Lauttasaaren kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lauttasaaren kirkko
Lauttasaaren kirkko
Lauttasaaren kirkko
Sijainti Lauttasaari, Helsinki
Koordinaatit 60°09′32″N, 024°52′09″E
Seurakunta Lauttasaaren seurakunta
Suunnittelija Marja ja Keijo Petäjä
Materiaali betoni
Istumapaikkoja 700
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Lauttasaaren kirkko sijaitsee Helsingissä, Lauttasaaren kaupunginosassa. Se vihittiin käyttöön 20. syyskuuta 1958. Kirkon suunnittelivat arkkitehdit Marja ja Keijo Petäjä, sisustuksen ja ehtoolliskaluston suunnitteli Ilmari Tapiovaara.[1]

Rakennuskokonaisuudessa on kaksi kirkkosalia, joista suurempaa eli varsinaista Lauttasaaren kirkkoa käyttää suomenkielinen Lauttasaaren seurakunta. Pienempi kirkkosali on ruotsinkielisen Johannes församlingin käytössä ja nimeltään S:t Jacobs kyrka. Kahta kirkkosalia yhdistää siipirakennus, jossa on muun muassa kirkkoherranvirasto ja liikuntasali.

Lauttasaaren kirkko sijaitsee loivan kallioisen rinteen päällä ja sen takana on Myllykallion viheralue. Kirkkoon johtavat sankarihauta-alueelta portaat, joita reunustavat kivimuurit. Kirkkosalit ja seurakuntatilat rajaavat kolmelta sivulta kirkkopihaa, jossa on muun muassa vesialtaaseen sijoitettu siirtolohkare ja istuskelupenkkejä. Kirkkopihan keskellä oleva korkea ja kapea torni on tärkeä Lauttasaaren maamerkki.

Sisustukseltaan Lauttasaaren kirkko on karun yksinkertainen. Alttariseinällä on risti.[2] Kirkkosaliin mahtuu noin 700 sanankuulijaa.

Lauttasaaren kirkko on suojeltu 2004 kirkolliskokouksen päätöksellä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lauttasaaren kirkko Helsinginkirkot. Viitattu 21.10.2016.
  2. Lauttasaaren kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 26.11.2009. Museovirasto. Viitattu 29.5.2017.
  3. Kaupungin muutos ja kulttuuriympäristöt Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:17, sivu 21. Helsingin kaupunki. Viitattu 21.10.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nurminen, Veli: Lauttasaaren kirkko ja toimintakeskus. Helsinki: Lauttasaaren seurakunta, 1980. ISBN 951-99293-0-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]