Mauna Kea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mauna Kea
Mauna Kea10.jpg

Mauna Kea

Tyyppi
Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
4 207 m
Prominenssi
4 207 mView and modify data on Wikidata
Purkautunut viimeksi
n. 2500–1500 eaa.
Hallinto
Luokitus
National Natural Landmark (en)View and modify data on Wikidata
Map
Koordinaatit
Mauna Kea

Mauna Kea on levossa oleva tulivuori Havaijin eteläisimmällä ja suurimmalla saarella Havaijilla. Sen nimi tarkoittaa havaijin kielellä "valkoista vuorta". Mauna Kean ja samalla koko saaren korkein kohta on Pu'u Wēkiu, joka sijaitsee 4 207 metriä merenpinnan yläpuolella. Mauna Kean lähellä sijaitsee toimiva tulivuori Mauna Loa.

Erinomaisen seeingin takia vuori on nykyään tärkeä tähtitieteilijöiden havainnointipaikka, ja sen huipulla sijaitsevat Mauna Kean observatoriot. Näistä merkittävimpinä yhdysvaltalaiset Keck-teleskoopit, toinen kansainvälisistä Gemini-teleskoopeista, kansainvälinen James Clerk Maxwell -teleskooppi sekä japanilainen Subaru-teleskooppi.[1]

Mauna Kea purkautui viimeksi noin 3 500 – 4 500 vuotta sitten. Vuoren alla tapahtuvat heikot maanjäristykset voivat olla merkki purkauksesta lähitulevaisuudessa. Vuoren laella olevat herkät tähtitieteelliset havaintolaitteet reagoisivat kuitenkin vuoren pinnan nousuun ennen mahdollista purkausta. Vuoren iäksi arvioidaan noin miljoona vuotta.[2]

Mauna Kea on maapallon korkein vuori, jos korkeus mitataan vuoren juurelta huipulle.[3] Vuoren rinne laskeutuu meren alla vielä viisi kilometriä, joten koko vuoren korkeus merenalaiset osiot huomioon ottaen on yli kymmenen kilometriä. Vuori on kilpitulivuorelle tyypillisesti hyvin leveä verrattuna korkeuteen: se on merenpinnan yläpuolella noin 80 kilometriä pitkä ja 40 kilometriä leveä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.