Dagsbergin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dagsbergin kirkko
Dagsbergs kyrka
Kirkkokunta Ruotsin kirkko
Hiippakunta Linköpingin hiippakunta
Seurakunta Västra Vikbolandets församling
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Kirkon vieressä on vanhan tyylinen pieni kivirakennus. Sen rakenne, jossa on paksut seinät sekä epäsymmetrisesti sijaitseva tuuletusluukku etupuolella ja paksu kivijalka, antaa olettaa että se on keskiajalta.
Asehuone 1400-luvun jälkipuolelta muutettiin 1770-luvulla sakaristoksi. Sen porraspääty on myöhäiskeskiajalta.

Dagsbergin kirkko Ruotsissa Norrköpingin kunnassa sijaitseva kivikirkko. Sen vanhimmat osat ovat peräisin varhaiskeskiajalta, mutta sitä on laajennettu sen jälkeen useaan otteeseen, muun muassa 1700-luvun jälkipuoliskolla siihen rakennettiin torni.

Kirkon sijaintipaikka Dagsberg on oletettavasti ollut muinainen palvontapaikka. Ensimmäinen sauvakirkko lienee rakennettu 1000-luvulla, siltä ajalta on palasia eskilstunanarkuista. Vanhempia ovat kaksi riimukiven palasta, joista toisessa mainitaan isä Ärkel ja poika Ofrad, ja toisessa (Ög 145) dagsberglainen, joka kaatui Ingvar Vittfarnes sotajoukoissa idässä.

Kirkkorakennus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lattian alla on perusmuuri 1200-luvun ensi vuosikymmeniltä. Rakennusta korjattiin 1300-luvulla ja 1400-luvun jälkipuolella. Nykyinen kirkko on peräisin vuosilta 1777–1779, jolloin keskiaikaisesta kirkosta purettiin suuria osia. Vanhasta asehuoneesta tehtiin sakaristo, jonka porraspäätyä voi tarkastella ulkoa. Sisällä näkyy holvi. Tornin piirsi rakennusmestari Abraham Pousette, ja se valmistui 1782. Uusi torni korvasi kivitornin, joka oli rakennettu kiinteästi keskiaikaiseen kirkkoon, ja hautausmaalla sijainneen erillisen puisen kellotornin. Tornit mainitaan pitäjänkokouksessa vuonna 1772. Nykyisessä tornissa on kaksi kirkonkelloa. Suurempi on 1500-luvun jälkipuolelta, ja se valettiin uudestaan 1790, mutta pienemmästä tiedetään vain, että se on valettu uudestaan 1839.

  • Reby, Arne, Dagsbergs kyrka, Klockrike 1970.
  • Sten-Åke Carlsson & Tore Johansson, red (1990). Inventarium över svenska orglar : 1989:II, Linköpings stift, Visby stift. Tostared: Förlag Svenska orglar. ISSN 1100-2700
  1. Sley.fi (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Dagsbergs kyrka