Lyskamm

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lyskamm
Lyskamm nähtynä Gornergratista heinäkuussa 2010
Lyskamm nähtynä Gornergratista heinäkuussa 2010
Korkeus 4 527 m
Sijaintitiedot
Sijainti Italia / Sveitsin lippu Sveitsi
Vuoristo Monte Rosan massiivi, Valaisin Alpit
Koordinaatit 45°55′25″N, 7°50′02″E

Lyskamm tai Liskamm on 4 527 metriä korkea vuori Sveitsin ja Italian rajalla Valaisin Alpeilla. Se on osa Monte Rosan massiivia. Vuorella on kaksi huippua ja sen pisin harjanne on viisi kilometriä pitkä. Pohjoispuolen seinämällä on selvästi havaittavia lumen muodostamia ylitsepursuavia kielekkeitä, jotka voivat esimerkiksi auringonpaisteesta johtuen tipahtaa seinämältä alas. Lyskamm vuorta kutsutaan myös liikanimeltä Menschenfresser eli miehensyöjä, koska lumimassat saattavat lähteä helposti liikkeelle aiheuttaen kiipeilijöiden kuolemia. Lyskamm vuori on aikoinaan oletettu kuuluvaan kokonaan Monte Rosan massiiviin, mutta itse asiassa se muodostaa oman massiivin johon kuuluu: Eastern Liskam ja alempi Western Liskam. Ne ovat Valaisin Kantonin ja Italialle kuuluvan Aostan laakson rajalla. Vuoren pohjoispuolella kohoaa sen jyrkkä 1100 metriä korkea jääpeitteinen seinämä. Alapuolella on Gornergletscher jäätikkö. Vuoren eteläpuoli ei kohoa jyrkästi ylöspäin. Vuoren pohjoispuolella ja sen välittömässä läheisyydessä oleva Dufourspitze on 107 metriä korkeampi.

Reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyskamm vuoren pohjoispuoli, jossa vaarallisia lumiulkonemia

Normal Route reitti alkaa Lysjochista, jonne pääsee Gnifetti vuoristomajan (3650 m) kautta. Toinen reitti alkaa Monte Rosa (2795 m) vuoristomajalta. Reitti ei ole muuttunut ensimmäisten kiipeämisten jälkeen. Vuorelle matkataan yleensä Lysjochin (East) kautta tai Feliksjochin(West) kautta. Kiipeämisen aikana liikutaan kapealla lumisella harjanteella ja jonkin verran kallionlohkareikoissa. Hyvissä olosuhteissa reitti on helppo, mutta huonoissa olosuhteissa, jolloin esimerkiksi lumen määrä on lisääntynyt voi tuoda kiipeilijöille lisähidastuksia matkantekoon.

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.