Utön majakka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Utön majakka
Utö fyr
Utö fyr.jpg
Sijainti Utö, Saaristomeri
Kunta Parainen
Valtio Suomi
Koordinaatit 59°46.86′N, 21°22.13′E
Valmistumisvuosi 1753, 1814
Valon korkeus 39,6 m
Valon kanto 49 km (26,5 mpk)
Haus LennartHell.svg
Lisää majakka-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Utön majakka on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva valomajakka ja Suomen ensimmäinen radiomajakka. Se sijaitsee Korppoon Utön saaressa, Paraisten kaupungissa Saaristomerellä. Saaren ensimmäinen majakkatorni rakennettiin 1753.

Jo 1200-luvulla Utössä oli merimerkkinä kivistä ladottu rakennelma, ja 1500-luvulla masto, jonka päässä oli tynnyri. Luotsitoiminta Utössä alkoi Ruotsin kruunun määräyksestä 1540-luvulla.

Vuonna 1753 valmistunut majakka räjäytettiin Suomen sodassa, ja sen tilalle valmistui uusi majakkatorni 1814. Tämän rakennuksen nelikulmainen kivimuuraus on nykyisen majakan runkona.

Aluksi majakan valo oli kiinteä, mutta se todettiin liian hankalasti havaittavaksi ja se vaihdettiin nykyiseen vilkkuvaloon vuonna 1906. Utön majakan linssistö on Suomen majakoista suurin.[1]

Majakan yhteyteen rakennettiin vuonna 1935 radiomajakka, ja tornin viereen rakennettiin pieni sähkölaitos. Sähkölaitos oli niin voimakas, että sähköä riitti koko saarelle. Radiomajakka vaikeni lopullisesti vuonna 1996, samalla kertaa kuin kaikki muutkin merenkulun radiomajakat: ne olivat tehneet työnsä eikä ammattimerenkulku enää niitä tarvinnut satelliittinavigoinnin tehtyä lopullisen läpimurtonsa.

Saari majakoineen liitettiin valtakunnan sähköverkkoon 1996. Tällöin jäi myös majakan viimeinen majakkamestari Gunnar Andersson eläkkeelle, kun majakan otti hoitoonsa sivutoiminen loistonhoitaja. Majakan valotehoa alennettiin, koska ammattimerenkulku ei enää tarvinnut valomajakkaa.

Majakan kolmannessa kerroksessa sijaitsee majakkakirkko.[1] Majakan maalaus merkitsee viestilippua 'H', joka tarkoittaa luotsia; Utössä toimii luotsiasema. Sen valosignaali on myös morseaakkosten neljä lyhyttä eli 'H'.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pirjo Silveri: Utön majakkasaaren tuuli tuoksuu suolalle. Aamulehti, 30.5.2012, s. B29.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]