Dom (vuori)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dom
ڈومView and modify data on Wikidata

Dom nähtynä Zermattista heinäkuussa 2010

Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
4 545 m
Prominenssi
1 057 mView and modify data on Wikidata
Kartta
Koordinaatit

Dom on 4 545 metriä korkea vuori Sveitsissä, Valais'n Alpeilla. Se on osa Mischabelhörnerin massiivia. Se on Alppien kolmanneksi korkein vuori. Vuoren entinen nimi Mischabel tulee saksankielisestä sanasta heinähanko, koska massiivin korkeimmat huiput ovat lähellä toisiaan ja antavat näin kuvan ylöspäin suuntautuvasta heinähangosta. Vuoren nykyistä nimeä Dom on verrattu katedraalin ja kupoliin. Vuoren länsipuolella on Randan kaupunki ja sen itäpuolella Saas-Feen kylä ja laskettelukeskus.

Maantieteellinen sijainti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jäätikkö vuoren länsipuolella

Domvuori on Mattertalin ja Saastalin laaksojen välissä. Useat sen sivujoista laskevat Rhônejokeen. Aivan sen läheisyydessä on useita 4 000 metriä korkeita vuorenhuippuja. Pohjoispuolella ovat Lenzspitze, Nadelhorn ja Stecknadelhorn ja lounaispuolella Täschhorn. Vuorelta voi nähdä myös muita tunnettuja vuoria muutaman kilometrin päässä, kuten Weisshornin, Matterhornin ja Dufourspitzen. Lähin tunnettu kaupunki on Zermatt, joka sijaitsee Mattertalin yläosassa.

Kiipeilyhistoria

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuoren huipulla
  • Ensimmäinen kiipeäminen pohjois-länsiharjanteen halki Festigratin kautta tapahtui vuonna 1858. Mukana olivat J. L. Davies ja oppaat Johann Zumtaugwald, Johann Krönig ja Hieronymous Brantschen.
  • Ensimmäinen kiipeäminen länsiharjanteen kautta onnistui vuonna 1878. Mukana olivat rouva E. P. Jackson ja Percy W. Thomas sekä oppaat Aois Pollinger, Josef Truffer, Josef Marie Biner, Josef Imboden ja Josef Lengen St Niklauksen kylästä.
  • Ensimmäinen täydellinen kiipeäminen länsiharjanteen kautta tapahtui vuonna 1882. Mukana olivat Paul Güssfeldt ja oppaat Alexander Burgener ja B. Venetz.
  • Kiipeäminen suoraan länsiseinämän halki onnistui vasta vuonna 1962.
  • Ensimmäinen kiipeäminen 1000 metriä korkean itäseinämän kautta, 1875, J. Petrus, A. and W. Puckle ja L. Noti.
  • Ensimmäinen kiipeäminen eteläseinämän kautta tehtiin vuonna 1906 kiipeäjinä Geoffrey Winthrop Young ja R. G. Major sekä oppaat Josef Knubel ja Gabriel Lochmatter St Niklauksen kylästä. Youngin mukaan kiipeily oli vaarallisempaa kuin lounaisseinämällä, jonka he olivat kiivenneet kaksi viikkoa aiemmin läheltä Täschhorn vuorta.
  • Vuonna 1917 Arnold Lunn ja Josef Knubel St Niklauksen kylästä laskivat ensimmäisenä vuorelta alas, Höhberg jäätikön puolelta.
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Valokuvagalleria

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]