Tampereen ortodoksinen seurakunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tampereen ortodoksinen seurakunta
Tiedot
Toiminta-alue Pirkanmaan maakunta, Pohjois-Satakunta.
Jäsenmäärä 3 243 (31.12.2017)[1]
Kirkkoherra Aleksej Sjöberg
Toimipaikat
Kirkot ja tšasounat Pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja pyhän Nikolaoksen kirkko, Tampere
Apostoli Johannes Teologin kirkko, Pori
Karjalan valistajain kirkko, Mänttä-Vilppula
Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijän rukoushuone, Valkeakoski
Hautaustoimi
Hallinnollinen luokitus
Kirkkokunta Suomen ortodoksinen kirkko
Hiippakunta Helsingin ortodoksinen hiippakunta
Seurakuntaryhmä
Seurakunta Tampereen ortodoksinen seurakunta
Historia
Perustettu
Tampereen pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja pyhän Nikolaoksen kirkko

Tampereen ortodoksinen seurakunta on pääosin Pirkanmaan ja Satakunnan maakunnissa ja pieneltä osin Keski-Suomen maakunnassa, yli 40 kunnan alueella toimiva ortodoksinen seurakunta, joka muodostaa yhden Suomen ortodoksisen kirkon kaikkiaan 24 seurakunnasta. Seurakunnan suurimmat väestökeskittymät ovat Tampere ympäristökuntineen seurakunnan keskiosassa, Pori ympäristöineen seurakunnan läntisimmässä, Pohjanlahdelle ulottuvassa osassa sekä Vilppulan-Mäntän-Jämsän alue Sydän-Suomeen työntyvässä seurakunnan koillisosassa.

Seurakunta on yksi Suomen ortodoksiseen kirkkoon kuuluvan Helsingin ortodoksisen hiippakunnan kahdeksasta seurakunnasta. Seurakunnan jäsenmäärä on kasvussa ja vuonna 2009 se oli noin 2 900 henkeä. Seurakunnalla on kirkot Tampereella, Porissa ja Vilppulan Kolhossa sekä rukoushuone eli tsasouna Valkeakoskella. Lisäksi seurakunta järjestää tarpeen mukaan jumalanpalveluksia muilla paikkakunnilla käytettävissä olevissa tiloissa.

Pyhäköt ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyyliltään uusbysanttilaista punatiiliarkkitehtuuria edustava pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja pyhän Nikolaoksen kirkko rakennettiin Tampereen Kyttälän kaupunginosaan keskeiselle paikalle kaupungin rautatieaseman läheisyyteen vuosina 1896-1899 insinöörieversti T. U. Jazykovin suunnittelemana. Venäläis-novgorodilaista tyyliperinnettä edustava Apostoli Johannes Teologin kirkko valmistui Poriin vuonna 2002 suunnittelijanaan ortodoksinen pastori, arkkitehti Matti Porkka. Kolhon ja Valkeakosken pyhäköt edustavat puolestaan puuarkkitehtuuria.

Seurakunnan toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1950 itsenäisyyden saavuttaneen seurakunnan kirkkoherrana toimii isä Aleksej Sjöberg. Seurakunnan toinen pappi on isä Heikki Honkamäki. Seurakunnan kanttorita ovat Heikki Hattunen ja Jenni Hakkarainen. Tampereen ortodoksisen seurakunnan kuoro on tullut tunnetuksi lukuisista levytyksistä. Suomen kielen lisäksi jumalanpalveluskielenä on säännöllisin väliajoin myös kirkkoslaavi ja tuolloin osin myös venäjä sekä lisäksi kreikka sekä romania. Seurakunta osallistuu myös ekumeeniseen yhteistyöhön, harjoittaa mahdollisuuksisensa rajoissa diakoniatoimintaa sekä osallistuu eri tavoin ortodoksisen kulttuuriperinteen vaalintaan.

Tampereen ortodoksinen seurakunta julkaisee yhdessä Helsingin ortodoksisen hiippakunnan seurakuntien kanssa Ortodoksiviesti-lehteä.

Kirkkorakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirkon väestötilasto 2017 Ortodoksisen kirkon keskusrekisteri. Viitattu 16.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]