AGA (yhtiö)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
AGA:n valmistama kaasuliesi, jota maahantuo Suomessa kaasuyhtiö Gasum Oy.
AGA:n valmistama valkoinen kaasuliesi, jota maahantuo Suomessa kaasuyhtiö Gasum Oy.
Geodimeter takymetri. AGA aloitti etäisyysmittareiden valmistuksen vuonna 1953. Näiden valmistus siirtyi myöhemmin Trimblelle.

AGA (aiemmin Aktiebolaget Gas-Accumulator) on ruotsalainen vuonna 1904 perustettu kaasualan yhtiö. Sen merkittävimpiä tuotteita olivat aikoinaan AGA-liedet ja automaattiset majakan lamput. Jälkimmäisiä käytettiin aina 1960-luvulle asti jolloin sähkövalo alkoi syrjäyttää niitä majakoissa. Vuonna 2000 AGA yhdistyi saksalaisen Linde AG:n kanssa. Osa tuotantolaitoksista ja pääkonttori sijaitsee Lidingössä, Ruotsin tytäryhtiöllä se on Sundbybergissä. AGA alkoi 1950-luvun alussa valmistaa elektronisia etäisyydenmittauslaitteita. Nykyään niiden valmistaja on yhdysvaltalainen Trimble.

Suurin osa Lidingöbanan tavaraliikenteestä tuli AGAn tehtailta.

AGA aloitti valmistamalla happea, asetyleeniä, hiilidioksidia, argonia ja typpeä teollisuuden ja lääkinnän käyttöön. Yrityksen perustaja Gustaf Dalen kehitti kaasujen turvallisuuteen ja käyttöön liittyviä ratkaisuja, kuten asetyleenin turvallisen sideaineen ja aurinkoventtiilin (eräänlainen hämäräkytkin) kaasumajakkaan, jolla ohjattiin kaasuvalomajakoiden ja -poijujen valojen toimintaa automaattisesti. Tästä aurinkoventtiilistä Dalén sai Nobelin fysiikan palkinnon vuonna 1912.

AGA on yhtenä osakkaana monikansallisessa Fennovoimassa, jolle myönnettiin vuonna 2010 toimilupa yhdelle ydinvoimalaitosyksikölle Suomessa.

AGAn liedet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AGAn kaasulla toimivia liesiä maahantuo ja myy Suomessa maa- ja biokaasu yhtiö Gasum Oy. Helsingissä Herttoniemessä on Gasumin liesinäyttely, jossa on nähtävillä myös kaikki AGAn kaasuliedet. Kaasuliedet valmistetaan käsityönä Englannissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.