Issyk Kul

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Issyk Kul
Issyk Kul sijaitsee Kirgisian koillisosassa, ja se on maan suurin järvi. Satelliittikuva.
Issyk Kul sijaitsee Kirgisian koillisosassa, ja se on maan suurin järvi. Satelliittikuva.
Valtio Kirgisia
Pinta-ala 6 240 km²
Pinnankorkeus 1 607 m
Rantaviiva 688 km
Suurin syvyys 702 m
Keskisyvyys 270 m
Tilavuus 1 738 km³
Valuma-alue 15 884 km²

Issyk Kul (kirjoitetaan myös Yssyk-Kul, Isyk-Köl) on vuoristojärvi Yssyk-Kölin alueella Koillis-Kirgisiassa Keski-Aasiassa Tienšanin vuoristossa. Järven pinta on 1 607 metriä merenpinnan yläpuolella ja sen pinta-ala on 6 240 neliökilometriä.lähde? Järveen laskee monia jokia, mutta sillä ei ole laskujokea. Järven syvin kohta on 702 metriä. Järvi ei jäädy talvella ja siellä harjoitetaan kalastusta.

Neuvostoaikana järvi oli suosittu lomanviettokohde. Järven länsirannalla on Balyktšyn kaupunki, pohjoisrannalla turistikohde Tšolpon-Ata, itärannalla Karakol, jossa on Venäjän nyttemmin vuokraama entinen neuvostolaivaston tutkimuskeskus, ja Tjup sen lähellä. Etelärantaa hallitsee Tienšanin vuoristo.

Järven veden lisääntyvä käyttö ympäröivien alueiden kasteluun on laskenut järven pintaa noin 10 metriä vuoden 1850 jälkeen.lähde? Järven supistumisella on ollut vaikutuksia alueen ilmastoon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.