Tiroli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tiroli[1]
lippu vaakuna
lippu vaakuna

Itävallan kartta, jossa Tiroli[1] korostettuna

Itävallan lippu Itävallan osavaltio
Pääkaupunki Innsbruck
 - Kuvernööri Günther Platter
Asukkaita 703 512 (5.)
 - Väestötiheys 55,6 /km²
Pinta-ala 12 648 km² (3.)
ISO-lyhenne AT-7
Osavaltion internetsivut (saksaksi)

Tiroli on Itävallan osavaltio Alpeilla. Sen pääkaupunki on Innsbruck, ja vuonna 2011 asukkaita oli 712 077.[2] Tiroli on myös laajempi historiallinen alue, joka oli keskiajalta lähtien vuosisatojen ajan yhtenäinen kreivikunta, mutta on nykyisin jaettu Itävallan ja Italian kesken. Italiaan kuuluvan osan nimi on Etelä-Tiroli.[3]

Tirolin osavaltio on jaettu kahdeksaan piiriin ja Innsbruckin Statutarstadtiin. Piirit ovat Landeck, Reutte, Imst, Innsbruck-Land, Schwaz, Kufstein, Kitzbühel ja Itä-Tirolissa muusta osavaltiosta erillään oleva Lienz.[2] Osavaltion kuvernööri on Günther Platter (ÖVP).

Tirolin alueen tärkein elinkeino on matkailu. Itävaltalaiset Kitzbühelin ja Sankt Antonin hiihtokeskukset ovat suomalaistenkin lasketteluturistien suosiossa. Itävallan puolella korkein vuorenhuippu on Großglockner (3 798 m), mutta Italian puolella Etelä-Tirolissa sijaitseva Ortler on vielä korkeampi (3 905 m).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen ajanlaskun alkua Tirolia hallitsivat illyyrialaiset ja roomalaiset. Kansainvaellukset toivat alueelle itägootit. Keskiajalla pääosa Tirolista kuului Baijerin herttuakuntaan. Habsburgit perivät Tirolin 1363.

Habsburgien ajalta lähtien Tirolin alue oli vuoteen 1805 saakka yhtenäinen Tirolin kreivikunta, joka kuului ensin Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan ja sen jälkeen Itävaltaan. Vuonna 1805 Itävalta menetti Tirolin Napoleonin sotien tuloksena Pressburgin rauhassa lyhyeksi aikaa Baijerin kuningaskunnalle, mutta sai sen takaisin vuoden 1814 Wienin kongressissa. Alue kuului ensimmäiseen maailmansotaan asti Itävalta-Unkariin.

Maailmansodan päätyttyä Saint-Germainin rauhansopimuksesssa 1919 kreivikunnan eteläinen osa erotettiin Italialle Bolzanon eli Etelä-Tirolin maakunnaksi (ital. Provincia autonoma di Bolzano), jossa se muodostaa nykyisin italiankielisen Trenton maakunnan kanssa autonomisen Trentino-Etelä-Tirolin hallintoalueen (saks. Trentino-Südtirol). Pohjoinen ja itäinen osa Tirolista jäivät osaksi Itävaltaa, ja niistä muodostettu Tirolin osavaltio on yksi Itävallan yhdeksästä osavaltiosta.[4]

Vuonna 1991 jäätiköltä Ötztalin läheltä aivan rajan Italian puolelta löydettiin muumioitunut ruumis 3300-luvulta eaa., jolle annettiin nimi Ötzi.

Tiroli vuoden 1918 jälkeen. Etelä-Tiroli (tummennettu) ja kuvasta puuttuva nykyinen Trenton maakunta ovat nykyään osa Italiaa ja muodostavat yhdessä Trentino-Südtirolin autonoomisen hallintoalueen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Itävallan oikeustietojärjestelmä (suomenkielisen nimen lähde) N-lex - EU-maiden kansallisen lainsäädännön yhteinen portaali. EU. Viitattu 15.10.2012.
  2. a b Autria, Tirol Citypopulation.de
  3. South Tyrol: where Austria and Italy collide Guardian. Viitattu 15.10.2012.
  4. History Southtyrol - Italy Waldhof. Viitattu 15.10.2012.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tiroli.