Mauna Kea

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mauna Kea
Mauna Kea
Mauna Kea
Korkeus 4 207 m
Sijaintitiedot
Sijainti Havaiji
Vuoristo Havaijin saaret
Koordinaatit 19°49′15.7″N, 155°28′06.6″W
Geologia
Tyyppi kilpitulivuori
Ikä 400 000 vuotta
Purkautunut viimeksi n. 2500-1500 eaa.


Mauna Kea

Mauna Kea on levossa oleva tulivuori Havaijin eteläisimmällä ja suurimmalla Havaijin saarella. Sen nimi tarkoittaa havaijin kielellä "valkoista vuorta". Mauna Kean ja samalla koko saaren korkein kohta on Pu'u Wēkiu, joka sijaitsee 4 207 metriä merenpinnan yläpuolella. Mauna Kean lähellä sijaitsee toimiva tulivuori Mauna Loa.

Erinomaisen seeingin takia vuori on nykyään tärkeä tähtitieteilijöiden havainnointipaikka, ja sen huipulla sijaitsee useita observatorioita. Näistä merkittävimpinä yhdysvaltalaiset Keck-teleskoopit, toinen kansainvälisistä Gemini-teleskoopeista, kansainvälinen James Clerk Maxwell -teleskooppi sekä japanilainen Subaru-teleskooppi.[1]

Mauna Kea purkautui viimeksi noin 3 500 – 4 500 vuotta sitten. Vuoren alla tapahtuvat heikot maanjäristykset voivat olla merkki purkauksesta lähitulevaisuudessa. Vuoren laella olevat herkät tähtitieteelliset havaintolaitteet reagoisivat kuitenkin vuoren pinnan nousuun ennen mahdollista purkausta. Vuoren iäksi arvioidaan noin miljoona vuotta.[2]

Mauna Kea on maapallon korkein vuori, jos korkeus mitataan vuoren juurelta huipulle.[3] Vuoren rinne laskeutuu meren alla vielä viisi kilometriä, joten koko vuoren korkeus merenalaiset osiot huomioon ottaen on yli kymmenen kilometriä. Vuori on kilpitulivuorelle tyypillisesti hyvin leveä verrattuna korkeuteen, ollen merenpinnan yläpuolella noin 80 kilometriä pitkä ja 40 kilometriä leveä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.