Aconcagua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aconcagua
Aconcagua 13.JPG

Aconcagua marraskuussa 2004.

Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
6 962 m
Prominenssi
6 962 m
Ikä
Ensimmäinen nousu huipulle
Koordinaatit

Aconcagua on Amerikan mantereen ja eteläisen pallonpuoliskon korkein vuori (6 962 m[1]). Sitä korkeampia vuoria on ainoastaan Aasiassa. Aconcagua sijaitsee Andien vuoristossa Mendozan maakunnassa Argentiinassa aivan Chilen rajan tuntumassa. Sen ympärillä on monia muita yli 5 000 metrin korkuisia vuoria. Vuoren nimi on peräisin ketšuankielisestä ilmauksesta ”Ackon Cahuak”, joka tarkoittaa ”kivistä vartiopaikkaa”.

Geologinen historia ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aconcagua on syntynyt Nazcan ja Etelä-Amerikan laattojen törmäyksestä aiheutuneissa mannerliikunnoissa. Vuori ei ole vulkaanisesti aktiivinen, vaikka sen lähistöllä on toimivia tulivuoria. Vuoressa on jälkiä erilaisista geologisista aikakausista.

Vuorella on jäätiköitä, jokia ja järviä. Ilmanpaine, ilmankosteus ja lämpötila pienenevät ylöspäin mentäessä. Alhaalla lämpötila ylittää harvoin nollaa, ylhäällä pakkasasteita on usein 20 tai enemmän. Tyyneltämereltä tulee kosteita tuulia, jotka ovat myös pääsyy vuorella esiintyviin tuuli- ja lumimyrskyihin.

Kiipeily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aconcagua soveltuu vuorikiipeilyyn, ja siellä on olemassa perusleirejä ja erilaisia reittivaihtoehtoja. Aconcaguan huipulle kiipesi ensimmäisenä Matthias Zubriggen 14. helmikuuta 1897.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aconcagua, Argentina Peakbagger.com. Viitattu 22.11.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]