Hanhipaasi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hanhipaaden majakka
Sijainti Hanhipaasi, Laatokka
Valtio Venäjä
Koordinaatit 61°18.7′N, 30°52.8′E
Valmistumisvuosi 1879
Automatisoitu 1991
Suunnittelija Axel Hampus Dahlström
Korkeus 24,8 m
Valon korkeus 30 m
Haus LennartHell.svg
Lisää majakka-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hanhipaasi on pieni asumaton kallioinen saari muutaman kilometrin päässä Valamosta lounaaseen Laatokalla Venäjällä. Saarella sijaitsee suomalaisten rakentama Hanhipaaden majakka.

Saari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanhipaasi on puuton sammaleen ja kukkakasvien peittämä kallioluoto, joka nousee Laatokan pohjasta. Sen rannat ovat äkkijyrkät ja viettävät jyrkästi aina 80 metrin syvyyteen saakka. Saari on noin parinsadan metrin pituinen ja leveimmilläänkin vain sadan metrin levyinen. Sen pinta-ala on vajaat kaksi hehtaaria ja korkein kohta on vain kolmisen metriä vedenpinnan yläpuolella.

Majakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanhipaaden majakka sijaitsee kallioluodon korkeimmalla kohdalla luodon itäreunalla. Majakkatornin korkeus on 24 metriä, ja sen valon korkeus on noin 27 metriä vedenpinnan yläpuolella. Rakenteeltaan majakkatorni on Hailuodossa sijaitsevan Marjaniemen majakan kaltainen. Torni on muista Suomen aluevesille rakennetuista majakoista poiketen maalattu epäsymmetrisesti siten, että tornin toisella puolella yläosa on punainen ja alaosa valkoinen, ja vastaavasti toisella puolella yläosa on valkoinen ja alaosa punainen.[1]

Majakka on säilynyt rakennusaikaisessa alkuperäisessä asussaan, ja on sen vuoksi rakennus- ja merenkulkuhistoriallisesti merkittävä kohde. Majakkaa ei myöskään ole varustettu aurinkokennoin, ja sen syrjäinen sijainti on suojannut sitä ilkivallalta. Sen juurella sijainneet rakennukset, pieni asuinrakennus sekä suuri parakki, on siirretty pois.

Majakan lyhtylaitteena on venäläisvalmisteinen linssilaitteisto, joka ei ole alkuperäinen. Laitteisto on sähkökäyttöinen. 1990-luvun alkuun saakka majakan valonlähteenä oli niin kutsuttu atomiparisto, nykyisin ne on korvattu vaarattomin akuin. Kirjassaan Laatokan seitsemän merta Juha Taskinen kuvaa majakkaa säteileväksi majakaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalainen Wirallinen Lehti, 29.8.1890, nro 199, s. 3. Kansalliskirjasto Viitattu 31.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]