Johannes Bäck

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee evankelisen liikkeen johtajaa. Kansanedustajasta kertoo Johannes Bäck (nuorempi).
Johannes Bäck.

Johannes Bäck (31. lokakuuta 1850 Uudenkaarlepyyn mlk28. tammikuuta 1901 Tyrvää) oli suomalainen pappi ja evankelisen liikkeen johtomies.

Johannes Bäck kävi koulunsa Vaasassa ja hänet vihittiin papiksi jo 19-vuotiaana. Hän toimi pappina Pohjanmaalla Lappajärvellä, jossa hän oppi suomen kielen ja omaksui evankelisen katsomuksen, ja sen jälkeen Vaasassa ja Uudessakaarlepyyssä. Vuosina 18841889 Bäck toimi Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen yliasiamiehenä Helsingissä. Vuonna 1889 hänet valittiin Tyrvään kirkkoherraksi, jota virkaa hän hoiti melko varhaiseen kuolemaansa saakka. Hänet tunnettiin tulisieluisena, jopa kiivaana saarnamiehenä. SLEY:n johtoon Bäck kuului 1900-luvun taitteeseen saakka ja Tyrvään kirkkoherrana ollessaankin hän saattoi olla vuoden aikana jopa kaksi kuukautta matkoilla.

Papinvirkansa ohella Bäck oli voimakas kansansivistystyön harrastaja ja hänen 12-vuotisen virkakautensa aikana Tyrvään kuntaan perustettiin kolme uutta kansakoulua kunnassa aiemmin olleen yhden koulun jatkoksi. Hän toimi Tyrvään kansakoulujen yhteisen johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1889−1899. Rippikoulun ja lukukinkerien pitäjänä hän oli erityisen tiukka ja vaativa. Hän oli myös tinkimätön raittiusaatteen kannattaja.

Johannes Bäck kirjoitti useita hartauskirjoja. Niistä on suomennettu mm. Muukalaisten kotielämä (1887) ja Terveellinen oppi (1892), joista varsinkin edellistä on käytetty evankelisen liikkeen piirissä nykypäiviin saakka. Lisäksi Bäck toimitti useiden vuosien ajan Sändebudet- ja Kristillisiä sanomia -lehtiä.

Johannes Bäckin isä oli kansanlääkäri Johan Jakob Bäck (1824−1879), joka toimi Uudenkaarlepyyn ja Vaasan kaupunginvälskärinä. Johannes Bäckin poikia olivat Johannes Bäck ja Immanuel Bäck, jotka tekivät isänsä tavoin elämäntyönsä pappeina. Molemmat toimivat myös Ruotsalaisen Kansanpuolueen kansanedustajina.

Johannes Bäck kuoli äkillisen sairauden murtamana vain 50 vuoden ikäisenä ja hänet haudattiin oman toivomuksensa mukaisesti Tyrvään hautausmaalle. Tämän jälkeen hänen leskensä ja lapsensa siirtyivät asumaan Helsinkiin.

Vammalassa (nykyisessä Sastamalassa) on Johannes Bäckin katu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso tietosanakirja, osa 1, 1960, Helsinki.
  • Piilonen, Juhani: Kunnallishallintoa kuttupitäjässä, Tyrvään kunta 1969, Tyrvää.
  • Piilonen, Juhani: Sastamalan historia 3, Sastamalan historiatoimikunta 1997, Vammala.
Tämä pappiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.