Sipoon suomalainen seurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sipoon suomalainen seurakunta

tunnus

sijainti

Sipoon uusi kirkko.
Sipoon uusi kirkko.
Tunnustuskunta evankelis-luterilainen
Hiippakunta Helsingin evankelis-luterilainen hiippakunta
Rovastikunta Porvoon rovastikunta
Pääkirkko Sipoon uusi kirkko
Perustettu 1965
Jäsenmäärä 9 469[1][2] (2022)
– Osuus asukkaista 66,0 %
Kirkollisvero 1,35 %
Kirkkoherra Juha Ilonen
Verkkosivusto

Sipoon suomalainen seurakunta on Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluva seurakunta Sipoossa. Se on osa seurakuntayhtymää, johon kuuluu kaksi seurakuntaa: Sipoon suomalainen seurakunta ja Sibbo svenska församling. Sipoon suomalainen seurakunta on perustettu 1. tammikuuta 1965, jolloin kaksikielinen Sipoon seurakunta jaettiin suomen- ja ruotsinkielisiin seurakuntiin. Sipoon suomalainen seurakunta kuuluu Helsingin hiippakuntaan ja Porvoon rovastikuntaan. Vuoden 2009 alussa Helsinkiin liitetyllä Östersundomin liitosalueella asuneet Sipoon suomalaisen seurakunnan jäsenet siirtyivät Mellunkylän seurakunnan (heinäkuusta 2009 Helsingin Mikaelin seurakunnan) jäseniksi ja Sibbo svenska församlingin jäsenet Matteus församlingin jäseniksi.

Kirkot ja toimitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunnan pääkirkko on vuonna 1885 valmistunut Sipoon kirkko, joka on Theodor Deckerin suunnittelema. Seurakunnan käytössä ovat myös Sipoon vanha kirkko ja Valon kappeli, Kirkonkylän seurakuntatalo, Söderkullan kirkko sekä Pappila. Kirkkoherranvirasto sijaitsee seurakuntatalon yhteydessä olevassa virastotalossa.

Jumalanpalvelukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sipoon kirkossa messua vietetään pääsääntöisesti sunnuntaisin ja muina kirkkopyhinä klo 10. Kesäaikaan messu pidetään Vanhassa kirkossa. Söderkullan seurakuntakeskuksessa messu järjestetään noin kerran kuukaudessa.

Papisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat henkilöt ovat toimineet Sipoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherroina:[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sipoon suomalainen seurakunta
  • Sipoon Suomalaisen Seurakunnan matkan varrelta kolmena ensimmäisenä vuosikymmenenä, 1994, Sipoon suomalainen seurakunta.
  1. Seurakuntatalouksien jäsenmäärä ja muita tunnuslukuja 2022 Kirkon tilastot. Suomen ev.lut. kirkko. Viitattu 29.5.2023.
  2. Kirkkoon kuuluvuus 2022 talousyksiköittäin, rovastikunnittain tai hiippakunnittain Kirkon tilastot. Suomen ev.lut. kirkko. Viitattu 29.5.2023.
  3. Pappisluettelo: Sipoon suomalainen seurakunta Suomen sukututkimusseura. Viitattu 20.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]