Lyskamm

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lyskamm
Lyskamm nähtynä Gornergratista heinäkuussa 2010
Lyskamm nähtynä Gornergratista heinäkuussa 2010
Korkeus 4 527 m
Sijaintitiedot
Sijainti Italia / Sveitsin lippu Sveitsi
Vuoristo Monte Rosan massiivi, Valaisin Alpit
Koordinaatit 45°55′25″N, 7°50′02″E

Lyskamm eli Liskamm on 4 527 metriä korkea vuori Sveitsin ja Italian rajalla Valaisin Alpeilla. Se on osa Monte Rosan massiivia. Vuorella on kaksi huippua, ja sen pisin harjanne on viisi kilometriä pitkä. Pohjoispuolen seinämällä on selvästi havaittavia lumen muodostamia ylitsepursuavia kielekkeitä, jotka voivat esimerkiksi auringonpaisteen vuoksi tipahtaa seinämältä alas. Lyskamm-vuorta kutsutaan myös nimellä Menschenfresser eli miehensyöjä, koska lumimassat saattavat lähteä helposti liikkeelle ja aiheuttaa kiipeilijöiden kuolemia. Lyskamm-vuoren on aikoinaan oletettu kuuluvaan kokonaan Monte Rosan massiiviin, mutta itse asiassa se muodostaa oman massiivin, johon kuuluvat Eastern Liskam ja alempi Western Liskam. Ne ovat Valaisin Kantonin ja Italialle kuuluvan Aostan laakson rajalla. Vuoren pohjoispuolella kohoaa jyrkkä 1100 metriä korkea jääpeitteinen seinämä. Alapuolella on Gornergletscher-jäätikkö. Vuoren eteläpuoli ei kohoa jyrkästi ylöspäin. Vuoren pohjoispuolella sen välittömässä läheisyydessä oleva Dufourspitze on 107 metriä korkeampi.

Reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyskamm vuoren pohjoispuoli, jossa vaarallisia lumiulkonemia.

Normal Route reitti alkaa Lysjochista, jonne pääsee Gnifetti-vuoristomajan (3650 metrin korkeudessa) kautta. Toinen reitti alkaa Monte Rosan vuoristomajalta (2795 m). Vuorelle matkustetaan yleensä Lysjochin (East) tai Feliksjochin (West) kautta. Kiivettäessä liikutaan kapealla lumisella harjanteella ja jonkin verran lohkareikoissa. Hyvissä olosuhteissa reitti on helppo. Huonot olosuhteet, esimerkiksi runsaslumisuus, voivat hidastaa kiipeämistä.

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.