Isokarin majakka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Isokarin majakka
Isokari lighthouse.jpg
Sijainti Isokarin saari
Kunta Kustavi
Valtio Suomi
Koordinaatit 60°43′06″N, 21°00′41″E
Valmistumisvuosi 1833
Suunnittelija Gustaf Brodd
Valon korkeus 49,4 m
Valon kanto 35,1 km (19,0 mpk)
Haus LennartHell.svg
Lisää majakka-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Isokarin majakka (ruots. Enskärs fyr) sijaitsee Isokarin saarella noin 24 kilometriä (noin 13 meripeninkulmaa) Uudestakaupungista lounaaseen ja kuuluu Kustavin kuntaan. Majakkatornin suunnitteli luotsimajuri Gustaf Brodd esikuvanaan Venäjän Kronstadtin edustalle rakennettu Tolbuhinin majakka. Piirustukset tarkisti Carl Ludvig Engel, joka rakennutti alaoven päälle kreikkalaistyylisen päätykolmion ja pilarit. Majakan rakennustöiden huutokauppa oli vuonna 1830. Kirkonrakentaja Pychlau voitti kilpailun. Majakan alkuperäinen väri oli keltainen, nykyisen punavalkoisen värin lisäksi se on ollut myös mustavalkoinen.

Vuonna 1899 majakan puinen lyhtyhuone purettiin ja tilalle rakennettiin nykyinen lyhtyhuone. Majakka sähköistettiin vuonna 1952. Silloin lyhtyhuoneeseen tuotiin vuonna 1872 Pariisissa rakennettu linssi, joka oli ennen ollut Marjaniemen majakalla.

Isokarin majakan rakennuspiirros.

Isokarin majakka- ja luotsiyhdyskunta on Museoviraston vuonna 2009 julkistamassa inventoinnissa määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[1]

Kansainvälinen majakka- ja majakkalaivaviikonloppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainväliseen majakka- ja majakkalaivaviikonloppuun on osallistunut Söderskärin majakalta 2005-2006 OH1AM, 2012 OH3AG, 2016 OH3JJ ja osallistuu 2017 tamperelainen OF3TAM. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isokarin majakka- ja luotsiyhdyskunta Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  2. https://illw.net/index.php/entrants-list-2017

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.