Luettelo suurimmista prominensseista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo suurimmista prominensseista.

Terminologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On olemassa erilaisia määritelmiä prominentille huipulle.

Lyhyesti: vuorelle A prominentti huippu voidaan löytää jakamalla tutkittava alue osiin piirtämällä valuma-alue jokaisen vuorta A suurempi prominenssisen huipun avainsolasta. Vuorelle A prominentti huippu on se, jonka alueella A sijaitsee.

Ympäröivä prominentti tai saariprominentti voidaan löytää seuraamalla korkeuskäyrää, joka sijaitsee vuori A:n avainsolan alapuolella ja valitsemalla se vuori, joka on korkein tällä alueella. Tämä on helpompi määrittää kuin edellinen vaihtoehto. Ongelmana seuraavat ei-intuitiiviset tulokset vuorille, joiden avainsolat ovat hyvin matalalla, kuten Jabal Shams (listalla sijalla 110).

Molemmissa tapauksessa tyypillisen korkean prominenssin vuoren, kuten Denalin, prominentti vuori sijaitsee hyvin kaukana itse kohteesta, joka kuvastaa huipun itsenäisyyttä.

Jos alla olevassa taulukossa on ilmoitettu vain yksi prominentti huippu, eri määritelmät antavat saman tuloksen. Jos prominentteja huippuja on kaksi, prominentti huippu on merkitty indeksillä "1" ja ympäröivä prominentti indeksillä "2".

Prominentti-sarakkeessa oleva merkintä KP tarkoittaa kyseisen saaren tai mantereen korkeinta pistettä.

125 suurinta prominenssia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä luetelluista huipuista eniten sijaitsee Kiinassa, 16. Seuraavina ovat Indonesia kolmellatoista ja Yhdysvallat kahdellatoista.

Sija Vuori Sijainti Korkeus (m) Prominenssi (m) Sola (m) Prominentti
1. Mount Everest    Nepal /
 Kiina (Tiibet)
8848 8848 0 ei ole — KP Vanha manner
2. Aconcagua  Argentiina 6962 6962 0 ei ole — KP Uusi manner
3. Denali  Yhdysvallat (Alaska) 6194 6138 56 Aconcagua
4. Kilimanjaro  Tansania 5895 5885 10 Mount Everest
5. Pico Cristóbal Colón  Kolumbia 5700 5509 191 Aconcagua
6. Mount Logan  Kanada (Yukon) 5959 5250 709 Denali
7. Pico de Orizaba  Meksiko 5636 4922 714 Mount Logan
8. Vinsonin massiivi  Etelämanner 4892 4892 0 ei ole — KP Antarktis
9. Puncak Jaya  Indonesia (Uusi-Guinea) 4884 4884 0 ei ole — KP Uusi-Guinea
10. Elbrus  Venäjä 5642 4741 901 Everest
11. Mont Blanc  Ranska /  Italia 4808 4695 113 Everest
12. Damavand  Iran 5610 4667 943 Elbrus
13. Kljutševskaja sopka  Venäjä (Kamtšatka) 4750 4649 101 Everest
14. Nanga Parbat  Pakistan 8125 4608 3517 Everest
15. Mauna Kea  Yhdysvallat (Havaiji) 4205 4205 0 ei ole — KP Havaiji
16. Džengiš Tšokusu  Kirgisia /
 Kiina
7439 4148 3291 Everest
17. Chimborazo  Ecuador 6268 4123 2145 Aconcagua
18. Bogda Feng  Kiina 5445 4122 1323 Everest
19. Namcha Barwa  Kiina (Tiibet) 7782 4106 3676 Everest
20. Kinabalu  Malesia 4095 4095 0 ei ole — KP Borneo
21. Mount Rainier  Yhdysvallat (Washington) 4393 4023 370 Denali
22. K2  Pakistan /
 Kiina
8611 4017 4594 Everest
23. Ras Dejen  Etiopia 4550 3997 553 Kilimanjaro
24. Volcán Tajumulco  Guatemala 4220 3980 240 Denali
25. Pico Bolívar  Venezuela 4981 3957 1024 Aconcagua
26. Mount Fairweather  Yhdysvallat (Alaska) /
 Kanada
4671 3955 722 Pico de Orizaba
27. Yu Shan  Taiwan 3952 3952 0 ei ole — KP Taiwan
28. Mount Stanley  Kongon demokraattinen tasavalta /
 Uganda
5109 3951 1158 Kilimanjaro
29. Kanchenjunga  Intia /
   Nepal
8586 3922 4664 Everest
30. Tirich Mir  Pakistan 7708 3908 3800 Everest
31. Mount Cameroon  Kamerun 4040 3901 139 Kilimanjaro
32. Mount Kenya  Kenia 5199 3825 1374 Kilimanjaro
33. Mount Kerinci  Indonesia 3805 3805 0 ei ole — KP Sumatra
34. Mount Erebus  Etelämanner 3794 3794 0 ei ole — KP Ross Island
35. Fuji  Japani 3776 3776 0 ei ole — KP Honshū
36. Jbel Toubkal  Marokko 4167 3757 410 Kilimanjaro
37. Aoraki/Mount Cook  Uusi-Seelanti 3755 3755 0 ei ole — KP Eteläsaari
38. Cerro Chirripó  Costa Rica 3820 3727 93 Aconcagua
39. Mount Rinjani  Indonesia 3726 3726 0 ei ole — KP Lombok
40. Teide  Espanja 3718 3718 0 ei ole — KP Tenerife
41. Monte San Valentin  Chile 4058 3696 362 Aconcagua
42. Gunnbjørn Fjeld Grönlanti Grönlanti 3694 3694 0 ei ole — KP Grönlanti
43. Ojos del Salado  Argentiina /
 Chile
6893 3688 3205 Aconcagua
44. Semeru  Indonesia 3676 3676 0 ei ole — KP Jaava
45. Finisterre Range KP  Papua-Uusi-Guinea 4125 3675 441 Puncak Jaya
46. Ritacuba Blanco  Kolumbia 5410 3645 1765 Chimborazo1 / Aconcagua ²
47. Gongga Shan  Kiina 7556 3642 3914 K21 / Everest²
48. Ararat  Turkki 5137 3611 1526 Damavand
49. Kongur Tagh  Kiina 7649 3585 4064 K21 / Everest²
50. Mount Blackburn  Yhdysvallat (Alaska) 4996 3535 1461 Denali
51. Mount Hayes  Yhdysvallat (Alaska) 4216 3501 715 Denali
52. Mount Rantemario  Indonesia 3478 3478 0 ei ole — KP Sulawesi
53. Mount Saint Elias  Yhdysvallat (Alaska) /
 Kanada
5489 3448 2041 Mount Logan
54. Qullai Ismoili Somonī  Tadžikistan 7495 3402 4093 K2
55. Dhaulagiri    Nepal 8167 3357 4810 K2
56. Mercedario  Argentiina 6720 3353 3367 Aconcagua
57. Lautaro  Chile 3623 3345 278 Aconcagua
58. Beluha  Venäjä 4506 3343 1163 K21 / Everest²
59. Etna  Italia 3323 3323 0 ei ole — KP Sisilia
60. Monte San Lorenzo  Chile /
 Argentiina
3706 3319 387 Aconcagua
61. Mount Karisimbi  Ruanda /
 Kongon demokraattinen tasavalta
4507 3312 1195 Mount Stanley
62. Jabal an Nabi Shu'ayb  Jemen 3666 3311 355 Ararat1 / Everest²
63. Mount Waddington  Kanada 4019 3289 730 Mount Logan
64. Mulhacén  Espanja 3479 3285 194 Mont Blanc
65. Mount Slamet  Indonesia 3428 3284 144 Semeru
66. Sabalan  Iran 4811 3283 1528 Ararat
67. Mount Marcus Baker  Yhdysvallat (Alaska) 4016 3269 747 Mount Logan
68. Sauyr Zhotasy  Kazakstan /
 Kiina
3840 3252 588 Everest
69. Cerro del Bolsón  Argentiina 5552 3252 2300 Ojos del Salado1 / Aconcagua²
70. Tomort  Kiina 4886 3243 1643 Bogda Feng
71. Jade Dragon Snow Mountain  Kiina 5596 3202 2394 K21 / Everest²
72. Mount Meru  Tansania 4565 3170 1395 Kilimanjaro
73. Šivelutš  Venäjä (Kamtšatka) 3307 3168 139 Kljutševskaja sopka
74. Nanda Devi  Intia 7816 3139 4677 Dhaulagiri
75. Ichinsky  Venäjä (Kamtšatka) 3607 3125 482 Kljutševskaja sopka
76. Mount Lawu  Indonesia 3265 3118 147 Semeru
77. Batura Sar  Pakistan 7795 3118 4677 K2
78. Mount Siple  Etelämanner 3110 3110 0 ei ole — KP Siple Island
79. Pico Duarte  Dominikaaninen tasavalta 3098 3098 0 ei ole — KP Hispaniola
80. Manaslu    Nepal 8163 3092 5071 Everest
81. Denali  Yhdysvallat (Kalifornia) 4418 3073 1345 Orizaba
82. Piton des Neiges Réunion ( Ranska) 3069 3069 0 ei ole — KP Réunion
83. Raung  Indonesia 3332 3069 263 Semeru
84. Xuelian Feng  Kiina 6627 3068 3559 Peak Jengish Chokusu
85. Haleakalā  Yhdysvallat (Havaiji) 3055 3055 0 ei ole — KP Maui
86. Mount Lucania  Kanada 5226 3046 2180 Mount Logan
87. Agung  Indonesia 3031 3031 0 ei ole — KP Bali
88. Mount Binaiya  Indonesia 3027 3027 0 ei ole — KP Ceram
89. Popocatepetl  Meksiko 5400 3020 2380 Orizaba
90. Pico Basilé  Päiväntasaajan Guinea 3011 3011 0 ei ole — KP Bioko
91. Koryaksky  Venäjä (Kamtšatka) 3456 2999 457 Kljutševskaja sopka
92. Gangkhar Puensum  Bhutan /
 Kiina
7570 2995 4575 Kangchenjunga
93. Mount Stephenson  Etelämanner 2987 2987 0 ei ole — KP Alexander Island
94. Annapurna    Nepal 8091 2984 5107 Everest
95. Pik Talgar  Kazakstan 4978 2981 1997 Peak Jengish Chokusu1 / Everest²
96. Mount Shasta  Yhdysvallat (Kalifornia) 4317 2977 1340 Orizaba
97. Pico do Ramelau tai Mount Ramelau  Itä-Timor 2963 2963 0 ei ole — KP Timor
98. Mount Apo  Filippiinit 2954 2954 0 ei ole — KP Mindanao
99. Gyala Peri  Kiina (Tiibet) 7294 2942 4352 Dhaulagiri
100. Mount Leuser  Indonesia 3466 2941 525 Mount Kerinci
101. Mount Paget  Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret ( Iso-Britannia) 2934 2934 0 ei ole — KP Etelä- Georgia
102. Chakragil  Kiina 6760 2934 3826 Gongga Shan1 / Everest²
103. Emi Koussi  Tšad 3445 2934 511 Mt. Stanley1 / Kilimanjaro²
104. Monarch Mountain  Kanada 3555 2930 625 Waddington1 / McKinley²
105. Mount Suckling  Papua-Uusi-Guinea 3676 2925 751 Puncak Jaya
106. Mount Pulag  Filippiinit 2922 2922 0 ei ole — KP Luzon
107. Mount Wilhelm  Papua-Uusi-Guinea 4509 2922 1587 Puncak Jaya
108. El Mela  Argentiina 4150 2907 1243 Salado1 / Aconcagua²
109. Kuh-e Taftan  Iran 3941 2901 1040 Damavand
110. Jabal Shams  Oman 3019 2899 120 Jabal an Nabi Shu'ayb1 / Everest²
111. Shishapangma  Kiina 8027 2897 5130 Everest
112. Pico da Neblina  Venezuela /
 Brasilia
2994 2886 108 Ritacuba Blanco1 / Aconcagua²
113. Saramati  Myanmar /
 Intia
3826 2885 941 Manaslu1 / Everest²
114. Maromokotro  Madagaskar 2876 2876 0 ei ole — KP Madagaskar
115. Mount Shishaldin  Yhdysvallat (Alaska) 2869 2869 0 ei ole — KP Unimak
116. Moncong Lompotabang  Indonesia 2874 2857 17 Mount Rantemario
117. Buni Zom  Pakistan 6542 2845 3697 Tirich Mir1 / Everest²
118. Kuh-e Bandaka  Afganistan 6812 2834 3978 Tirich Mir
119. Mount Robson  Kanada (Brittiläinen Kolumbia) 3959 2829 1130
120. Mount Fogo  Kap Verde 2829 2829 0 ei ole — KP Fogo
121. Kamet  Intia 7756 2825 4931
122. Rakaposhi  Pakistan 7788 2818 4970
123. Aneto  Espanja 3404 2812 608 Mulhacén
124. Arjuno-Welirang  Indonesia 3339 2812 527
125. Jiuding Shan  Kiina 4969 2808 2161

Muita huippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavien huippujen luettelo ei ole täydellinen, mutta kaikki mainitut huiput ovat merkittäviä. Saarilla sijaitsevista huipuista harvat ovat luettelossa, koska niiden absoluuttinen korkeus ei ole yleensä kovin suuri. Monien kuuluisten tässä lueteltujen huippujen prominenssi on melko alhainen. Jos huipun prominenssi ylittää 1 500 metriä, sitä kutsutaan ultraksi.

Vuori Sijainti Korkeus (m) Prominenssi (m) Sola (m) Prominentti
Mount Elbert  Yhdysvallat (Colorado) 4401 2772 1629 Mount Whitney
San Jacinto Peak  Yhdysvallat (Kalifornia) 3302 2533 982 Mount Whitney
Mount Sidley  Etelämanner 4285 2517 1768 Mount Vinson
Corno Grande  Italia 2912 2476 436 Mont Blanc
Musala  Bulgaria 2925 2473 452 Mont Blanc
Großglockner  Itävalta 3798 2423 1375 Mont Blanc
Galdhøpiggen  Norja 2469 2372 97 Sauyr Zhotasy¹ / Everest²
Olympos (Mytikas)  Kreikka 2919 2355 564 Mont Blanc
Mount Hood  Yhdysvallat (Oregon) 3426 2349 1077 Mount Shasta
Finsteraarhorn  Sveitsi 4274 2280 1994 Mont Blanc
Piz Bernina  Sveitsi 4049 2234 1815 Finsteraarhorn
Mount Kosciuszko  Australia 2228 2228 0 ei ole — KP Australia
Dufourspitze  Sveitsi 4634 2165 2469 Mont Blanc
Triglav  Slovenia 2864 2052 812 Marmolada¹ / Mont Blanc²
Mount Washington  Yhdysvallat (New Hampshire) 1917 1874 43 Mount Mitchell¹ / Aconcagua²
Hermon  Libanon /
 Syyria
2814 1804 1010 Qurnat as Sawda', KP Libanon
Mount Ellen  Yhdysvallat (Utah) 3512 1790 1722
Kebnekaise  Ruotsi 2104 1750 354
Zugspitze  Saksa /
 Itävalta
2962 1746 1216 Piz Bernina1 / Mont Blanc²
Ben Nevis Iso-Britannia 1344 1344 0 ei ole — KP Iso-Britannia
Kailas  Kiina (Tiibet) 6638 1319 5319 Lunpo Gangri
Machhapuchhare    Nepal 6993 1233 5760 Annapurna I
Carrauntoohil  Irlanti 1038 1038 0 ei ole — KP Irlanti
Matterhorn  Sveitsi /
 Italia
4478 1031 3447 Weisshorn (4507 m)
Pallastunturi  Suomi 809 514 295 Galdhøpiggen2
Eiger  Sveitsi 3970 356 3614 Mönch (4099 m)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]