Vantaankosken seurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vantaankosken seurakunnan keskuskirkko on Myyrmäen kirkko. (Sisänäkymä 2009)
Kivistön kirkko on Vantaankosken seurakunnan pyhäkköjä.

Vantaankosken seurakunta on Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluva seurakunta Länsi-Vantaalla. Se on osa Vantaan seurakuntayhtymää, johon kuuluu kaikkiaan seitsemän seurakuntaa: Korso, Rekola, Hakunila, Tikkurila, Hämeenkylä, Vanda svenska församling ja Vantaankoski. Vantaankosken seurakunta on perustettu 1. tammikuuta 1966 erottamalla se Tikkurilan seurakunnasta, jonka nimi oli tuolloin Helsingin pitäjän suomalainen seurakunta. Sen nimi oli Vantaan seurakunta 1.1.1966–16.3.1972. Helsingin maalaiskunnan muututtua Vantaan kauppalaksi 1972 vain Länsi-Vantaan käsittäneen seurakunnan nimi muutettiin.[1] Vuonna 1985 siitä erotettiin Hämeenkylä omaksi seurakunnakseen. Vantaankosken kirkkoherrana toimii Hannu Pöntinen.

Jäsenmäärä 31. joulukuuta 2015 oli 26 854 henkeä.[2] Seurakunnan alueeseen kuuluvat Kaivoksela, Myyrmäki, Martinlaakso sekä Kivistö ja Seutula ympäristöineen.

Toimintamuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jumalanpalvelukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myyrmäen kirkossa pidetään messu joka sunnuntai klo 10. Lisäksi messuja on Kivistön kirkossa ja Seutulan kappelissa. Erityisjumalanpalveluksia ovat perhemessu, hiljaisuuden messu ja vauvakirkko.

Lapsille ja perheille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vantaankosken seurakunta tarjoaa viikkotoimintaa eri ikäisille lapsille päiväkerhoissa, koululaisten iltapäiväkerhoissa, perhekerhoissa ja pyhäkouluissa. Lisäksi seurakunta kutsuu perheitä mukaan perhekirkkoihin, retkille ja tapahtumiin.

Alakouluikäisille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alakouluikäisille (7–13-vuotiaille) tytöille ja pojille järjestetään erilaisia kerhoja toimipisteissä sekä leirejä ja retkiä.

Nuorille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorten toimintamuotoja ovat Olka eli nuorten olotilakahvila Manalassa (Myyrmäen kirkon nuorisotilassa), nuorten messut, leirit, rippikoulu, isosten illat ja isoskoulutukset.

Seurakunnan erityisnuorisotyö palvelee nuoria ja heidän perheitään henkilökohtaisesti silloin, kun he tarvitsevat tukea tai neuvoja tai kun heillä on tarve miettiä elämäntilannettaan yhdessä aikuisen kanssa.

Partio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunta toimii yhteistyössä alueen partiolippukuntien kanssa.

Nuorille aikuisille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivistön kirkkoa kehitetään erityisesti nuorten perheiden toimintakeskukseksi.[3]

Aikuisille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vantaankosken seurakunnan pienryhmiä on erikseen miehille, naisille ja eläkeläisille. Lisäksi järjestetään parisuhdeiltoja, raamattupiirejä ja retkiä. Musiikkia voi harrastaa kahdessa kuorossa ja Sonus-käsikelloyhtyeessä. Seurakunnan yhteydessä toimii myös Puhallinorkesteri Louhi.

Kirkot ja toimitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vantaankosken seurakunnan pääkirkko on vuonna 1984 valmistunut Myyrmäen kirkko, joka on tunnetun suomalaisen arkkitehdin Juha Leiviskän suunnittelema. Seurakunnan käytössä on myös Kivistön kirkko (valm. 1967) ja Seutulan kappeli (1925) sekä Kaivosristin seurakuntakoti ja Vantaanlaakson kerhohuoneisto. Seurakunnan kirkkoherranvirasto sijaitsee Myyrmäen kirkossa. Kaivokselan kirkko paloi tuhopoltossa 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vantaan seurakunnat: Monttumessu on Vantaankosken seurakunnan 50-vuotisjuhla - Vantaan seurakunnat vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 26.8.2016.
  2. Seurakuntien väkiluvut 2015 27.1.2016 Kirkkohallitus
  3. Kivistön kirkon peruskorjaus on jälleen vireillä valomerkki.fi. Viitattu 26.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]