Seitsemän huippua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seitsemän huippua

Seitsemän huippua (engl. Seven Summits) ovat korkeimmat vuoret maapallon seitsemällä mantereella. Niiden kaikkien valloitusta on pidetty haasteena vuorikiipeilyn harrastajien keskuudessa. Ensimmäinen kaikki huiput valloittanut ihminen oli Richard Bass vuonna 1985[1] ja hänen jälkeensä samaan on pystynyt vain 350 vuorikiipeilijää ympäri maailman. Bassin jälkeen seitsemän huippua kiipesi vuorikiipeilijä Reinhold Messner, jonka mielestä Australian maanosan korkein vuori ei ole Bassin kiipeämä Mount Kosciuszko, vaan Uuden-Guinean saarella sijaitseva Carstenszin pyramidi. Nykyään seitsemän huipun valloittamiseen hyväksytään kumpi tahansa yllä mainituista vuorista. Listoja kutsutaan kiipeilijöiden nimillä Bass- ja Messner-listoiksi.

Luettelon vuorista on pientä erimielisyyttä. Bassin luettelon mukaan Australian vuori on Mount Kosciuszko, joka on Australian mannermaan korkein vuori; Uuden-Guinean Puncak Jaya on puolestaan Oseanian korkein vuori. Lisäksi on kiistelty, onko Kaukasuksen Elbrus-vuori Euroopan puolella vai ei; mikäli ei, Mont Blanc on Euroopan korkein vuori. Muut vuoret ovat Mount Everest (Aasia), Kilimanjaro (Afrikka), Denali (Pohjois-Amerikka), Aconcagua (Etelä-Amerikka) ja Vinsonin massiivi (Etelämanner).

Ensimmäisenä suomalaisena seitsemän huippua saavutti Atte Miettinen 22. kesäkuuta 2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.