Porkkalan majakka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kallbadan.jpg

Porkkalan majakka pohjoisesta nähtynä

Porkkalan majakka
Sijainti
Sijainti
Vesistö
Arkkitehtuuri
Korkeus
21 mView and modify data on Wikidata
Luokitus
Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (d)View and modify data on Wikidata
Osa kohdetta
Kallbådan ja Rönnskärin majakat (d)View and modify data on Wikidata
Historia
Valmistunut
View and modify data on Wikidata
Automatisoitu
View and modify data on Wikidata
Varustus
Valon korkeus
20 mView and modify data on Wikidata
Valonkanto
22,2 kmView and modify data on Wikidata
Valon ominaisuudet
FI(3) WRG 20sView and modify data on Wikidata
Tunnisteet
ARLHS
Admiralty
C5130View and modify data on Wikidata
NGA
14656View and modify data on Wikidata
Koordinaatit

Porkkalan majakka eli Kallbådan majakka on entinen merimajakka, joka sijaitsee Suomenlahdella Kallbådanin matalalla kallioluodolla noin yhdeksän kilometriä Porkkalanniemen kärjestä etelään. Majakka valmistui vuonna 1920 ja sen valon korkeus oli 21,4 metriä. Se on Suomen viimeinen miehitetyksi tehty merimajakka.

Majakkarakennus on noin 19,5 metriä korkea ja se käsittää majakkatornin sekä siihen kiinteästi liittyvän asuinsiiven. Samankaltaista perusratkaisua on käytetty muun muassa Bengtskärin majakassa ja Ahvenanmaan Märketin majakassa. Itse majakkatorni on Kallbådanissa vain hieman muuta rakennusta korkeampi, ja se on sijoitettu rakennuksen eteläkulmaan. Koko rakennus on perustettu massiiviselle betonisokkelille, jonka sisällä on varastotiloja. Sokkelin päälle rakennetun yläosan sisärunko on muurattu tiilestä ja ulkorunko on valettu rautabetonista.

Majakan yhteydessä oli asuintilat majakkamestarille ja majakanvartijalle, konehuone, sauna, keittiö ja makean veden säiliö. Majakkaan kuului alun perin myös sumumerkinantoasema. Kallbådanin majakka rakennettiin korvaamaan Rönnskärin majakka joka sijaitsi liikaa sisäsaaristossa. Muutama vuosi Kallbådan majakan valmistumisen jälkeen Rönnskärin majakan valo sammutettiinkin tarpeettomana vuonna 1928. Majakka kuului vuosina 1944–1955 Porkkalan vuokra-alueeseen ja se oli alueen palauttamisen jälkeen niin huonossa kunnossa ettei sinne enää asetettu miehitystä vaan majakanvartijat toimivat Rönnskäriltä käsin. Myöhemmin majakka oli automatisoitu ja sen kauko-ohjaus tapahtui Harmajan majakalta käsin. Majakka sammutettiin vuonna 2015 ja sen viereen perustettiin uusi sektoriloisto[1]. Majakan yhteydessä on laskeutumisalusta helikopterille.

Kallbådanin luoto kuuluu hylkeidensuojelualueeseen ja sille rantautuminen ilman lupaa on kielletty.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedonanto merenkulkijoille 162/10.06.2015 Liikennevirasto. Viitattu 7.7.2015.
  2. Valtioneuvoston asetus hylkeidensuojelualueista FINLEX ®. 09.08.2001. Helsinki: Oikeusministeriö. Viitattu 31.10.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]