Kansan Raamattuseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”KRS” ohjaa tänne. Se tarkoittaa myös Puolan kansallista tuomarineuvostoa.

Kansan Raamattuseura
Perustettu 1945
Tyyppi herätysliike
Toimiala evankelikalismi
(Viides herätysliike)
Päämaja Vivamo
Vivamontie 2
08200 Lohja
Toiminta-alue Suomi
Toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma
Puheenjohtaja Päivi Nerg
Jäsenlehti Sana
Aiheesta muualla
Sivusto

Kansan Raamattuseuran säätiö (KRS) on luterilaisen kirkon piirissä toimiva järjestö, joka on virallisesti organisoitunut säätiöksi. Se syntyi sota-ajan herätysten seurauksena vuonna 1945. Kansan Raamattuseurasta ei kuitenkaan tullut perinteistä herätysliikettä, vaan evankelioimistyön palvelujärjestö. Järjestö lasketaan kuitenkin historiallisen syntyhetken takia niin sanottuun viidenteen herätysliikkeeseen.[1]

KRS:n hallinnollinen keskustoimisto sijaitsee Lohjalla.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansan Raamattuseuran alueellinen levinneisyys Suomessa vuonna 2007.
Toimintaa vähintään:
  Kuukausittain
  Vuosittain

KRS:n päätyömuotoja ovat alusta saakka olleet julistustyö ja evankelioimistyön koulutus seurakunnissa. KRS:n työ on pioneerihenkistä ja se on tuonut Suomeen useita uusia työtapoja,lähde? viimeisimpänä Vivamossa toimivan Raamattukylän.

KRS:n työssä modernin evankelioimisen muotoja on kehitelty niin lapsille ja nuorille, opiskelijoille kuin seurakunnan evankelioimistyöhönkin. Työtä tehdään myös monien erityisryhmien, kuten yrittäjien ja vankien parissa. Yhä tärkeämpiä kohderyhmiä ovat myös sinkut, pariskunnat ja perheet omine erityiskysymyksineen. Kansan Raamattuseura järjestää myös kristillisestä uskosta kiinnostuneille suunnattuja Alfa-kursseja.

Heti alkuvaiheessa KRS otti toiminta-ajatuksekseen Raamatun sanat: ”Tarjolla pitäen elämän sanaa”. Vuonna 2011 toiminta-ajatus päivitettiin ja se on nykyisin: ”Elämme armosta, kerromme Jeesuksesta.”

Kirkon tutkimuskeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan 13,3 prosenttia seurakuntien työntekijöistä koki Kansan Raamattuseuran ja ”kräsäläisyyden” hengelliseksi taustayhteisökseen tai on saanut ajatteluunsa vaikutteita sen toiminnasta. Yli 40 prosenttia kirkkoherroista ja muista papeista koki saaneensa vaikutteita Kansan Raamattuseurasta.[2][3]

Kansan Raamattuseura on Suomen Evankelisen Allianssin yhteisöjäsen.[4]

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan lopulla Suomessa oli paljon kiinnostusta kristillisyyteen, jopa hengellistä hätää. Urho Muroma kutsui evankelista Frank Mangsin Ruotsista Suomeen pitämään kokoussarjoja. Kokouksia pidettiin useiden viikkojen ajan ja niihin osallistui satoja ihmisiä joka ilta. Kansan Raamattuseura perustettiin 1945 hoitamaan herätystä eteenpäin. Hankkeen tärkein vaikuttaja oli kirjailijanakin tunnettu Yrjö Karilas.[5]

KRS alkoi julkaista Sana-lehteä, joka sai heti merkittävän levikin; se ylitti 50 000 jo vuonna 1949 päästen Kotimaa-lehden kanssa suunnilleen samoihin lukemiin. Vuonna 1946 KRS:n ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi tuli Mauri Tiilikainen. Hänestä tuli KRS:n näkyvin johtaja yli kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Tiilikaisen johdolla seuran julistajat vakiintuivat tekemään läheistä yhteistyötä seurakuntien kanssa. KRS sai vuonna 1953 lahjoituksena Vivamon maatilan. Vivamossa alettiin pitää nuorisoleirejä, ja nuorisotyö lisääntyi merkittävästi.[6][5]

Oppi, uskonnäkemykset ja kannattajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KRS:n perusopetus on evankelioinnin eli uskon ilosanoman kertomista. KRS painottaa henkilökohtaista uskoa. KRS:n toiminnan piirissä on kuitenkin hyvin laajalti eri kristillisistä liikkeistä ja herätysliikkeistä kotoisin olevia ihmisiä. Tämä johtuu pääosin pitäytymisessä tarkasti evankelioinnin perustehtävään. KRS on tunnettu siitä, että se välttää ottamasta kantaa eettisiin ja opillisiin kiistakysymyksiin,lähde? jotta sen olisi mahdollista evankelioida kaikkien kanssa. KRS hyväksyy naispappeuden, nykyinen toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma on pappi.

KRS toimii vahvasti seurakuntien toimintaa tukevasti ja haluaa olla seurakuntien palvelujärjestö. KRS:lla ei ole omaa alueellista verkostoa, eikä se pyri rakentamaan rinnakkaista toimintaa seurakuntien kanssa.

KRS:n uskonnäkemystä pidetään iloisena, helposti lähestyttävänä ja ihmisläheisenä.lähde? Uskonnäkemys on hyvin Jeesus-keskeinen.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansan Raamattuseura ei ole kirkon virallinen lähetysjärjestö, eikä se näin ollen saa kirkon lähetysmäärärahaa. KRS toimii pääosin yksittäisten lahjoittajien tuen varassa. KRS:lla ei säätiönä ole jäseniä. Sen kannattajat kuuluvat työntekijöiden mukaan ryhmiteltyihin lähettäjäpiireihin. Lähettäjät toimivat rukoustukena ja taloudellisina kannattajina.

Sana-lehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansan Raamattuseura julkaisee hengellistä Sana-viikkolehteä, joka on perustettu vuonna 1945.

Loma- ja kurssikeskukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KRS:n loma- ja kurssikeskuksia ovat muun muassa Vivamo Lohjalla, Kairosmaja Pyhätunturilla, Tervonsalmi Tervossa ja Säynämö Heinävedellä. Näissä järjestetään erilaisia kursseja ja tapahtumia.

Vivamo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vivamo on KRS:n loma- ja kurssikeskus Lohjalla. Vivamossa järjestetään rippileirejä, ja ohjelmaan kuuluu myös lapsille järjestettävät leirit, erilaiset viikonlopputapahtumat eri ikäryhmille, erilaiset konferenssit ja koulutustilaisuudet. Siellä on luontokasvatukseen erikoistunut Lastenkylä, seniorien kouluttamiseen erikoistunut Vivamo-opisto ja kivikappeli.

Kairosmaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansan Raamattuseuran pohjoinen tunturikeskus Kairosmaja sijaitsee Suomen eteläisimmän, Pyhä-Luoston suurtunturijonon ja kirkasvetisen Pyhäjärven kainalossa Pelkosenniemellä. Kairosmajalla sijaitsee Revontulikappeli. Kairosmajalta avautuu Pyhä-Luoston tunturialueen luontoreitit.

Tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansan Raamattuseura järjestää Sanan Suvipäivät- ja Kirkastusjuhlat-nimisiä suurtapahtumia.

Timo ja Kaisa Tuikkasen perheyhtyeen levynjulkistuskeikka Imatralla, Sanan suvipäivillä 17.6.2017

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirkolliset herätysliikkeet: viidesläisyys 19.1.2007. Uskonnot Suomessa. Viitattu 1.1.2024.
  2. Niemelä, Kati (2004): Uskonko niin kuin opetan: Seurakunnan työntekijät uskon ja elämän ristipaineessa. Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja A, 85. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus. Tiivistelmä (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Risto Leppänen: Pappi ja Raamattu – Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien suhde Raamattuun. Helsingin yliopisto, 2010. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.6.2014).
  4. Yhteisöjäsenet Suomen Evankelinen Allianssi. Viitattu 22.10.2021.
  5. a b Junkkaala, Eero: Viides herätysliike, s. 55-60. Kirjapaja, 2016. ISBN 978-952-288-540-1.
  6. KRS Lyhyesti Kansan Raamattuseura. Arkistoitu 22.2.2020. Viitattu 10.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]