Mauna Loa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mauna Loa
Mauna Loa.jpg
Korkeus 4 169 m
Sijaintitiedot
Sijainti Havaiji
Vuoristo Havaijin saaret
Koordinaatit 19°28′46.3″N, 155°36′09.6″W
Geologia
Tyyppi kilpitulivuori
Purkautunut viimeksi 1984
Mauna Loa

Mauna Loa on toimiva kilpitulivuori Havaijilla. Sen nimi tarkoittaa havaijin kielellä "pitkää vuorta". Tulivuori on purkautunut ainakin 33 kertaa. Viimeisin purkaus tapahtui maaliskuussa 1984.

Mauna Loa on maailman suurin aktiivinen tulivuori,[1] laaja ja loivarinteinen kilpitulivuori. Sen tilavuus on 42 500 km³, josta 84,2% on merenpinnan alapuolella.[1] Vuoren huippu on merenpinnasta 4170 metrin korkeudella ja merenpohjasta 9 km. Tulivuori on syntynyt maanalaisen ns. kuuman kohdan (ts. kuuman pisteen) laavasta.

Kuumat pisteet ovat litosfäärilaattojen keskiosissa sijaitsevia pylväsmäisiä, paikallaan pysyviä vulkaanisia pisteitä. Tyynenmeren litosfäärilaatta liikkuu kuuman pisteen kohdalta, ja uusi tulivuori tai tulivuorisaari syntyy.

Mauna Loan syöksemä laava on erittäin kuumaa, juoksevaa ja emäksistä basalttilaavaa. Riskiluokittelussa basalttilaavaa purkavat tulivuoret luetaan ympäristölle vaarattomiksi: basalttinen laava ei tuki purkausaukkoja ja näin ei aiheuta räjähdysvaaraa. Basalttisten tulivuorten alueet ovatkin yleensä matkailijoiden suosiossa (esim. Hekla Islannissa).

Mauna Loan lähellä sijaitsee toinen tulivuori, Mauna Kea. Havaijin saari koostuu yhteensä viidestä tulivuoresta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Guinness World Records 2005. Sanoma Magazines Finland 2004. s. 52, Suurin toimiva tulivuori.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.