Dufourspitze

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dufourspitze
Monte Rosan vuoristoalue, Nordend (vasemmalla) ja Dufourspitze (oikealla)
Monte Rosan vuoristoalue, Nordend (vasemmalla) ja Dufourspitze (oikealla)
Korkeus 4 634 m
Sijaintitiedot
Sijainti Valais, Sveitsi
Vuoristo Monte Rosan massiivi, Valais'n Alpit
Koordinaatit 45°56′12.6″N, 7°52′01.4″E

Dufourspitze (italiaksi Monte Rosa) on Sveitsin Valais'n Alpeilla sijaitseva vuorenhuippu. Yltäessään 4 634 metrin korkeuteen merenpinnan tasosta se on Sveitsin korkein kohta[1][2] sekä Alppien[2] ja Länsi-Euroopan toiseksi korkein huippu, kun Mont Blancin naapurihuippuja ei lasketa mukaan. Sen 2 470 metrinen itäseinämä on Alppien vuoriston korkein, kun taas sen läntinen puoli on Alppien toiseksi suurimman Gornergletscher-jäätikön peitossa. Vuori kuuluu Wallisin kantoniin Zermattin kunnassa. Vuorenhuippu on nimetty sveitsiläisen kenraalin Guillaume-Henri Dufourin mukaan, joka myös kartoitti Sveitsin topografiaa.[3]

Dufourspitzen huippu kiivettiin ensimmäisen kerran vuonna 1855. Mukana oli kahdeksan kiipeilijää ja kolme opasta. Vuori on hyvin suosittu kiipeilijöiden keskuudessa. Kesä on vuodenajoista paras sille kiivettäessä. Lähin kaupunki on Zermatt vuorta lähestyttäessä Sveitsin puolelta. Zermatista on myös junayhteys Gornergratin vuoristoalueelle, joka sijaitsee vastapäätä Dufourspitzen rinteitä. Lämpötila voi laskea jopa alle −40 °C:een vuoren korkeuden ja sitä ympäröivien jäätiköiden vaikutuksen vuoksi. Vuorikiipeilijöitä kehotetaan varautumaan kylmyyttä ja tuulta vastaan ennen sille kiipeämistä. Hyvin moni turisti kuitenkin käy alueella pelkästään valokuvauksen vuoksi, sillä Monte Rosan massiivilta avautuu upeita panoraamauksellisia kuvauskohteita. Muun muassa Matterhorn vuori näkyy hyvin sen länsipuolella. Lumiraja on yleensä 3000 metrin korkeudessa. Dufourspitzen eteläpuolella erottuvat;Lyskamm, Castor ja Pollux vuoret. Sen pohjoispuolella näkyy Nordend vuori ja joitakin kilometrejä kauempana myös Weisshorn ja Dom (vuori). Koko massiivi muodostuu lähinnä graniitti- tai graniittigneissikivestä.

Vuoristomajat ja reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiipeilijöitä Dufourspitzen länsiharjanteella

Suosituin vuoristomaja on Monte Rosa Hutte, jonka omistaa Schweizer Alpen-Club yli 2800 metrin korkeudessa, vuoren länsirinteellä. Sen molemmin puolin kulkee kaksi jäätikköä; Gorner ja Grentz jäätiköt. Vuonna 2009 alueelle rakennettiin hyvin moderni vuoristomaja, jonka seinillä ja katossa on aurinkopaneeleja. Vuoristomajassa pystytään keräämään jopa 90 % sen energiantarpeesta. Se on korkeudeltaan viisikerroksinen. Massivin Italianpuoleisella osalla sijaitsee Regina Margherita vuoristomaja lähes 4600 metrin korkeudessa, Signalkuppe vuorella. Vuoristomajassa on myös laboratorio ja observatorio.

Suosituin reitti on Normal Route joka alkaa Monte Rosa Hutten vuoristomajasta. Reitti kulkee suuremmaksi osaa jäätiköllä. Vasta reitin loppuvaiheessa, aivan Dufourspitzen huipun alapuolella kohoaa 150 metrin seinämä, jolloin kiipeilijät turvautuvat teknisiin laitteisiin, kuten esimerkiksi köydet. Toinen mutta teknisempi reitti on nimeltään Oberen Westgrat(Länsiharjanne). Reitti seuraa aluksi Normal Routea, mutta kääntyy oikealle ylempänä. Reitti on teknisesti vaativaa. Molemmilla reiteillä käytetään kuitenkin kiipeilysaappaita, joihin liitetään jääkengät. Italian puolella tunnetuin reitti on Marinelli Couloir. [4]

Kiipeily historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

150m korkea pohjois-seinämä juuri ennen huippua

Ensimmäinen onnistunut kiipeäminen vuonna 1855.

 • Ensimmäinen naiskiipeilijä Lucy Walker saavutti huipun vuonna 1862, Frank Walkerin ja oppaan Melchior Andereggin kanssa.
 • Ensimmäinen kiipeäminen itäseinämän kautta ja Marinelli Couloirin halki vuonna 1872, Taylor, Pendlebury ja opas Ferdinand Imseng.
 • Ensimmäinen kiipeäminen Southern Spurin kautta, Eustace Hulton ja oppaat Joseph Moser ja Peter Rubi vuonna 1874.
 • Ensimmäinen kiipeäminen Southeast Ridgen kautta, F. P. Barlow, G. W. Prothero ja oppaat Antonio Carrel ja Peter Taugwalder vuonna 1874.
 • Ensimmäinen talvikiipeäminen Souther Spurin(Cresta Rey) kautta, Vittorio Sella ja oppaat Daniel Maquignaz ja Joseph Maquignaz vuonna 1884.
 • Ensimmäinen talvikiipeäminen Southeast Ridgen kautta, Mario Piacenza, A. Curta, A. Lazier ja O. Lazier vuonna 1907.
 • Ensimmäinen soolo kiipeäminen itäseinämän kautta, Angelo Taveggia vuonna 1924.
 • Ensimmäinen talvikiipeäminen itäseinämän kautta, vuorioppaat; Luciano Bettineschi, Felice Jacchini, Michele Pala ja Lino Pironi 1965.
 • Vuonna 1969 alppihiihtäjä Sylvain Saudan laskeutui koko Marinelli Couloirin halki itäseinämällä.
 • Ensimmäinen soolo talvikiipeäminen itäseinämällä vuonna 1991, Walter Bernardi, joka loukkautui ja pelastettiin helikopterilla lähellä Grenzsattelia, joka on lähellä Dufourspitzen huippua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monte Rosa vuoristomaja
 1. Dufourspitze - Yleiskatsaus, pääseminen huipulle, majoitus, kuvia ym. Dufourspitze. SummitPost. Viitattu 03.02.2009. (englanniksi)
 2. a b Dufourspitze, vuoriin erikoistunut tietosanakirja Dufourspitze. Peakware World Mountain Encyclopedia. Viitattu 03.02.2009. (englanniksi)
 3. Dufourspitze (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 8.1.2014.
 4. http://www.mountwiki.com/wiki/view/Dufourspitze

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dufourspitze.
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Valokuva galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]