Džengiš Tšokusu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Džengiš Tšokusu
Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
7 439 m
Prominenssi
4 148 mView and modify data on Wikidata
Ensimmäinen nousu huipulle
Helpoin reitti
lumi/jääkiipeily
Kartta
Koordinaatit

Džengiš Tšokusu eli Pik Pobedy (kirg. Жеңиш чокусу, ven. Пик победы) on Tienšan-vuoriston korkein vuori. Se sijaitsee Kokshaal-Toon vuoriryhmässä Kirgisian ja Kiinan rajalla, Issyk Kul -järvestä kaakkoon.

Nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoren virallinen nimi kirgiisiksi on Džengiš Tšokusu, joka tarkoittaa "Voiton huippua". Venäjänkielinen nimi "Pik Pobedy" tarkoittaa samaa. Uiguuriksi nimi on "Tömür" (rauta), joka Kiinassa on myös vuoren virallinen nimi. Kiinankielinen nimi "Tuōmù'ěr Fēng" 托木尔峰 on yhdistelmä uiguurinkielisestä nimestä ja kiinan kielen sanasta "feng", joka tarkoittaa "huippua". Vuori nimettiin Pik Pobedyksi pian toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton voiton kunniaksi.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Džengiš Tšokusu on vuoristo, jonka pitkällä harjanteella on useita huippuja. Vain päähuippu ylittää 7 000 metriä. Päähuippua lähestytään yleensä Zvozdotška-jäätiköltä (venäjäksi "pieni tähti").

Ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Džengiš Tšokusu on Kirgisian korkein vuori. Geologisesti se on maailman pohjoisin yli 7 000 metriä korkea vuori. Pohjoisempi Khan Tengri on myös yli 7 000 metriä korkea, mutta sen huippu muodostuu jäätiköstä; kallion korkein kohta on 7 000 metrin alapuolella.

Nousujen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Džengiš Tšokusu on Khan Tengriä yli 400 metriä korkeampi, vuoteen 1946 asti jälkimmäisen uskottiin olevan Tienšanin korkein vuori. Džengiš Tšokusun ensimmäisen vahvistetun valtauksen teki 1956 Vitali Abalakovin kiipeilijäryhmä. Vahvistamattomat väitteet esittävät, että vuorelle olisi kiivetty jo 1939.[1]

Kiinalainen retkikunta nousi huipulle Kiinan puolelta 1977. Retkikunnan kirja[2] ei mainitse venäläisten tekemää ensinousua ja antaa vaikutelman, että kiinalaisten nousu oli ensimmäinen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SummitPost
  2. Raising the Five Star Flag on Mount Tomur,Beijing