helsingin alueen evankelis-luterilaisten seurakuntien muodostama yhtymä, johon kuuluu 17 suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä seurakuntaa.[2] Helsingissä sijaitsevat ja valtakunnallisesti toimivat Olaus Petri församling ja Suomen saksalainen seurakunta eivät kuulu Helsingin seurakuntayhtymään.

Seurakuntayhtymän toimipaikka Seurakuntien talo sijaitsee Kalliossa Kolmannella linjalla ja siellä sijaitsevat mm. keskusrekisteri, hallinto- ja taloustoimisto, viestintä, kiinteistötoimisto ja yhteinen seurakuntatyö.

Vuodenvaihteessa 2020 – 2021 helsinkiläisistä 50,0 prosenttia kuului Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Helsingin seurakuntayhtymän jäsenmäärä oli tuolloin 329 100 jäsentä.[1]

Seurakuntayhtymään eivät hallinnollisesti kuulu evankelis-luterilaisen kirkon sisällä toimivan Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Helsingissä käyttämät Luther-kirkko ja Pyhän Sydämen kappeli.

Seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkieliset seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsinkieliset seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johannes församling (perustettiin 2009 yhdistämällä Meilahdessa ja Töölössä toiminut Tomas församling, Keski-Helsingissä toiminut Norra svenska församlingen ja Etelä-Helsingissä sekä Lauttasaaressa toiminut Södra svenska församlingen)
  • Matteus församling
  • Petrus församling (perustettiin 2009 yhdistämällä Länsi-Helsingissä toiminut Lukas församling ja Pohjois-Helsingissä toiminut Markus församling)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Seurakuntatalouksien jäsenmäärä ja muita tunnuslukuja 2021 Kirkon tilastot. Suomen ev.lut. kirkko. Viitattu 22.4.2022.
  2. Seurakuntajako Helsingin seurakunnat. Viitattu 15.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]