Jussarön majakka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jussarön majakka
Sundharu Jussarö.jpg
Sijainti Sundharun
Kunta Tammisaari
Koordinaatit 59°47.41′N, 23°32.98′E
Valmistumisvuosi 1922, 1953, 1962, 1963
Automatisoitu 1922
Valon korkeus 30.0 m
Valon kanto 31,1 km (16,8 mpk)
Haus LennartHell.svg
Lisää majakka-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Jussarön majakka on majakka Tammisaaren edustalla sijaitsevalla Sundharunin saarella noin neljä kilometriä etelään Jussaarelta.

Jussaaren ensimmäinen valomajakka oli rakennettu vuonna 1881. Sen sijoituspaikaksi oli valittu saariryhmän suurin saari, jotta majakanvartijoiden asuinrakennukset voitaisiin rakentaa samalle saarelle itse majakkatornin kanssa. Tämän majakan sijainti todettiin kuitenkin huonoksi, sillä sen lähistöllä sijaitsi merenkulkua vaarantava magneettinen häiriöalue, joka häiritsi laivojen kompasseja. Tuolloin pidettiin mahdottomana rakentaa majakkaa saariston eteläisille luodoille.

Vuonna 1922 vanha majakka kuitenkin korvattiin uudella, ja sen sijoituspaikaksi valittiin saariston eteläosassa sijaitseva Sundharun. Majakasta tuli myös Suomen ensimmäinen majakka, joka jo rakennusvaiheessa suunniteltiin miehittämättömäksi.

Majakka rakennettiin raudoitetusta betonista ja sen valolaitteeksi valittiin asetyleenikäyttöinen AGAn valmistama vilkkulaitteisto. Uusi laitteisto oli itsetoiminen, joten majakanvartijan tarvitsi vierailla majakalla vain kerran kuussa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]