Tampereen ruotsalainen seurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tampereen ruotsalainen seurakunta eli Tammerfors svenska församling on Tampereella toimiva evankelis-luterilainen seurakunta. Seurakunta kuuluu Tampereen seurakuntayhtymään ja se on ruotsinkielisyytensä vuoksi osa Porvoon hiippakuntaa, Keski-Uudenmaan rovastikuntaan.[1] Seurakunnalla on kytköksiä myös Tampereen ympäryskuntiin, ja sen kirkkoherrana toimii Kim Rantala.[2]

Ruotsalaisessa seurakunnan jäsenmäärä on pysyt 2000-luvun ajan noin 900 jäsenessä.[2] Vuonna 2019 jäseniä oli 876.[3]

Muiden Suomen ruotsinkielisten seurakuntalaisten tapaan, Tampereen ruotsalaisen seurakunnan jäsenet saavat kaksi kertaa kuukaudessa ilmestyvän Kyrkpressen-lehden kotiin kannettuna. Tämän lisäksi seurakunta julkaisee ilmoituksia myös paikallisessa Tammerfors Aktuellt -lehdessä.[2].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsinkielisellä kirkkoelämällä on pitkä historia nykyisen Tampereen kaupungin alueella. Vuonna 1636 Pirkkalan seurakunnasta itsenäistynyt Messukylän seurakunta toimi ruotsin kielellä. Nykymuodossaan Tampereen ruotsinkielinen seurakunta perustettiin 1926.[2].

Tampereen ruotsinkielinen seurakunta on ainoa edelleen aktiivinen ruotsinkielinen seurakunta, joka sijaitsee sisämaassa tai muutoin ei-perinteisesti ruotsinkielisellä alueella.[1]

Kirkot ja muut tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsinkielisellä seurakunnalla ei ole omaa kirkkoa, vaan sen jumalanpalveluksia järjestetään seurakuntakodissa[2] (Svenska Hemmet) ja Tampereen Vanhassa kirkossa[4]. Lisäksi tiloja on Tampereen seurakuntien yhteisellä talolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Om Borgå stift 2020. Borgå stift. Viitattu 6.2.2020. (ruotsiksi)
  2. a b c d e Din hemförsamling tampereenseurakunnat.fi.
  3. Jäsentilastot 2019 2019. Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Viitattu 6.2.2020.
  4. Fellman, Ida: Tammerforssvenskarna utgör en liten men livskraftig minoritet Svensk YLE. 5.11.2014. Viitattu 6.2.2020. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]