Helsingin ortodoksinen hiippakunta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Helsingin hiippakunta on yksi Suomen ortodoksisen kirkon hiippakunnista

Helsingin hiippakunnan keskuspaikka on Helsinki ja hiippakunnan piispana toimii KP Helsingin metropoliitta. Hiippakunnan pääkirkko on Helsingin Katajanokalla sijaitseva Uspenskin katedraali.

Helsingin hiippakuntaan kuuluu kahdeksan seurakuntaa, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on yli 28 000. Pappeja hiippakunnassa on viitisenkymmentä, diakoneja noin viisitoista sekä kirkkoja ja tsasounia noin neljäkymmentä.

Seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiippakunnan alkuperäinen nimi vuodesta 1892 oli Viipurin hiippakunta ja sen keskuspaikkana oli nimensä mukaisesti Viipuri, mutta alueluovutusten jälkeen hiippakunnan keskus siirtyi Helsinkiin ja nimikin muutettiin Helsingin hiippakunnaksi.

Helsingin hiippakunnan ensimmäisenä piispana toimi Aleksanteri (Karpin). Aleksanterin kuoltua piispaksi valittiin silloinen kirkkokunnan apulaispiispa Johannes (Rinne). Helsingin hiippakunta korotettiin arvoltaan metropoliittakunnaksi vuonna 1972, ja piispan arvonimeksi tuli Korkeasti Pyhitetty Helsingin metropoliitta. Johanneksen tultua valituksi Karjalan ja koko Suomen arkkipiispan virkaan vuonna 1987 Helsingin metropoliitaksi valittiin apulaispiispa Tiihon (Veikko Tajakka).

Metropoliitta Tiihonin jäätyä eläkkeelle vuonna 1996 Helsingin metropoliitaksi valittiin Leo (Makkonen), joka on nykyinen arkkipiispa. Vuodesta 2002 Helsingin metropoliittana on toiminut isä esipaimen Ambrosius.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Suomen ortodoksisen kirkon hiippakunnat

Helsingin hiippakunta | Karjalan hiippakunta | Oulun hiippakunta


Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.