Suomenlinnan kirkko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomenlinnan kirkko
Visit-suomi-2009-05-by-RalfR-167.jpg
Sijainti Suomenlinna, Helsinki
Koordinaatit 60°08′52.5″N, 024°59′10″E
Seurakunta Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
Rakentamisvuosi 1854
Suunnittelija Konstantin Ton
Istumapaikkoja 400
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Suomenlinnan kirkko vuonna 1908

Suomenlinnan kirkko on Helsingin Suomenlinnassa sijaitseva evankelis-luterilainen kirkko. Suurimman osan historiastaan kirkko on toiminut armeijan omistamana varuskuntakirkkona. Nykyisin se kuuluu Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan.[1]. Rakennus toimii samalla myös majakkana.

Suomenlinnan kirkko valmistui vuonna 1854 arkkitehti Konstantin Tonin suunnitelmien mukaan[2]. Se oli alun perin ortodoksinen Viaporin venäläisen varuskunnan kirkko[1], Pyhän Aleksanteri Nevalaisen muistolle pyhitetty. Se muutettiin luterilaiseksi Suomen itsenäistyttyä,[1] koska nuoren tasavallan aikana ei katsottu olevan enää sopivaa, että kaupunkiin mereltä päin tulevia tervehtisi ensimmäisenä venäläistyylinen kirkko.lähde?

Kirkon muutostyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen itsenäistyttyä Suomenlinna rakennuksineen siirtyi Suomen puolustusvoimain haltuun. Keväällä 1918 Aleksanteri Nevskin kirkko muutettiin evankelis-luterilaiseksi varuskuntakirkoksi Rakennushallituksen johdolla. Kirkkosalista poistettiin ikonit ja muu alkuperäinen sisustus, joka luovutettiin ortodoksiselle kirkollishallitukselle; ainoastaan ikonostaasiin kuulunut Pyhä ehtoollinen -maalaus jätettiin alttaritauluksi. Saliin rakennettiin luterilainen alttari, saarnatuoli ja penkit. Samalla neljän sivutornin sipulikupolit purettiin ja korvattiin yksinkertaisilla torninhuipuilla. Kirkon muuhun ulkoasuun ei kuitenkaan puututtu, ja päätornin suuri sipulikupolikin jäi vielä paikoilleen.

Itsenäistymisen jälkeisessä poliittisessa ilmapiirissä Helsingistä pyrittiin hävittämään venäläisajan muistoja, ja Suomenlinnan kirkon ortodoksista ulkoasua paheksuttiin 1920-luvulla runsaasti.lähde? Arkitekten-lehti valitti vuonna 1923, että kaupungin siluettia rumentaa kaksi "itämaisen vierasta" kirkkorakennusta: Uspenskin katedraali ja Suomenlinnan kirkko.lähde tarkemmin? Suomen Kuvalehti kirjoitti puolestaan vuonna 1925, että Suomenlinnan "venäläistyylinen kirkko antaa ruman leimansa koko saarelle".lähde tarkemmin? Puolustusministeriö julisti syksyllä 1922 arkkitehtikilpailun Suomenlinnan kirkon täydellisestä uudistamisesta. Tarkoituksena oli luoda kirkolle uusi luterilainen ulkoasu, joka istuisi paremmin kaupungin siluettiin ja Suomenlinnan ruotsalaisaikaiseen linnoitusarkkitehtuuriin.lähde?

Kilpailun voitti arkkitehti Einar Sjöströmin klassistinen ehdotus[1], jota palkintolautakunta kiitti varuskuntakirkolle soveliaasta arvokkaasta pelkistyneisyydestä ja hyvin vanhaan linnoitusarkkitehtuuriin istuvasta ulkoasusta. Muutostyöt lykkääntyivät silti vuosia rahapulan vuoksi. Vuonna 1926 Kyösti Kallion hallitus jätti eduskunnalle ehdotuksen määrärahan myöntämisestä Suomenlinnan kirkon muutostöihin. Vasemmisto vastusti ehdotusta ja piti sitä valtion varojen haaskauksena, mutta kokoomuslainen opetusministeri ja tuleva arkkipiispa Lauri Ingman puhui voimakkaasti määrärahan puolesta. Ingmanin mukaan Suomenlinnan kirkon rappeutunut ulkoasu oli matkailijoiden ihmettelyn kohde ja häpeä koko maalle.lähde? Eduskunta myönsi 1,7 miljoonan markan määrärahan äänin 102–60.lähde?

Suomenlinnan kirkon muutostyöt toteutettiin vuosina 19271929. Einar Sjöström oli jo kuollut, ja töitä johti arkkitehti Jarl Eklund, joka myös täydensi Sjöströmin piirustuksia. Muutostöissä kirkon ulkoasu muuttui lähes täydellisesti. Aiemmin pylväillä ja ornamenteilla jäsennellyt ulkoseinät muurattiin sileiksi ja rapattiin valkeiksi. Neljä sivutornia poistettiin kokonaan, ja päätorni muutettiin kustavilaistyyliseksi.[2]. Myös kirkon viereinen kellopaviljonki muutettiin ulkoasultaan vastaavaksi. Kirkkosalin ilmettä pelkistettiin entisestään poistamalla loputkin venäläisajan koristeet. Tornin huipulle sijoitettiin majakkavalo. Majakka vilkuttaa neljää lyhyttä välkähdystä, joka on Morse-aakkosina H kuten Helsinki.[1]

Kirkko siirtyi puolustusvoimilta Helsingin evankelis-luterilaisille seurakunnille 1960. Arkkitehti Veikko Leisténin suunnitelmien mukaan siellä tehtiin laajoja korjauksia, jotka valmistuivat 1963. Piispa Martti Simojoki vihki Suomenlinnan kirkon uudelleen käyttöön 9. helmikuuta 1964.[2] Vuoden 1999 alusta kirkko on kuulunut Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan.

Kirkon vieressä erillisessä tapulissa oleva kirkonkello on Suomen suurin ja painaa 6 683 kilogrammaa. Se on valettu vuonna 1885 Moskovassa.[2] Kirkkoa ympäröi 1870-luvulla tehty aita, jonka materiaali on 1700-luvun kanuunoista ja salmien sulkemiseen käytettyä kettinkiä. Sisäänkäyntien kohdalla on itsenäistymisen jälkeen lisätyt vertauskuvalliset Suomen leijonat.[3]

Vuonna 2006 Helsingissä virisi ajatus palauttaa kirkko osittain alkuperäiseen asuunsa. Sekä museovirasto että seurakunnat ovat torjuneet ajatuksen.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Suomenlinnan kirkko Suomenlinnan hoitokunta. Viitattu 16.7.2010.
  2. a b c d Suomenlinnan kirkko, historia Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. Viitattu 16.7.2010.
  3. Suomenlinnan kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
  4. Museovirasto tyrmää ajatuksen Hs.fi. Viitattu 16.7.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]