Keskustelu:Luettelo Suomen suurimmista prominensseista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikä tuossa perusteena sille, että Kätkätunturin prominentti on Halti eikä Levitunturi? Tässä ei mainita mitään etäisyyttä tuolle prominenttihuipulle. Vai riippuuko se edes etäisyydestä mitenkään? Ja jos Haltin prominenssi on sama kuin sen korkeus, niin eikös silloin Taivaskeron prominenssi ole periaatteessa -514,1 metriä? (Kun se näköjään on suhteessa Haltiin, tosin Taivaskeron korkeus + prominenssi on 0,4 metriä vähemmän kuin Haltin korkeus, onko virhe vai oikeasti noin?)

Ja vielä, eikös globaalisti pitäis kuitenki isoimpien olla yli 8000 metriä, kun ne on kerran samalla yhtenäisellä maa-alueella?85.217.35.255 28. toukokuuta 2010 kello 22.33 (EEST)

Luettuani wikipediaa jonkun aikaa, käsitin tuon jollain tapaa, mutta tuota etäisyyshommaa en vieläkään tajua. Eli mistä älyttömän kaukaa tuo 514,1 on mitattu? Joku ihmeen sola se nähtävästi on.85.217.35.255 28. toukokuuta 2010 kello 22.42 (EEST)
Kätkätunturin prominentti on Halti, koska jos merenpinta nousisi tasolle jolla Kätkätunturi olisi saarensa korkein kohta, juuri ennen tämän tapahtumista kyseisen saaren korkein kohta Suomen puolella olisi Halti, ei Levi. Ounasjärvestä länteen on Muotkajärvi, jonka eteläpuolella on 295 m korkeudessa oleva vedenjakaja. Jos merenpinta nousisisi tuolle tasolle, Taivaskero jäisi saarelle jonka korkein kohta se olisi. 809,1 - 295 = 514,1 m, Haltin korkeudella ei tässä asiassa ole mitään merkitystä. Globaaleista prominensseista katso Luettelo suurimmista prominensseista. Vongoiva 6. marraskuuta 2010 kello 20.32 (EET)

Onkohan tämä nyt prominenssin käsitteen hämärtämistä[muokkaa wikitekstiä]

Käsittääkseni prominessin käsitteellä tarkoitetaan nimenomaan tekstissä mainittua "globaalia prominenssia". Artikkelin ensimmäisen lauseen voisi siksi sanoa olevan virheellinen. Tietenkin voi määritellä käsitteen "Suomen puolella määritelty prominessi", ja itse ymmärrän kyllä mitä sillä tarkoitetaan. Prominessin käsite on kuitenkin muutenkin sellainen, että sitä voi joutua vähän miettimään ennenkuin käsittää. Siksi tällainen epäeksakti kielenkäyttö voi olla hyvinkin hämäävää jollekkin.

Lumikero ja Vuontiskero[muokkaa wikitekstiä]

Miten Lumikeron prominenssiksi on saatu 230 metriä? Lumikerolta pääsee nousemaan korkeammalle Vuontiskerolle laskeutumalla vain jotain 130 metriä Lumikuruun. Sen sijaan Vuontiskeron prominenssi näyttäisi olevan jotain 230 metriä mutta se puuttuu listalta kokonaan. --A333 (keskustelu) 21. elokuuta 2014 kello 17.12 (EEST)