Zugspitze

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zugspitze
Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
2 962 m
Prominenssi
1 746 mView and modify data on Wikidata
Ensimmäinen nousu huipulle
1820 G. Deutschl, Maier sekä J. Naus
Kartta
Koordinaatit

Zugspitze on Saksan korkein vuori, joka kohoaa 2 962 metrin korkeuteen. Se kuuluu Wettersteinin vuoristoon.[1] Zugspitze sijaitsee Saksan (Garmisch-Partenkirchenin piirikunta, Baijerin osavaltio) ja Itävallan (Reutten piirikunta, Tirolin osavaltio) raja-alueella.

G. Deutschl, Maier ja J. Naus tekivät ensimmäisen rekisteröidyn nousun vuoren huipulle 27. lokakuuta vuonna 1820.

Jäätiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2008 erään jäätikön ylle levitettiin erityinen suojapressu, jonka tuli peittää osa jäätiköstä auringonpaisteelta ja ehkäistä näin sen ylenpalttista sulamista. Peite tuli kattamaan 6 000 m² kokoisen alueen, mikä oli kuitenkin vain osa jäätikön peittämästä pinta-alasta. Paikallinen lomakeskus arvioi lasermittausten avulla, että jäätikkö oli menettänyt 40 metriä paksuudestaan viimeisten 40 vuoden aikana. Sijainniltaan jäätikkö on eräs Euroopan Alppien pohjoisimmista. Samanlainen toimenpide jäätikön sulamisen ehkäisemiseksi Zugspitzellä tehtiin myös sitä edeltävänä vuonna, jolloin onnistuttiin säilyttämään noin 30 000 m³ lunta, mikä vastaa noin jalkapallokentän kokoista aluetta, jonka paksuus on yhden asuinkerroksen luokkaa. Hiihtoalueen johtaja Manfred Haas sanoi:[2]

»Kiitos myöhäiskauden lumien huhtikuussa (2008), Bayerische Zugspitzbahnin oli mahdollista viivyttää tämän vuoden pressun asennusta levittämällä lisälumia jäätikön ylle.»

Juna ja köysiradat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zugspitzelle pääsee Garmisch-Partenkirchenin kaupungista hammasratajunalla. Lähtöpaikka on 1000 metrin korkeudella olevalta Eibsee-järveltä. Vajaassa tunnissa se nousee 4,5 kilometrin matkan 2600 metrin korkeuteen Schneeferner-jäätikölle. Lähes koko matkan juna kulkee kallioon hakatussa tunnelissa, jonka nousukulma on 26 prosenttia.[3] Schneeferner-jäätikkö on suosittu laskettelupaikka. Loivat rinteet suosivat erityisesti lumilautailijoita. Laskettelemaan siellä voi päästä jo lokakuun alussa.[3] Jäätiköllä olevalta junan yläasemalta pääsee huipulle gondolihissillä.

Huipulle kulkee myös kaksi muuta gondolihissiä, toinen Saksan ja toinen Itävallan puolelta.

Kiipeily ja patikointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huipulle tulee useita kiipeilyreittejä, joita saavat käyttää vain kokeneet kiipeilijät tai mukana on oltava alppikiipeilyn taitava opas. Reiteillä ylitetään muun muassa jäätikköjä rautaisista askelmista kiinni pitäen.[3]

2600 metrin korkeudelle asti pääsee myös helppoja ja turvallisia reittejä pitkin. Matka Garmisch-Partenkirchenistä kestää 6-8 tuntia kunnosta riippuen. Reitin varrella voi myös yöpyä.[3]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zugspitzellä sijaitsee pieni kappeli Mariä Heimsuchung, joka on rakennettu Zugspitzellä 15. toukokuuta 1965 tapahtuneen lumivyöryn uhrien muistoksi.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pieni tietosanakirja, Otava 1928
  2. DPA/The Local: Germany's Zugspitze glacier gets sunshield thelocal.de. 4.6.2008. The Local Europe GmbH. Viitattu 12.5.2011. (englanniksi)
  3. a b c d Aamulehden artikkeli 6.11.2003, viitattu 13.9.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.