Pyhätunturi (Pelkosenniemi)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyhätunturin laskettelukeskus maaliskuussa 2006.
Isokuru maaliskuussa 2006.

Pyhätunturi on Pelkosenniemen ja Kemijärven kuntien alueilla sijaitseva usean tunturilaen ryhmä. Tunturijono on vajaan kymmenen kilometrin pituinen ja itä-länsisuuntainen. Se on muodostunut yli kaksi miljardia vuotta sitten, jolloin paikalla sijaitsi korkea vuorijono. Pehmeä kiviaines on rapautunut pois ja jäljelle on jäänyt lähinnä kova kvartsiitti.

Tunnetuin huippu on itäinen Kultakero. Muut laet eli kerot länteen päin ovat Ukonhattu ja korkein huippu Noitatunturi (540 m, aiemmalta nimeltään Seitakero). Seuraavina lännessä ovat matalammat Laakakero ja Peurakero. Tunturijono jatkuu edelleen luoteeseen Luosto-tuntureille saakka. Kultakeron koillispuolella Pyhäjärven itärannalla on 370-metrinen Soutaja.

Kultakeron ja Ukonhatun välissä sijaitsee vajaan kilometrin pituinen, jyrkkäreunainen Isokuru eli Pyhäkuru. Pyhätunturin alueella on saamelaisten muinaisia uhri- ja muita palvontapaikkoja. Uhriharjun läheisyydessä on Karhunjuomalampi. 1600-luvulla saamelaisia kastettiin kristinuskoon, jolta ajalta ovat nimistössä peräisin Isokurun perillä sijaitsevat Pyhänkasteenlampi ja Pyhänkasteenputous.

Osia Taivaan tulet -televisiosarjasta kuvattiin Pyhätunturilla ja sen ympäristössä. Jukolan viesti kilpailtiin Pyhä-Luoston alueella vuonna 1994.

Kansallispuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes koko Pyhätunturin alue muodostaa vuonna 1938 perustetun kansallispuiston, joka yhdistettiin vuonna 2005 Pyhä-Luoston kansallispuistoksi. Alueella on kävelyreittejä, tupia, laavuja ja nuotiopaikkoja retkeilijöiden käytössä. Isokurun lohkareisella pohjalla on kulkemista helpottavat pitkospuut. Talvella siellä esiintyy lumivyöryjä.

Laskettelukeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosittu Pyhätunturin laskettelukeskus eli Pyhä matkailupalveluineen sijaitsee Kultakerolla ja on Aho Groupin omistuksessa. Alueella on hyvien liikenneyhteyksien päässä hotelli ja muuta majoituskapasiteettia. Laskettelukeskuksessa on 14 rinnettä. Laskettelukeskus sisältää FIS-luokitellun Piste Palander -laskettelurinteen joka on Suomen suurin laskettelurinne.[1] Hiihtokeskus valittiin 2010-2011 tehtyjän uudistusten ansiosta Vuoden Hiihtokeskukseksi 2011.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pyhätunturi (Pelkosenniemi).
  1. Pyhätunturin FIS-rinteestä Suomen suurin 1.11.2010. Yle Uutiset. Viitattu 10.5.2015.
  2. Pyhä-hiihtokeskus – Esittelyssä rinteet ja palvelut Lumipallo. Viitattu 10.5.2015.