Kiprian (apulaispiispa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Piispa Kiprian (siviilinimeltään Aleksei Jakolevitsh Šnitnikov; 18791914) oli vuosina 19131914 Viipurin piispana toiminut venäläinen pappismunkki.

Hänen siviilinimensä oli Aleksei Jakolevitsh Snitnikov ja kotoisin Tverin kuvernementista; hän syntyi tammikuussa 1879. Munkiksi hänet vihittiin jo vuonna 1902 eli harvinaisen nuorena.

Hän tuli Suomeen vuonna 1905 synodaalisaarnaajaksi arkkipiispa Sergij'n kutsusta ja opetteli perusteellisesti suomen kielen, josta häntä ortodoksisessa Karjalassa arvostettiin [1]. Hän oli tullessaan pappismunkki, mutta sai arkkimandriitan arvon jo neljä vuotta myöhemmin.

Isä Kiprian toimi aktiivisesti kirkon pyhimpien aarteiden tuomiseksi tavallisen kansan ulottuville; tärkeimmät tällaiset olivat vuonna 1909 toteutettu ihmeitätekevän Konevitsan Jumalanäidin ikonin ristisaatto Laatokan Karjalassa sekä vuotta myöhemmin Orusjärven kirkon vihkiäisiin Valamosta tuotu palanen Kristuksen ristinpuuta.

Isä Kiprian oli ortodoksisen uskon puolustaja.[2] Karjala oli isä Kiprianille ortodoksisuuden pyhää maata.[3]

Isä Kiprian vihittiin Sortavalan apulaispiispaksi Iisakin kirkossa Pietarissa 10. maaliskuuta 1913, mutta jo 18. kesäkuuta 1914 hän menehtyi väärin hoidettuun umpilisäkkeen tulehdukseen vain 35 vuoden iässä.

Apulaispiispa Kiprianin hauta Valamon vanhalla hautausmaalla

Hänen hautansa on Laatokan Valamossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Loima, Jyrki: Esipaimen siunaa. Suomen ortodoksiset piispat; Pyhäin Sergein ja Hermanin veljeskunta, Kuopio 1999.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Loima 1999, luku Apulaispiispa Kiprian
  2. Loima 1999, luku Apulaispiispa Kiprian
  3. Loima 1999, luku Apulaispiispa Kiprian