Havaiji (saari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Havaiji
Hawai'iView and modify data on Wikidata
Hawai'i.jpg
Sijainti
Saariryhmä
Korkein kohta
Pinta-ala
10 451 km²
Väestö
Asukasluku
148 677 (2004)
Suurin kaupunki
Kieli

Havaijin saari (havaijiksi Mokupuni o Hawaiʻi, engl. Island of Hawaii, Big Island) on Yhdysvaltoihin kuuluvien Havaijisaarten ja Havaijin osavaltion suurin saari. Havaijin saaren pinta-ala on yli kaksi kertaa kaikkien muiden saariryhmän saarten pinta-ala yhteensä. Se koostuu viidestä kilpitulivuoresta, suurimpina Mauna Kea (4 206 m)[1] ja Mauna Loa (4 170 m), joista ensimmäinen on maailman korkein vuori meren pohjasta mitattuna ja jolla sijaitsee useita tähtitieteellisiä observatorioita. Mauna Loa on edelleen aktiivinen. Kilauea (1 222 m) on tällä hetkellä maailman aktiivisin tulivuori saaren etelärinteellä, joka on purkautunut jatkuvasti vuodesta 1983, kasvattaen saaren pinta-alaa jatkuvasti. Vanhin tulivuorista on Kohala (1 700 m), joka ei ole purkautunut 60 000 vuoteen. Hualalai (2 523 m) saaren länsiosassa purkautui viimeksi 1801.[2]

Ka Lae, saaren eteläkärjessä, on Yhdysvaltojen eteläisin piste (18°54′40″N, 155°40′52″W ).[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havaijin saari on geologisesti nuorin saari Havaijin saariryhmästä. Sen uskotaan myös olleen ensimmäinen saari, jolle polynesialaiset uudisasukkaat rantautuivat 1500 vuotta sitten.

Vuosi sen jälkeen, kun kapteeni James Cook oli rantautunut Kauain saarelle, hän sai surmansa Havaijin saarella. Kealakekuan lahdella paikalliset soturit surmasivat Cookin 1779. Kohalassa saaren pohjoisosassa syntynyt kuningas Kamehameha I (17581819) yhdisti Havaijin saaren heimot vuonna 1791, jonka jälkeen hän lopulta yhdisti koko saariryhmän Havaijin kuningaskunnaksi 1810. Kuninkaan oikeusistuin sijaitsi saarella vuoteen 1804 saakka, kunnes se muutti Oahulle. Kamehameha I palasi kotisaarelleen 1812, josta käsin hän hallitsi aina kuolemaansa saakka.

Kamehameha I rakennutti viimeiseksi jääneen havaijilaisen temppelin (heiau) Puukoloaan, saaren pohjoisosaan, vuosina 17901791. Se on suurin nykypäiviin saakka säilyneistä havaijilaisista temppeleistä.

Mauna Kea Kohalasta nähtynä

Ensimmäiset lähetyssaarnaajat saapuivat Kailua-Konaan 1820, ja samana vuonna paikkakunnalle pystytettiin Mokuaikuan kirkko, joka on saarten ensimmäinen kristillinen kirkko. Lähetyssaarnaajia seurasi myös muita länsimaisia maahanmuuttajia. Heidän mukanaan saarelle tuotiin karjaa.[4]

Elinkeinoelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havaijin saaren talouselämän keskukset ovat Hilo saaren itäosassa ja Kailua-Kona länsirannikolla. Molemmissa on myös kansainvälinen lentokenttä. Hilossa ja Kawaihaessa ovat myös saaren talouden kannalta merkittävät syväsatamat.[5]

Saaren talous koostuu pääosin viidestä sektorista: palvelut (erityisesti turismi) ja kauppa, julkishallinto, rakennusala, rahoitus ja kiinteistöt, sekä maatalous.

Sokeriplantaasien ja -tuotannon vähentäminen on aiheuttanut saarilla työttömyyttä, joka on muita saaria suurempaa (5,9 %). Saari on maailman suurin makadamia-pähkinöiden ja orkideoiden tuottaja sekä Yhdysvaltojen suurin kahvin ja inkiväärin tuottaja. Muita tärkeitä vientikasveja ovat papaija, trooppiset kukat, koristekasvit ja taaro.[5] Saarella sijaitsee vuonna 1840 perustettu Parker Ranch, joka on noin 60 000 hehtaarillaan Yhdysvaltain suurimpia ja vanhimpia karjatiloja[3]. Karjanhoidon lisäksi myös kalastus on tärkeää[5].

Mauna Kean huipulla sijaitsee eräs maailman parhaista tähtitieteellisistä observatorioista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valitut Palat: Suuri maailmantieto. Helsinki: Oy Valitut Palat – Reader's Digest Ab, 1989. ISBN 951-9079-92-0.
  2. Volcanoworld: Hawaii Department of Geosciences at Oregon State University. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  3. a b 50states.com: Hawaii Facts and Trivia Marchex, Inc. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  4. GoHawaii: It All Began on the Big Island HAWAII VISITORS AND CONVENTION BUREAU. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  5. a b c The Hawaii Island Chamber of Commerce: About Hawaii Island The Hawaii Island Chamber of Commerce. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]