Lyskamm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyskamm

Lyskamm nähtynä Gornergratista heinäkuussa 2010

Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
4 527 m
Prominenssi
379 mView and modify data on Wikidata
Kartta
Koordinaatit

Lyskamm eli Liskamm on 4 527 metriä korkea vuori Sveitsin ja Italian rajalla Valais’n Alpeilla. Se on osa Monte Rosan massiivia. Vuorella on kaksi huippua, ja sen pisin harjanne on viisi kilometriä pitkä. Pohjoispuolen seinämällä on selvästi havaittavia lumen muodostamia ylitsepursuavia kielekkeitä, jotka voivat esimerkiksi auringonpaisteen vuoksi tipahtaa seinämältä alas. Lyskammvuorta kutsutaan myös nimellä Menschenfresser eli ihmissyöjä, koska lumimassat saattavat lähteä helposti liikkeelle ja aiheuttaa kiipeilijöiden kuolemia. Lyskammvuoren on aikoinaan oletettu kuuluvaan kokonaan Monte Rosan massiiviin, mutta itse asiassa se muodostaa oman massiivin, johon kuuluvat Itä-Liskam ja alempi Länsi-Liskam. Ne ovat Valais’n kantonin ja Italialle kuuluvan Aostanlaakson rajalla. Vuoren pohjoispuolella kohoaa jyrkkä 1 100 metriä korkea jääpeitteinen seinämä. Alapuolella on Gornergletscherjäätikkö. Vuoren eteläpuoli ei kohoa jyrkästi ylöspäin. Vuoren pohjoispuolella sen välittömässä läheisyydessä oleva Dufourspitze on 107 metriä korkeampi.

Lyskamm vuoren pohjoispuoli, jossa vaarallisia lumiulkonemia.

Normal Route reitti alkaa Lysjochista, jonne pääsee Gnifetti-vuoristomajan (3 650 metrin korkeudessa) kautta. Toinen reitti alkaa Monte Rosan vuoristomajalta (2 795 m). Vuorelle matkustetaan yleensä Lysjochin kautta idästä tai Feliksjochin kautta lännestä. Kiivettäessä liikutaan kapealla lumisella harjanteella ja jonkin verran lohkareikoissa. Hyvissä olosuhteissa reitti on helppo. Huonot olosuhteet, esimerkiksi runsaslumisuus, voivat hidastaa kiipeämistä.

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.