Rönnskär

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Rönnskärin majakka)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rönnskär lighthouse.jpg
Rönnskärin majakka
Sijainti
Sijainti
Rönnskär, Kirkkonummi
Suomi
Vesistö
Arkkitehtuuri
Korkeus
27 mView and modify data on Wikidata
Osa kohdetta
Kallbådan ja Rönnskärin majakat (d)View and modify data on Wikidata
Historia
Valmistunut
View and modify data on Wikidata
Otettu käyttöön
View and modify data on Wikidata
Sammutettu
View and modify data on Wikidata
Varustus
Valon ominaisuudet
SläcktView and modify data on Wikidata
Tunnisteet
ARLHS
Koordinaatit

Rönnskär on saari Kirkkonummella, Porkkalanniemen eteläpuolella. Rönnskär on Puolustusvoimien vartiolinnake ja siten sotilasaluetta. Saaressa on myös lintuasema Rönski, joka on lintuharrastajien ja rengastajien käytössä[1]. Saaressa on suojainen satama. Saarelle rantautuminen edellyttää asianmukaista kulkulupaa Upinniemen varuskunnasta. Rönnskär tarkoittaa suomeksi Pihlajakaria, mutta ruotsinkielinen nimi on vakiintunut käyttöön. Rönnskärin vartiolinnake kuuluu Mäkiluodon linnakkeeseen ja Suomenlinnan Rannikkorykmenttiin. Linnakkeen pääase on 130 TK -tornikanuuna.

Majakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaressa on vuonna 1800 valmistunut majakka. Se on Suomen toiseksi vanhin. Rönnskärin majakkasaarella asui enimmillään parikymmentä asukasta ympäri vuoden[2]. Majakka jäi pois käytöstä Porkkalan majakan valmistuttua Kallbådan luodolle ulommas merelle 1928. Huipulla sijaineen lyhtykojun paikalle tehtiin vuonna 1928 nykyinen huone pienine ikkunoineen. Majakan huipulla on myös puolustusvoimien merivalvontatutkan antenni, merivartijoiden ja VTS-keskuksen käytössä oleva kääntyvä kamera, sekä VTS-järjestelmän tutka-antenni.

Majakassa kuvattiin vuonna 1927 Erkki Karun ohjaama mykkäelokuva Nuori luotsi, jonka pääosassa näytteli Joel Rinne. Majakka oli vielä silloin alkuperäisessä asussaan.

Rönsskärilä on osallistuttu kansainväliseen majakka- ja majakkalaivaviikonloppuun 2004 puolustusvoimien Viestikoulun OI3W -amatööriradioaemalla ja osallistutaan 19. elokuuta 2017 merivoimien Upinniemen sotilasradioamatöörit OI2HJ-amatööriradiosemalla. [3] [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.