Luettelo Suomen suurimmista prominensseista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen suurimmista prominensseista. Prominenssin käyttäminen tunturien tai vuorten järjestämiseen on kätevää siksi, että sen avulla suhteelliset korkeuserot näkyvät selvemmin. Listalle nousevat korkealle ne tunturit, jotka ovat alueellaan hallitsevia, vaikka eivät olisikaan Suomen korkeimpien tunturien luettelossa ylhäällä. Samaten tunturit, jotka ovat lähellä korkeampaa tunturia, eivät sijoitu yleensä kovin korkealle listalla, vaikka olisivatkin absoluuttisesti korkeita. Haittana on se, että tunturi, jonka suhteen korkeuspiste on prominentti, saattaa olla hyvinkin kaukana. Esimerkiksi Kätkätunturi on vain viiden kilometrin päässä sitä korkeammasta Levitunturista, mutta niille molemmille prominentti tunturi on kuitenkin Halti.

Yhteistä lähes kaikille listalla oleville tuntureille on se, että niiltä on yleensä parhaat näkymät ympäristöön, koska läheisyydessä on harvoin niitä korkeampia tuntureita. Vastaavasti absoluuttisesti korkeat tunturit, joiden prominenssi on suhteellisen pieni, ovat useimmiten näköalapaikkoina vaatimattomampia.

Listalla ovat kaikki korkeuspisteet, joiden Suomen puolella määritelty prominenssi on yli 200 metriä. Joidenkin tunturien kohdalla niiden globaali prominenssi on pienempi, kuten Haltilla. Useimmilla se on kuitenkin sama. Prominenssin tarkkaa arvoa on vaikea määrittää, koska solan korkeuslukemassa joutuu yleensä tyytymään 5 metrin tarkkuuteen. Tämä lista on tehty minimiprominenssin mukaan, toisin sanoen prominenssi on vähintään listassa ilmoitetun suuruinen ja enintään 7,5 metriä ilmoitettua suurempi.

Sijoitus Nimi Korkeus mpy. (m) Prominenssi Sijainti KKJ N KKJ E Huomautuksia
1 Halti 1323,6 1323,6 Enontekiö 7691965 1510654 Aivan Suomen korkeimman kohdan lähellä on 1327,9 m korkea kohta. Suomen korkeimman kohdan globaali prominenssi on vain pari metriä.
2 Taivaskero 809,1 514,1 Halti Muonio 7554370 2502419 Muonion suurin prominenssi ja Suomen suurin globaali prominenssi (sama sola, myös vähintään 514,1 m).
3 Yllästunturi 719,3 481,4 Halti Kolari 7497484 2509738 Kolarin suurin prominenssi.
4 Kovddoskaisi 1240+ 440 Halti Enontekiö 7682243 1507665 Enontekiön suurin prominenssi, mikäli Haltia ei perusarvona huomioida.
5 Sokosti 718,0 438 Halti Sodankylä 7570881 3547276 Sodankylän suurin prominenssi.
6 Sorsatunturi 628,5 403,5 Halti Salla 7479864 4484309 Sallan suurin prominenssi. Matalin tunturi yli 400 metrin prominenssilla.
7 Iso-Malla 951,9 389,4 Halti Enontekiö 7666643 1486008
8 Ropi 945,2 385,2 Halti Enontekiö 7633512 1527436
9 Loassonibba 1190,3 375,3 Kovddoskaisi Enontekiö 7678300 1503226
10 Tierbmesvarri 1027,5+ 375 Halti Enontekiö 7658720 1510023
11 Guivi 640,5 363 Halti Utsjoki 7726683 3477733 Utsjoen suurin prominenssi.
12 Saana 1028,7 343,7 Halti Enontekiö 7662452 1494459
13 Akalauttapää 506,7 341,7 Halti Inari 7620439 3557587 Inarin suurin prominenssi.
14 Outtakka 725+ 330 Taivaskero Enontekiö 7572128 2493055
15 Pyhätunturi 538,6 328,6 Halti Pelkosenniemi ja Kemijärvi 7436030 3506654 Pelkosenniemen ja Kemijärven

suurin prominenssi.

16 Levi 530,3 325,3 Halti Kittilä 7522208 2536320 Kittilän suurin prominenssi.
17 Aakenustunturi 565+ 320 Yllästunturi Kittilä 7511665 2520191
18 Kumputunturi 581,2 316,2 Halti Kittilä 7515723 3439297
19 Rukatunturi 500,4 315,4 Halti Kuusamo 7341705 4461883 Kuusamon suurin prominenssi. Matalin tunturi yli 300 metrin prominenssilla.
20 Lainiotunturi 613,4 313,4 Halti Kittilä ja Muonio 7506081 2512659
21 Morgam-Viibus 600,9 305,9 Taivaskero Inari 7617975 3455623
22 Kuikkapää 679,0 304 Halti Sodankylä 7579200 3557965
23 Vuomapää 691,3 291,3 Sokosti Sodankylä 7565601 3556422
24 Sauoiva 614,6 284,6 Sorsatunturi Salla 7512028 4488118
25 Kätkätunturi 504,6 284,6 Halti Kittilä 7522058 2530807
26 Keimiötunturi 613,6 283,6 Taivaskero Muonio 7539928 2505730
27 Ailigas 620,2 277,5 Guivi Utsjoki 7705541 3460405
28 Luosto 514,2 274,2 Pyhätunturi Sodankylä 7450039 3495681
29 Kiertämäpää 481,7 266,7 Halti Sodankylä 7591547 4438954
30 Koarvikodds 590+ 265 Halti Inari 7667748 3476380
31 Kiilopää 546,4 266,4 Halti Sodankylä 7584185 3520881
32 Otsamo 419,1 264,1 Halti Inari 7644602 3493662 Matalin tunturi yli 250 m prominenssilla.
33 Suorsapää 472,9 262,9 Akalauttapää Inari 7606893 3558729
34 Terävä-Nattanen 544,9 259,9 Kiilopää Sodankylä 7564481 3519013
35 Jierstivaara 645,8 258,3 Halti Enontekiö 7618476 2488479
36 Joutsitunturi 537,5+ 257,5 Sorsatunturi Salla 7479604 4463930
37 Painopää 525,5 255,5 Halti Sodankylä 7523714 3544955
38 Karhutunturi 520,5 255,5 Sorsatunturi Salla 7457285 4461898
39 Olostunturi 510,8 250,8 Halti Muonio 7537582 2492158
40 Korkea-Jehkas 960+ 245 Saana Enontekiö 7667207 1493590
41 Stuorrabogeoaivi 559,3 244,3 Halti Inari 7634259 2549049
42 Äkäskero 508,2 243,2 Halti Muonio 7517973 2507129
43 Meekonvaara 1017,3 239,8 Halti Enontekiö 7676448 1511485
44 Lammasoaivi 736,9 236,9 Halti Enontekiö 7633639 1514013
45 Talkkunapää 635,7 235,7 Sokosti Savukoski 7568432 4444079 Savukosken suurin prominenssi.
46 Iso Pyhätunturi 478,8 231,3 Rukatunturi Salla 7410610 4447384
47 Kurupää 455,6 230,6 Halti Inari 7612584 3534466
48 Lumikero 660+ 230 Taivaskero Enontekiö 7565062 2501119
49 Lupukkapää 619,8 229,8 Sokosti Sodankylä 7576195 3540773
50 Korvatunturi 486,0 228,5 Sokosti Savukoski 7554374 4471615 Sijaitsee Venäjän rajalla.
51 Hammastunturi 533,7 223,7 Morgam-Viibus Inari 7612826 3494369
52 Nukkumapää 433,2 220,7 Halti Inari 7636719 3499427
53 Lapiopäät 431,5 216,5 Halti Inari 7621366 3509606
54 Reututunturi 665+ 215 Vuomapää Sodankylä 7568768 3561651
55 Urtivaara 660+ 215 Halti Enontekiö 7628760 2441540
56 Avzegasoaivi 541,4 213,9 Koarvikodds Utsjoki 7685787 3463019
57 Koli 347,2 212,2 Halti Lieksa 6999040 4490498 Lieksan suurin prominenssi. Ainoa alle 400-metrinen vaara yli 200 metrin prominenssilla.
58 Iso-Syöte 431,3 211,3 Rukatunturi Pudasjärvi 7281355 3528209 Pudasjärven suurin prominenssi.
59 Njavgoaivvi 565+ 210 Guivi Utsjoki 7712526 3473444
60 Peäldoaivi 567,6 207,6 Koarvikodds Inari 7675310 3484254
61 Palkaskero 705+ 205 Taivaskero Muonio 7551981 2504199
62 Iivaara 469,4 204,4 Rukatunturi Kuusamo 7300877 4485360
63 Ruohtir 547,6 202,6 Guivi Utsjoki 7709670 3477174
64 Stuoraviissetoaivi 905+ 202,5 Ropi Enontekiö 7637915 1524448
65 Kaimioaivi 619,0 201,5 Guivi Utsjoki 7733636 3475888
66 Ruototunturi 575+ 200 Taivaskero Enontekiö 7566912 2489314

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]