Lyskamm

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lyskamm
Lyskamm nähtynä Gornergratista heinäkuussa 2010
Lyskamm nähtynä Gornergratista heinäkuussa 2010
Korkeus 4 527 m
Sijaintitiedot
Sijainti Italia / Sveitsin lippu Sveitsi
Vuoristo Monte Rosan massiivi, Valaisin Alpit
Koordinaatit 45°55′25″N, 7°50′02″E

Lyskamm tai Liskamm on 4 527 metriä korkea vuori Sveitsin ja Italian rajalla Valaisin Alpeilla. Se on osa Monte Rosan massiivia. Vuorella on kaksi huippua ja sen pisin harjanne on viisi kilometriä pitkä. Pohjoispuolen seinämällä on selvästi havaittavia lumen muodostamia ylitsepursuavia kielekkeitä, jotka voivat esimerkiksi auringonpaisteesta johtuen tipahtaa seinämältä alas. Lyskamm vuorta kutsutaan myös liikanimeltä Menschenfresser eli miehensyöjä, koska lumimassat saattavat lähteä helposti liikkeelle aiheuttaen kiipeilijöiden kuolemia. Lyskamm vuori on aikoinaan oletettu kuuluvaan kokonaan Monte Rosan massiiviin, mutta itseasiassa se muodostaa oman massiivin johon kuuluu: Eastern Liskam ja alempi Western Liskam. Ne ovat Valaisin Kantonin ja Italialle kuuluvan Aostan laakson rajalla. Vuoren pohjoispuolella kohoaa sen jyrkkä 1100 metriä korkea jääpeitteinen seinämä. Alapuolella on Gornergletscher jäätikkö. Vuoren eteläpuoli ei kohoa jyrkästi ylöspäin. Vuoren pohjoispuolella ja sen välittömässä läheisyydessä oleva Dufourspitze on 107 metriä korkeampi.

Kiipeilyhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyskamm vuoren pohjoispuoli, jossa vaarallisia lumiulkonemia

Itä huippu, joka on myös korkein kiivettiin ensimmäisen kerran vuonna 1861 Lysjochin kautta itäisen rinteen halki 14 henkisen miehistön voimalla. Seurueeseen kuuluivat; J. F. Hardy,William Edward Hall, A. C. Ramsey, F. Sibson, T. Rennison, J. A. Hudson, C. H. Pilkington, Stephenson, Franz Josef Lochmatter, J.-P. Cachet, K. Kerr, S. Zumtaugwald, P. Perren ja J.-M. Perren. Vuonna 1864 koko viiden kilometrin harjanne, sekä sen molemmat huiput kiivettiin. Mukana olivat; Leslie Stephen, Edward Buxton, Jakob Anderegg ja Franz Biener. Ensimmäinen yritys kiivetä vuoren pohjois-itäseinämälle tapahtui vuonna 1880. Mukana olivat Kalbermattenin veljekset, mutta he epäonnistuivat yrityksessä jääden lumivyöryn alle, josta johtuen heidät autettiin pois alueelta. Molemmat vuorikiipeilijät jäivät henkiin. Ensimmäinen kiipeäminen Lyskammin itähuipulle pohjoisseinämän kautta onnistui vuonna 1890. Mukana olivat L. Norman-Neruda ja oppaat Christian Klucker sekä J. Reinstadler. Reitti tunnetaan nykyään nimellä Norman-Neruda. Ensimmäinen talvi kiipeäminen onnistui vuonna 1956 C. Fossonin ja O. Fracheyn johdolla. Vuonna 1907 Geoffrey Winthrop Young ja hänen oppaansa kiipesivät koko harjanteen kahdesti. Young halusi matkata Nordend vuorelta koko matkan Breithorn vuorelle. He aloittivat Riffelalp alueelta keskiyöllä ja pysähtyivät keskipäivällä Monte Roosan massiivilla. Matkan edetessä Lyskammille ja Castor vuorelle opas kuitenkin väsyi. Young oli hyvin pettynyt ja pyysi opasta lähtemään Lysjochiin ennen laskeutumista Zermatin kaupunkiin. Young halusi myös tehdä uuden kierroksen Lyskammille ja Nordend vuorelle, mutta opas kieltäytyi koko matkasta.

Reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normal Route reitti alkaa Lysjochista, jonne pääsee Gnifetti vuoristomajan (3650 m) kautta. Toinen reitti alkaa Monte Rosa (2795 m) vuoristomajalta. Reitti ei ole muuttunut ensimmäisten kiipeämisten jälkeen. Vuorelle matkataan yleensä Lysjochin (East) kautta tai Feliksjochin(West) kautta. Kiipeämisen aikana liikutaan kapealla lumisella harjanteella ja jonkin verran kallionlohkareikoissa. Hyvissä olosuhteissa reitti on helppo, mutta huonoissa olosuhteissa, jolloin esimerkiksi lumen määrä on lisääntynyt voi tuoda kiipeilijöille lisähidastuksia matkantekoon.

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.