Rönnskärin majakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rönnskärin majakka
Sijainti
Rönnskär, Kirkkonummi
Suomi
Vesistö
Arkkitehtuuri
Korkeus
27 m, 15 m [1]View and modify data on Wikidata
Materiaali
Osa kohdetta
Kallbådan ja Rönnskärin majakat (d)View and modify data on Wikidata
Historia
Valmistunut
View and modify data on Wikidata
Otettu käyttöön
View and modify data on Wikidata
Sammutettu
View and modify data on Wikidata
Varustus
Valon ominaisuudet
ExtingView and modify data on Wikidata
Tunnisteet
ARLHS
Kartta
Koordinaatit

Rönnskärin majakka on Rönnskärissä Kirkkonummella, Porkkalanniemen eteläpuolella sijaitseva majakka, joka on valmistunut vuonna 1800. Se on Suomen toiseksi vanhin. Rönnskärin majakkasaarella asui enimmillään parikymmentä asukasta ympäri vuoden[2]. Majakka jäi pois käytöstä Porkkalan majakan valmistuttua Kallbådan luodolle ulommas merelle 1928. Huipulla sijainneen lyhtykojun paikalle tehtiin vuonna 1928 nykyinen huone pienine ikkunoineen. Majakan huipulla on myös puolustusvoimien merivalvontatutkan antenni, merivartijoiden ja VTS-keskuksen käytössä oleva kääntyvä kamera, sekä VTS-järjestelmän tutka-antenni.

Majakassa kuvattiin vuonna 1927 Erkki Karun ohjaama mykkäelokuva Nuori luotsi, jonka pääosassa näytteli Joel Rinne. Majakka oli vielä silloin alkuperäisessä asussaan.

Rönsskärilä on osallistuttu kansainväliseen majakka- ja majakkalaivaviikonloppuun 2004 puolustusvoimien Viestikoulun OI3W -amatööriradioasemalla ja osallistutaan 19. elokuuta 2017 merivoimien Upinniemen sotilasradioamatöörit OI2HJ-amatööriradiosemalla. [3] [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]